Search
Close this search box.

Koroško filatelistično društvo 70-letnico delovanja počastilo s filatelistično razstavo v KOK (FOTO)

Danes, 9. avgusta 2019 so ob 10. uri v prostorih stripoteke v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika slovesno odprli filatelistično razstavo, ki jo je pripravilo Koroško filatelistično društvo ob praznovanju 70. letnice delovanja in bo na ogled do konca avgusta 2019. Avtorja razstave sta Peter Močnik in Jože Keber, oba člana KFD.

Razstava prikazuje priložnostne poštne žige in filatelistične sklope, ki jih je tekom sedemdesetih let izdalo Koroško filatelistično društvo. Ob različnih priložnostih in obletnicah so le-te izdali sami, ali pa v sodelovanju s slovenskimi filatelističnimi društvi oziroma s Pošto Slovenije, z ostalimi organizatorji in društvi.

Odprtje razstave je spremljal kratek kulturni program, ki ga je popestril Gašper Keber na trobenti. Podeljena so bila priznanja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti katere je v nadaljevanju prireditve podelila Jožica Pušnik, vodja Območne izpostave Ravne. Koroško filatelistično društvo se je ob tej priložnosti zahvalilo posameznikom, ki so društvo vodili v preteklosti. Zahvale so prejeli bivši, še živeči predsedniki društva: Filip Merkač, Miro Kostanjevec, Drago Brodnik, Peter Močnik in Marijan Berčič. Član društva Marjan Merkač pa je prejel zahvalo za življenjsko delo.

Predsedniki Koroškega filatelističnega društva.

Koroško filatelistično društvo si je v počastitev 70-letnice delovanja pripravilo priložnostni filatelistični sklop. Arihtekt Borut Bončina je kot oblikovanje izbral permutacijo klubskega logotipa in ploskovne elemente pre- in do- oblikoval tudi v prostorske. Logotip pa je oblikoval nekdanji predsednik društva, Miro Kostanjevec. Filatelistični sklop sestavljajo priložnostni poštni žig in priložnostna pisemska ovojnica.

Dne 9. avgusta 2019 si lahko v delovnem času pošte Ravne na Koroškem poštne pošiljke opremite s priložnostnim poštnim žigom, ki bo na omenjeni pošti v uporabi v čast 70-letnici delovanja društva. Žig bo na pošti za opremljanje poštnih pošiljk na voljo še naslednjih deset delovnih dni, torej do 23. avgusta 2018.

Koroško filatelistično društvo si je v počastitev 70-letnice delovanja pripravilo priložnostni filatelistični sklop.

Arhitekt Borut Bončina je zapisal: “Pri ilustraciji pisemske ovojnice je namesto kroga kot obrisa Zemlje vstavljena modra krogla/sfera z prostorsko vstavljenimi poldnevniki in vzporedniki. Številka “7” je zlate barve in točkasto izrisana, zlate barve je tudi zapis društva. “Znamka” je v celoti rdeče barve; nad njo sta dvovrstično vstavljena datuma “1949” in “2019” rdeče barve s črno senco. Nad “znamko” je postavljen zlat zapis “let”. Priložnostni poštni žig je okrogle oblike tako, da je navidezna krožnica prebodena z logotipom KFD, kateremu je pred oblo dodana številka “7”, v spodnji del notranjega dela “znamke” je vstavljen zapis “let”. Krožno nad logotipom sta umeščena uradna zapisa (imen društva zgoraj, podatki o pošti in datumu pa spodaj).”

Filatelistična razstava v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika.

70 LET KOROŠKEGA FILATELISTIČNEGA DRUŠTVA

Filatelisti so se v Sloveniji v začetku leta 1949 organizirali v Filatelistično zvezo Slovenije. Na Koroškem se je 9. avgusta 1949 na ustanovnem zboru Koroškega filatelističnega društva, ki je potekal v gostilni Cvitanič na Ravnah na Koroškem, zbralo 42 zbirateljev in tako se je kot četrta podružnica po vrsti pridružila Filatelistični zvezi Slovenije. Po ustanovitvi se je članstvo v prvem letu delovanja s pristopom zbiralcev iz celotne Mežiške doline, Dravograda, Vuzenice, Slovenj Gradca in Mute podvojilo. Kasneje so lastno društvo ustanovili v Slovenj Gradcu (1951), na Prevaljah (1953) in v Mežici (1953) podružnico, nekaj let pa je delovalo tudi samostojno društvo v Črni. Kompletne serije znamk so lahko takrat dobivali le člani organiziranih društev, prav tako pa je bil glavni problem, kako zagotoviti vsem članom vsaj eno kompletno serijo znamk. Pošta je takrat delila znamke društvom le glede na število članov. V želji dobiti zadostno količino znamk, so takrat člani prijavljali v društva tudi svoje družine in prijatelje. Koroško filatelistično društvo pa je ves čas delovanja aktivno tudi na področju priprave priložnostnih žigov, spominskih ovitkov in celotnih filatelističnih sklopov.

V zadnjih letih je Koroško filatelistično društvo izdalo 196 priložnostnih poštnih žigov ter 202 tiskovini v obliki priložnostnih pisemskih ovojnic, dotiskov na dopisnico, razgledničnih dopisnic, razglednic, spominskih kartic in maksimum kart.

Člani Koroškega filatelističnega društva ob izidih priložnostnih poštnih sklopov Pošte Slovenije redno sodelujejo pri priložnostnih razstavah in vzporednimi filatelističnimi izdajami posameznih delov ali celovitih filatelističnih sklopov. Na Koroškem danes delujejo tri filatelistična društva, a je Koroško filatelistično društvo daleč najbolj aktivno in ima tudi največ članov. Ker pa se navade pisanja in zbiranja posameznih generacij skozi čas spreminjajo pa se društvo vseskozi sooča s mankom pomladka.

Koroškemu filatelističnemu društvu so v 70-ih letih delovanja predsedovali: dr. Boštjan Erat, Engelbert Gostenčnik, Mirko Kostanjevec, Jože Samec, Drago Brodnik, Filip Merkač, Stanko Živec, Peter Močnik, Marijan Berčič in Jože Keber.

Poglejte kako je bilo na slovesni prireditvi ob odprtju filatelistične razstave v čast praznovanja 70-letnice delovanja Koroškega filatelističnega društva:

TUKAJ pa poglejte kaj so v Koroški osrednji knjižnici dr.Franca Sušnika že pripravili letošnje poletje.

VIR: KFD

Dogodki