Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: V Slovenj Gradcu podelili priznanja športnikom leta ter Železnikova odličja

V Hostlu Slovenj Gradec je v torek, 26. marca 2019 potekala prireditev “Športnik leta in Železnikarjeva odličja”.

Na občinski proslavi, ki sta jo uvodoma glasbeno popestrila Klavdija Vrhovnik in Jani Legnar, se Občina simbolno oddolži vsem tistim občankam in občanom, ki so s svojim delom, angažiranostjo in predanostjo zaznamovali športni duh in utrip Slovenj Gradca v preteklem obdobju.

Dogodek je povezoval Dušan Stojanovič, med drugimi pa so se ga udeležili tudi župan MO Slovenj Gradec, gospod Tilen Klugler, svetnice in svetniki občinskega sveta MOSG, predstavniki društev, poslanec v DZ, Jani Prednik ter predsednica Športne zveze Slovenj Gradec, magistrica Mojca Verhovnik.

VIDEO: Uvodni nagovor predsednice Športne zveze Slovenj Gradec, mag. Mojce Verhovnik

[aiovg_video id=68300]


VIDEO: Slavnostni govornik prireditve je bil župan MO Slovenj Gradec, gospod Tilen Klugler

[aiovg_video id=68299]


Po glasbeni točki, ki jo je pripravila skupina godal glasbene šole Slovenj Gradec, pod mentorstvom Jerice Borkovič in ob spremljavi Andreja Švaba, pa je sledila podelitev priznanj Športne zveze Slovenj Gradec.

Priznanja za športne uspehe in dosežke v kategoriji deklic in dečkov do 15 let, so prejeli:

Zala Sekavčnik (Atletski klub), Aleksej Klemenčič (Atletski klub), ženska ekipa Mlajših deklic A iz Društva rokometne šole Alana Mihajla (Anika Sešel, Katja Priteržnik, Živa Perovec, Julija Belovič, Tia Brezovnik, Lana Stolnik, Ajša Mihalj, Manca Krevh, Suri-Larisa Razgoršek, Zea Skočir, Naja Kovač, Lena Štumpfl, Vita Štumfl) in moška ekipa Starejši dečki A iz RK Slovenj Gradec 2011 (Jaka Soršak, Matic Ravnikar, David Saleznik, Vito Potočnik-Krajnc, Anej Majcen, Aljaž Poberžnik, David Krajnc, Aljaž Pikl, Tilen Krpač, David Klemen, Birk Srebotnjak, Žan Priteržnik, Nal Cokan, Matevž Kašnik, Enej Paškvan.)

KADETINJE IN KADETI

ženske:

Nuša Perovnik (Judo klub)

moški:

  • Mitja Kordež (Atletski klub)
  • Rok Pogorevc (Judo klub)

ženska ekipa:

Dvojice: Pika Hrovat Mithans, Aleša Založnik (Kegljaški klub)

MLADINKE IN MLADINCI

ženske:

  • Zala Pečoler (Judo Klub)

moški:

Vinko Prevolšek (Judo klub)

ženska ekipa:

Atletska ekipa (Atletski klub): Lana Verhovnik, Zala Sekavčnik, Vita Vovk, Zala Katarina Hovnik, Veronika Pisnik, Neža Križovnik, Melina Kelaidis, Nika Smodiš, Lužnik Janine, Zala Bricman, Lea Bricman, Ivana Simonovič, Laura Vušnik, Maruša Abeln.

ČLANICE IN ČLANI

ženske:

Maja Pogorevc (Atletski klub)

moški:

Jaka Pogorevc (Atletski klub)

ženska ekipa:

Članska kegljaška ekipa (Kegljaški klub): Mojca Repnik, Zdenka Grobelnik Počej, Ana Oder, Nada Černič, Darinka Verhovnik, Pika Hrovat Mithans, Aleša Založnik, Barbka Penšek.

Moška ekipa:

Članska ekipa Judo kluba (Judo klub): Vinko Prevolšek, Rok Pogorevc, Tadej Klemenc, Nace Herkovič, Tomaž Pečoler, Stojan Železnik, Robert Mesarič, Aljaž Gostenčnik, Andrej Yankovskyy.

VETERANKE IN VETERANI

ženske:

Mihaela Sušec (Društvo upokojencev)

moški:

Aleš Fink (Koroški Aero klub)

ženska ekipa:

Ženska strelska ekipa (Društvo upokojencev): Sušec Mihaela , Brodej Liljana, Dražič Silva, Konečnik Štefanija.

moška ekipa:

Šahovska ekipa veteranov (Društvo invalidov); Barl Ivan, Berthold Franc, Rutnik Bernard, Lika Ramadan.

NAJ ŠPORTNA ŠOLA

Dobitnica: OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu

STROKOVNO IN TRENERSKO DELO

Uroš Verhovnik: S svojim uspešnim trenerskim delom je pripomogel k odličnim rezultatom vseh atletov in atletinj, še posebej pa je njegov doprinos viden v vlogi trenerja našega športnika leta Mitje Kordeža.

Ruslan Yankovskyy: Glavani trener v judo klubu Slovenj Gradec. S sistemskim, napornim in vztrajnim delom je v zadnjih letih slovenjgraški klub popeljal med vodilne judo klube v Sloveniji, na ime našega mesta in sponzorja, podjetja Acron, pa je postal pozoren marsikateri judoist in judoistični delavec tako v Evropi, kot po svetu. Štiri zmage, tri druga ter štiri tretja mesta na evropskih in ostalih kontinentanih pokalih, peto mesto na evropskem prvenstvu v Sofiji ter peto mesto na Olimpijskih igrah mladih Buonos Airesu je hiter povzetek uspehov njegovih varovancev v letu 2018.

JUBILEJNA PRIZNANJA

BRONASTA PLAKETA

Podjetje Acron d.o.o. Slovenj Gradec – za delovanje v 10 letnem obdobju

SREBRNA PLAKETA

Alen Mihalj – za delovanje v 20 letnem obdobju

ZLATE PLAKETE

  • Jože Plaz – za 30 letno prostovoljno delo
  • Stanislava Tamše – za delovanje v 40 letnem obdobju
  • Strelsko društvo Slovenj Gradec – za delovanje v 40 letnem obdobju
  • Bernard Rutnik – za delovanje v 60 letnem obdobju
Preden so podelili še najvišja športna odličja športne zveze Slovenj Gradec, nazive športnica ali športnik leta, pa je pod mentorstvom Miloša Dimitrijeviča na kitaro zaigral Žiga Sukič.

ŠPORTNIK LETA

Najvišje odličje, naziv športnica leta je prejela Zala Pečoler iz Judo Kluba Acron Slovenj Gradec.

Zala Pečoler

Zala je v letu 2018 na mednarodnem nivoju prvič v karieri zmagala na mladinskem evropskem in afriškem pokalu. Nastopila je na mladinskem evropskem prvenstvu v Bulgariji, kjer je le za las zgrešila medaljo in postala peta najboljša mladinska tekmovalka v Evropi do 70 kg. Na Bahamih je nastopila tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu. Leto je končala kot osma najuspešnejša mladinska tekmovalka v svetovnem pokalu do 70 kg. Doma je trikrat zmagala na turnirjih za slovenski pokal. S strani Judo zveze Slovenije je bila proglašena za drugo najuspešnejšo slovensko mladinsko tekmovalko leta. Zala ima status perspektivne športnice.

Športnik leta je postal tudi Mitja Kordež iz Atletskega kluba Slovenj Gradec

Mitja Kordež je tudi v sezoni 2018 nanizal vrsto izjemnih atletskih uspehov. Na domačem terenu je bil v šprinterskih disciplinah skorajda nepremagljiv. Postal je mlajše mladinski državni in pokalni prvak v teku na 100 in 200m in bil najhitrejši tudi na državnem prvenstvu v teku na 60m v dvorani.  Na Prvenstvu Slovenije v krožnih tekih dvorani je v teku na 400m osvojil 3. mesto. Za reprezentanco je lani nastopil 3 krat, najprej na Četveroboju mladinskih reprezentanc mlajših mladincev in mladink. Vrhunca Mitjeve lanske sezone pa sta bila nastop na Evropskem prvenstvu za mlajše mladince v Gyoru na Madžarskem ter Mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu v Argentini. Na Evropskem prvenstvu za mlajše mladince se je v teku na 200 m uvrstil na 9. mesto, dosežen rezultat pa mu je zagotovil tudi nastop na Mladinskih Olimpijskih igrah v Buenos Airesu (ARG), kjer je bil osemnajsti. Mitja ima pri Olimpijskem komiteju Slovenije kategorizacijo perspektivnega športnika. Atletska zveza Slovenije pa ga je proglasila za najuspešnejšega atleta v kategoriji mlajših mladincev za leto 2018.

Naziv Športnik leta 2018 si je prislužil tudi Rok Pogorevc iz Judo Kluba Arcon Slovenj Gradec

Za Roka Pogorevca je bilo leto 2018 najuspešnejše leto v njegovi športni karieri. Po osvojenem drugem mestu na državnem kadetskem prvenstvu je zmagal na evropskem pokalu, na evropskih pokalih je osvojil še eno trete ter sedmo mesto. Drugo mesto si je priboril še na afriškem pokalu. Nastopil je na kadetskem evropskem prvenstvu. Kot trinajsti najuspešnejši kadetski tekmovalec do 90 kg na svetovni jakostni lestvici se je kvalificiral na olimpijado mladih in v Buenos Airesu v Argentini kjer je z dvema zmagama in dvema porazoma osvojil odlično 5. mesto. Roka je med 127 tekmovalci po točkovanju za slovenski pokal Judo zveza Slovenije proglasila za najuspešnejšega kadetskega tekmovalca leta v Sloveniji. Rok ima status športnika perspektivnega razreda.

Pod mentorstvom Vanje Mori in ob spremljavi Andreja Švaba je vokalna skupina Glasbene šole Slovenj Gradec po podelitvi priznanj zapela Avsenikovo zimzeleno melodijo: Slovenija, odkod lepote tvoje.

Sledila je podelitev Železnikarjevih odličij, ki jih je podelil župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler.

Železnikarjeve plakete so prejeli Matilda Stergar, Gregor Raj in Gregor Šmon.

Gospa Matilda Stergar se je s svojimi športnimi uspehi zapisala v zgodovino kegljanja v našem mestu,  Na slovenjgraškem kegljišču je gospa Matilda Stergar sodelovala vse od njegovega začetka, od leta 1953 dalje. V letu 1958 je bila v Slovenj Gradcu ustanovljena ženska ekipa kegljaškega kluba, katerega članica je postala tudi Matilda (Tilka), še posebej znana po svoji odlični skoncentriranosti na tekmah, mirnosti in natančnosti, predvsem pa veliki požrtvovalnosti in vztrajnosti. S svojimi uspehi se je zapisala v zgodovino tega športa, saj je kot zelo uspešna tekmovalka leta 1963 z ekipo Slovenj Gradca dosegla 3. mesto na državnem prvenstvu Jugoslavije. Še odličnejši uspeh pa je, ko je v letu 1965 z ekipo Slovenj Gradca osvojila naslov državne prvakinje Jugoslavije. Kot članica državne kegljaške reprezentance Slovenije je bila ena boljših reprezentantk tudi v Jugoslaviji. S svojimi vrhunskimi rezultati se je udeležila dveh svetovnih prvenstev v kegljanju, in sicer leta 1966 v Bukarešti, Romunija, in leta 1968 v Linzu, Avstrija. V Slovenj Gradcu je bilo leta 1936 7 kegljišč ob gostinskih objektih, 1938 pa je bilo (za današnjim kulturnim domom) zgrajeno osmo kegljišče, četrto pokrito, ki je bilo namenjeno tekmovalnemu športu. Od leta 1953 (3 leta pred ustanovitvijo kluba, ki deluje še danes), torej od samega začetka slovenjgraškega kegljišča, je zraven Matilda Stergar. Sprva je v njem samo delala, sčasoma pa ji je kegljanje postalo tako všeč, da je začela kegljati vsak dan, »na polno«. Včasih so moški kegljali na 200 lučajev, ženske pa na 100, Matilda pa je trenirala tudi z moškimi in kegljala kar na 200 lučajev. Pogosto so kegljale tovarne, sindikati, tudi mnogi obrtniki so hodili kegljat v kegljišče, kegljanje je pomenilo rekreacijo in druženje. Prvič je bilo kegljišče prenovljeno leta 1953, v drugem prenavljanju je sodelovala v udarniški akciji tudi Stergarjeva Tilka. »Včasih je bilo popolnoma drugače kot danes, pa plačati smo si morale trening, ni bilo zastonj,« je povedala gospa Tilka za SGlasnik, vendar: »s kegljanjem nisem mogla prenehati, sem pač hotela biti vsepovsod in jih premagati. Vsa mesta, kjer so bila kegljišča, smo morale preizkusiti.« Tilkino stanovanje krasi veliko število diplom, danes  87-letna, gospa Matilda Stergar, pa se še danes rada udeleži katerega od srečanj s kegljači Slovenj Gradca in je tudi častna članica Kegljaškega kluba Slovenj Gradec. Železnikarjeva plaketa naj ji bo poklon lokalne skupnosti njenim športnim dosežkom v kegljanju, ki ima v našem mestu častitljivo tradicijo, tako častitljivo, kot je tudi njen osebni dolgoletni prispevek pri popularizaciji kegljanja ter naša zahvala za čas in energijo, ki ju je namenila temu športu in čestitka ob  rezultatih, s katerimi se je zapisala v zgodovino kegljanja.

Matilda Stergar in župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler

Gregor Raj je eden od ustanoviteljev, dolgoletni predsednik in gonilna sila Orientacijskega kluba Slovenj Gradec, ki je bil ustanovljen 12.10.1990 in bo naslednje leto slavil 30. obletnico neprekinjenega delovanja. V teh 29 letih je bilo v Slovenj Gradcu organizirano veliko orientacijskih tekmovanj, med katerimi izstopata dve veliki mednarodni tekmovanji, leta 1993 Pokal Alpe Adria v orientacijskem teku in leta 2008 4. Pokal Slovenj Gradca v orientaciji z gorskimi kolesi, ki je štel tudi za svetovno lestvico. V zadnjih letih se je OK Slovenj Gradec usmeril predvsem v tekmovanja v orientaciji z gorskimi kolesi, v okolici Slovenj Gradca je bilo tako od leta 2004 organizirani že 13 tradicionalnih dvodnevnih tekmovanj za pokal Slovenj Gradca, ki se jih redno udeležujejo tekmovalci iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Italije, Hrvaške, občasno pa tudi iz drugih evropskih držav. V letu 2019 bo organizirana že 14. ponovitev, ki bo štela tudi za svetovno člansko lestvico, svetovno serijo veteranov ter avstrijsko in madžarsko ligo. V Slovenj Gradcu bo na dvodnevnem tekmovanju sodelovalo kar okrog 250 tekmovalcev iz vsega sveta. Gregor Raj je bil eden od prvih tekmovalcev orientacijskem teku, športu, ki se je v Sloveniji pojavil konec osemdesetih let. Bil je član prve slovenske mladinske reprezentance, ki se je leta 1992 na Finskem udeležila Svetovnega mladinskega prvenstva v orientacijskem teku. V tem času je bil v več mladinskih kategorijah tudi državni prvak. Leta 2003 se je pričel ukvarjati z novo panogo orientacije — orientacijo z gorskimi kolesi, v tem športu pa aktivno tekmuje še danes. Kot prvi Slovenec se je leta 2004 udeležil svetovnega prvenstva v Avstraliji, leta 2005 je bil član reprezentance na SP na Slovaškem. Takrat sta bila poleg njega v reprezentanci še dva člana iz slovenjgraškega kluba. Od 2003 do danes je večkrat je osvojil naslov državnega prvaka in zmagal na mnogih tekmah v Sloveniji in na Hrvaškem.  Leta 2014 je prevzel vodenje reprezentance, ki se nekaj let ni udeleževala mednarodnih  tekmovanj in pod njegovim vodstvom je leta 2015 ponovno nastopila na svetovnem prvenstvu na Češkem, ki sta se ga udeležila tudi dva naša člana. V letu 2015 se je tudi Gregor Raj ponovno vključil v uradna mednarodna tekmovanja in z udeležbo na 3 tekmovanjih za svetovno veteransko serijo konec leta osvojil 39. mesto na svetu v kategoriji veteranov 40 do 45 let. Leta 2018 je vodil slovensko člansko reprezentanco in se tudi sam udeležil Svetovnega prvenstva v orientaciji z gorskimi kolesi v Avstriji. Prav tako je tega leta sodeloval na Svetovnem veteranskem prvenstvu na Madžarskem. Na svetovni lestvici veteranov je tega leta osvojil skupno 2. mesto v starostni kategoriji 40 — 45 let. Po zaslugi Gregorja Raja je v natančnem formatu sedaj, za potrebe tekem, izrisan tudi velik del Mislinjske doline, kar z veseljem uporabljajo tudi osnovnošolci, ob priljubljenih športno-orientacijskih pohodih, ki jih od leta 2017 Gregor Raj v okviru Orientacijskega kluba tudi vodi in poučuje. Otroci se tako vrsto let pod njegovim vodstvom udeležujejo državnih prvenstev v orientacijskem teku za osnovne šole, kjer je Prva OŠ Slovenj Gradec ena uspešnejših šol.

Župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler in Gregor Raj
Gregor Raj je vrsto let aktivno predan športu in krepitvi njegove razširjenosti  zlasti pri mladih. V širšem slovenskem in tudi mednarodnem okolju je uveljavljen kot eden ključnih organizatorjev in tudi vodilnih tekmovalcev orientacijskega teka in kolesarjenja, zaradi česar si Železnikarjevo plaketo nedvomno zasluži, naj mu bo v zahvalo in spodbudo, ob podelitvi pa mu iskreno čestitamo za dosežke, ki so rezultat njegove osebne predanosti in požrtvovalnosti, s katero neguje to plemenito in zanimivo športno panogo.

Gregor Šmon je predsednik ŠK Slovenj Gradec od leta 1998. Njegova šahovska športna pot se pričela s prvimi šahovskimi potezami že pri petih letih starosti.

V osnovni šoli je od prvega razreda obiskoval šahovski krožek. Večkrat je bil regijski prvak. Najbolj vesel je še danes pokala, ki »krasi« njegovo sobo, za prvo mesto na regijskem tekmovanju, ki ga je osvojil pri trinajstih letih, v kategoriji do 15 let. Redno je tekmoval na slovenskih republiških tekmovanjih, v času šolanja na gimnaziji pa je začel redno nastopati za člansko vrsto v ligaških tekmovanjih, kjer nastopa še redno tudi danes. Po študiju na fakulteti za gradbeništvo v Mariboru, se je vrnil v Slovenj Gradec, kjer je konec leta 1998, prevzel vodenje društva. Najprej se je spet oživilo vodenje šahovskih krožkov na OŠ, leta 2000 se je pričelo z vodenjem klubske šahovske šole, pod njegovim vodstvom in trenerskim delom. Klubska šahovska šola poteka kontinuirano še danes, je odprtega značaja, tako da jo obiskujejo tudi učenci iz drugih društev iz koroške regije. Med leti 2016 do 2018 je v Slovenj Gradcu potekala tudi srednja panožna regijska šahovska šola. Program so uspešno končali mnogi mladi šahistke in šahisti, ki danes posegajo po najvišjih rezultatih na tekmovanjih, čeprav je njih osnovni namen športno tekmovalna predstavitev šahovske igre OŠ mladini, skozi redno  vadbo in nastopi na državnem nivoju. Predvsem in najbolj pomembno pa je športno veselje, ki v kombinaciji s »telesnimi športi«, poskrbi za celovit razvoj posameznikov,  tudi lahko s šahom, kot najpomembnejšim predstavnikom miselnih športov na zahodu. Šahovski klub Slovenj Gradec je zaradi svojih uspešnih članic in članov dosegel kar nekaj odmevnih uspehov v članskih, kot tudi v mladinskih vrstah, izkazuje se tudi kot dober organizator športnih tekmovanj in prireditev, ponosni pa smo lahko na vse članice in člane Šahovskega kluba Slovenj Gradec, ki so na pomembnih in odmevnih domačih in mednarodnih tekmovanjih dosegli izjemne rezultate. Gregor Šmon, je po mnenju ostalih predsednikov društev na Koroškem tisti, ki spodbuja sodelovanje tako na področju mladinskega šaha, kjer je ŠK Slovenj Gradec neformalen regijski center za vzgojo in predvsem tekmovalno udejstvovanje mladine na koroškem, kot tudi uspešno sodelovanje tudi v drugih kategorijah. Na njegovo pobudo že od leta 2002 organizirajo cikluse mesečnih turnirjev v aktivnem šahu, kjer se s skupnimi močmi organizirajo turnirji in s tem omogoča poceni in časovno sprejemljivo športno udejstvovanje članov, kot tudi veteranov. Tekmovanja uspešno izvajajo še danes. Enako pomembno je tudi redno izvajanje rekreacije, tudi še posebej za ranljive skupine, kot so starostniki in invalidi. Kjer je Gregor Šmon, v sodelovanju z ostalimi člani našega društva. Predvsem Francom Berhtoldom in Bernardom Rutnikom, ki vodita to vadbo, vse skozi pomaga, sodi rekreacijske turnirje in vzpodbuja, da se tudi na tem področju vodijo celo leto šahovske aktivnosti in da so ljudje aktivni tudi v pozni starosti. Gregor Šmon skrbi za uspešno delovanje društva in šaha nasploh v našem lokalnem okolju. Zanj je na prvem mestu vlaganje v kadre in izobraževanje. Trudi se, da bi pomen in rezultate šahistov prepoznala tudi lokalna skupnost, za njegovo vsestransko in nosilno vlogo pri razvoju šahovske igre v MO Slovenj Gradec in tudi širše, na celotnem Koroškem, v obdobju zadnjih dvajsetih letih, odkar vodi lokalno športno društvo, pa naj so se mu s podelitvijo Železnikarjeve plakete simbolno zahvalili in zaželeli še veliko šahovskih uspehov.


Župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler in Gregor Šmon

Najvišje odličje na področju športa v MO Slovenj Gradec, Železnikarjevo nagrado pa je prejela gospa Kazimira Lužnik iz Slovenj Gradca.

Gospa Kazimira Lužnik je ena tistih Slovenjgradčank, in ponosni in veseli smo, da jo je življenjska pot zanesla med nas, ki nas vsakič znova navduši in navda s pozitivno  energijo, veseljem in dobro voljo ter predvsem občudovanjem. Njena želja po zdravju jo je pri 46 letih spodbudila, da preteče prvi maraton. Danes šteje že 84 let (avgusta 2019 jih bo dopolnila 85, ob čemer ji bomo seveda iskreno čestitali) in še vedno preizkuša meje svoje zmogljivosti. Danes sicer nekoliko počasnejša, a v cilj vedno priteče. Najraje teče s slovenskim grbom, na zadnje je barve naše države zastopala v Celju septembra 2018, ko je na Balkanskem prvenstvu osvojila kar tri zlate medalje: v teku na 1500, 5000m ter polmaratonu. Deset let prej, leta 2008, je na Evropskem veteranskem prvenstvu v Ljubljani odtekla svoj zadnji maraton. Gibanje je poleg glasbe in ljubezni do najbližjih njeno vodilo skozi življenje. V atletiki in tudi drugih panogah je tekmovala že v osnovni šoli. Na tekmovanja se je rada podala tudi kasneje v službi, ko je zastopala Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Danes je za njo že toliko tekov, da jih že nekaj časa ne šteje več, kot tudi ne medalj, ki zavzemajo vsako polico njenega doma in ves prostor v vrtni lopi. Z izjemo enega, je nastopila na vseh Ljubljanskih maratonih. Manjkala je leta 1991, ko je tekla na Newyorškem maratonu. S slovensko zastavo v rokah je bila zagotovo pomembna promotorka naše, tistega leta rojene in takrat še praktično neznane države. S transparentom z napisom »Slovenia independence« pa je opozorila na naš narod in s ponosom izpostavila svojo slovensko identiteto. Tek jo je popeljal na različne konce sveta. Tekla je po Južni Afriki, na Irskem, Poljskem, Finskem in še kje. A kot  pravi tudi sama je najlepše doma, in morda prav zato nikoli ni izpustila tekaških prireditev v Slovenj Gradcu. Na štartu tekov je vedno v prvi vrsti, s čimer na svoj način izkazuje pripadnost našemu mestu in državi.

VIDEO: Izjava gospe Kazimire Lužnik

[aiovg_video id=68301]

Slovenjgradčani smo lahko veseli, da sta se pred 63 leti v Ljubljani srečala Korošec, pediater Miloš Lužnik in Primorka iz Kanala ob Soči, naša Kazimira. Ne le v športnem pomenu, tudi v glasbenem smislu je Kazimira Slovenj Gradcu predala veliko ljubezni, ki ji je bila, v glasbeni družini Nanut, položena v zibelko.

Z življenjskim stilom povezanim s tekom in gibanjem ves čas ruši predsodke o vlogi ženske v družbi in zagotovo  pomembno vpliva na njihovo skrb za telesno in psihično zdravje. S svojo predanostjo in vztrajnostjo je k teku nevsiljivo spodbudila veliko ljudi. Sama pravi, da let že dolgo ne šteje več. Če se bo dobro počutila, bi rada čim dlje tekla. Za tek je navdušila vse v družini, nedvomno pa navdihuje mnoge generacije tekačic in tekačev, ki jo poznajo in ki jo na maratonih in drugih tekih spremljajo in sledijo njenemu zgledu. Njena dobra volja in prisrčna spontanost dajejo občutek svobode, preprostosti, kreposti in hkrati pestrosti življenja. Ljubezen, ki jo izžareva do vsega kar počne, pa vliva upanje, da je v življenju res vse mogoče, uskladiti zahteve vsakdana in pri tem ostati nasmejan, sprejeti minevanje časa in preteči vse ovire.

Gospa Kazimira Lužnik je s  svojo zagnanostjo in predanostjo rekreativnemu športu dosegla največ. Kljub ali pa morda prav zaradi častitljive starosti nas kot rekreativna športnica navdihuje in motivira, njena pozitivna življenjska energija pa nam vsakič znova budi upanje, da je aktivno preživljanje jeseni življenja dosegljivo tudi nam, če ji bomo sledili in se po njej zgledovali.

Železnikarjeva nagrada gospe Kazimiri Lužnik naj bo zahvala lokalne skupnosti za njeno neprecenljivo poslanstvo, ki ga opravlja: skrb za dobro telesno kondicijo, zdravje, odprtost in širino duha, hkrati pa naj predstavlja naš globok simbolni poklon za vse, kar je v dolgih letih svojega bivanja med nami namenila njenemu in našemu Slovenj Gradcu. Za vso promocijo našega mesta, ki smo je bili deležni ob njenih nastopih, smo ji globoko hvaležni, odličje pa naj ji bo, to si želimo iz srca, spodbuda, da nas bo navduševala s tekaško aktivnostjo vse do svojega stotega leta. Na še mnogo pretečenih kilometrov in na mnogo prijetnih spominov na dosežke, ki jo delajo to, kar je.

Tekst: Aleš Uršej, MO Slovenj Gradec

Dogodki