Search
Close this search box.

Sijaj jekla nova stalna razstava na Ravnah (FOTO)

Nova stalna razstava Koroškega pokrajinskega muzeja v prostorih štauharije na Ravnah na Koroškem, ki so jo uradno odprli danes, nosi naslov Sijaj jekla. Muzej jo je v sodelovanju z več partnerji pripravili ob lanski 400-letnici jeklarstva v Mežiški dolini.

Nova stalna razstava s polnim naslovom “Sijaj jekla, 400 let jeklarstva v Mežiški dolini – Napredek, krožno gospodarstvo, posluh za okolje” je umeščena v prostore nekdanjega proizvodnega obrata, imenovanega štauharija Stare železarne. Stavba je zaščitena kot kulturni spomenik in je zadnji dve desetletji v lasti ravenske občine.

Nova stalna razstava je vsebinsko in prostorsko umeščena k že obstoječima razstavama Zakladi fužin in Mati fabrika, na ogled pa prinaša nekatere naprave in izdelke ter vsebinske opise o znanju in jeklarski tradiciji v dolini. Poleg zgodovinskega orisa so predstavljeni tudi ključni tehnološki postopki in delovni procesi, ki ponazarjajo, kako iz železa nastaja jeklo in kako ga obdelujejo.

“Tehnične in industrijske dediščine ne predstavljajo samo orodja, pripomočki, stroji in izdelki, zbrani v muzejskih zbirkah, ampak tudi tradicije in znanje, ki se prenaša iz roda v rod,” je na odprtju razstave poudaril direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

Izpostavil je dobro sodelovanje institucij pri celotnem projektu in izrazil prepričanje, da bodo tudi z novo stalno razstavo in katalogom, ki ga načrtujejo, pripomogli k bolj pozitivnemu odnosu ljudi do industrijske dediščine, ki je lahko “pomembna podlaga in priložnost za trajnostni in turistični razvoj”.

“Nova stalna razstava govori o nas in z veseljem jo bomo pokazali,” je od odprtju dejal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Ravne so zaznamovane z železarstvom, mesto in občina sta rasla zaradi fabrike in še naprej rasteta ob fabriki, je dejal. Da je železarstvo močno prepleteno z lokalnim okoljem, se ne pozna samo v številnih poimenovanjih v okolju, ampak tudi v razmišljanju ljudi, je dejal župan.

Prizadevanja muzeja za postavitev stalne razstave in za praznovanje 400-letnice jeklarstva v dolini je po besedah soavtorice razstave, kustosinje Karle Oder iz muzeja, zelo podprla skupina Slovenska industrija jekla (Sij). V skupini, kot je povedal izvršni direktor za predelavo jekla v družbi Sij Metal Ravne Alojz Buhvald, s ponosom nadaljujejo tradicijo železarstva in jeklarstva v dolini in prihodnost gradijo predvsem na temeljih preteklosti.

“400-letno tradicijo ima zelo malo jeklarn na svetu,” je Buhvald dejal v pogovoru za STA in poudaril, da je prihodnost branže predvsem v znanju, ki se je gradilo skozi generacije in s katerim danes vstopajo v najzahtevnejše branže po svetu. Kot pomembno je izpostavil dejstvo, da so pred leti uspeli ponovno organizirati srednjo metalurško šolo, iz katere so že dobili nekaj generacij novih zaposlenih.

“Najbolj pomembno je, da znamo ohranjati znanje, da sodelujemo s krajem in da smo zgled v kraju kot dober zaposlovalec, kot dobro podjetje,” je še dejal Buhvald. Skupina Sij v koroških družbah Sij Metal Ravne in Sij Ravne Systems po njegovih besedah zaposluje okoli 1500 ljudi.

Današnjega odprtja nove stalne razstave na Ravnah so se udeležili tudi direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car, nekdanji dekan Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani Jakob Lamut in predsednik Slovenske poti kulture železa Maksimilijan Večko, odsotnost pa je opravičil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Dogodki

Nova stalna razstava Koroškega pokrajinskega muzeja v prostorih štauharije na Ravnah na Koroškem, ki so jo uradno odprli danes, nosi naslov Sijaj jekla. Muzej jo je v sodelovanju z več partnerji pripravili ob lanski 400-letnici jeklarstva v Mežiški dolini.