FOTO: Brezplačno vseživljensko učenje

V vseh koroških občinah bo v okviru Parade učenja 2013 čez 30 festivalskih, izobraževalnih, promocijskih, informativno-svetovalnih in družabnih prireditev za vse generacije - od starejših, do njihovih otrok in vnukov, katerih sporočilo je, da za učenje ni nikoli prepozno in da je to dejavnost, ki teče skozi življenje, nas bogati in nam pomaga sobivati v dobrem.

V Slovenj Gradcu, v starem mestnem jedru, je v sklopu Tedna vseživljenskega učenja potekala uradna otvoritev Koroške Parade učenja.

Parada učenja je razdeljena na dva dela. Strokovni del je v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu z naslovom »Kultura sobivanja – priložnosti in izzivi«, s katerim želijo skozi različne poglede sodelujočih strokovnjakov osvetliti temo sobivanja in soodgovornosti za svoje in skupno dobro. V festivalskem delu pa sodeluje 18 organizacij, ki se ukvarjajo z izobraževanjem.

Na otvoritvi so s pozdravi in nagovori, otvorili Parado učenja. Nastopili so tudi MePZ ŠC Gimnazije Slovenj Gradec »MISMOMI« z zborovodkinjo Almira Rogina, prof. glasbe.

 

Dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport, se je v prvem delu svojega govora zahvalil vsem sodelujočim za kreativnost, prav tako pa je poudaril, da smo v Sloveniji z osnovnošolskim in srednješolskim programom nad povprečjem v Evropi. Izpostavil je tudi vseživljensko učenje kot možnost samorealizacije, da lahko izpolnimo potenciale v ljudeh.

 

 

 

 

 

Župan MO Slovenj Gradec pa je predvsem poudaril, da vseživljensko učenje ni samo želja, je tako potreba, kot nuja, da uresničimo želje in izpolnimo cilje, ki smo si jih zadali. Povedal je, da če želimo slediti ciljem razvoja, konkurenčnosti, dobremu zaposlovanju, moramo slediti ciljem kulture učenja.

 

 

 

Da že 18. odpirajo vseživljensko učenje v Sloveniji s ciljem promovirati učenje v naši družbi, je povedal direktor Androgoškega centra Slovenije mag. Andrej Sotošek. Dejal je, da je treba vrednote učenja, vse možnosti in poti do učenja, približati občanom. Izpostavil je tudi, da je Teden vseživljenskega učenja pritegnil tudi vlado, ki sofinancira prireditve in dogodke, ki jih bo preko 7000.

 

 

Da bi vsak prebivalec našel nekaj zase, si želi dir. MOCIS-a Sonja Lakovšek. Povedala je, da Mocis ni velik zavod, njihovo poslanstvo pa je, hkrati pa ugotavlja, da učenje postaja luksuzna dobrina, ki ni na voljo vsem, zato pa teži k brezplačnemu učenju, da se bodo lahko izobraževali ljudje, ki si to želijo in ne tudi samo tisti, ki si to lahko privoščijo. Želi si, da bi ljudje z učenjem šli skozi krizo v naši državi, ker v težkih časih potrebujemo pridobivanje znanja.

 

 

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/vsezivljenskoucenje” title=”Galerija slik”] 

 

 

 

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.