Search
Close this search box.

Gasilci rešili občanko na Ravnah iz poledenelega terena

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so na Ravnah posredovali gasilci.

Ob 16.28 je na Čečovju na Ravnah na Koroškem zaradi poledenelega in spolzkega terena ob razgledni poti obtičala občanka.

Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so ji s pomočjo vrvne tehnike pomagali na stabilen teren.

Poledica je zaledenela oblika padavin na tleh. Nastaja v hladnem obdobju leta. To je navadno enolična prevleka ledu, ki se lepi na predmete in na zemeljsko površino. Nastaja pri padanju podhlajenih vodnih kapljic na tla ali pršenju izmegle, in sicer na horizontalnih in vertikalnih površinah.

Poledica nastaja predvsem med dvema različnima naravnima dogajanjema:

  • Ko podhlajene vodne kaplice padajo na zemeljsko površino ali na različna telesa nad zemljo, se v dotiku s trdim telesom takoj spremenijo v trdno stanje, to se pravi, da zmrznejo. Posebno je močna poledica tedaj, ko je temperatura zemlje in predmetov nad njo pod 0ºC.
  • Če po dolgotrajnem močnem mrazu pride do hitre spremembe vremena, ko začne deževati na še zamrznjeno podlago; Če pada droben dež ali prši iz megle na tla in predmete, ki imajo temperaturo pod 0ºC; Ko po močnih ohladitveh piha vlažen veter nad ohlajenimi tli. Vodna para se na njih kondenzira in nato zmrzne. Največkrat so take plasti ledu zelo tanke in niso dolgotrajne.

Med hojo po pločnikih in na zunanjih javnih površinah, ali ob vstopu in izstopu iz vašega vozila, NIKOLI NE podcenjujejo nevarnosti snega in ledu. 

Številni zdrsi in padci se pripetijo na mestih, katere ljudje obravnavajo kot varna in zanesljiva. Najbolj tipična so mesta zunaj vhodnih vrat domačih hiš, vhodov v blok, na stopnicah ali na poti v ali iz vozila.

Ko ste zunaj kot pešec na snegu in ob poledenelih pogojih, nosite primerno obutev. Zanesljiva zaščita pred zdrsi in padci so dereze za poledico nameščene na čevlje katere so namenjene za pomoč pri vsakodnevni hoji po ledu in snegu. 

Vedno imejte roke zunaj, imejte rokavice. Ne imejte rok v žepih. Le tako boste lažje lovili ravnotežje. Res je, da tvegate zlomljeno zapestje, vendar je bolje imeti zlomljeno zapestje, kot počeno lobanjo.

Prav tako v tovrstnih poledenelih pogojih ne izvajajte teka. Presenetljivo veliko ljudi se poškoduje ob padcu zaradi ledu, medtem ko tečejo.

Vir: SPIN

Dogodki

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so na Ravnah posredovali gasilci.