Search
Close this search box.

V KOK čez poletje na ogled kar štiri razstave ter poletna čitalnica pod magnolijo (FOTO)

FOTO: KOK

Če ne veste kam bi se odpravili med poletjem, so v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika pripravili kar nekaj zanimivih dogodkov oziroma razstav. Na ogled je razstava Marjana Mančka ter razstava izdelkov, ki so nastali med projektom Predšolska bralna značka Petra Nosa. Pripravili pa so tudi razstavo ob 50. letnici prvega pristanka plovila s človeško posadko na Luni, ki je nastala v sodelovanju s Astronomskim društvom Polaris. V mesecu avgustu pa pripravljajo pregledno filatelistično razstavo.

V razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika čez poletje vsako leto gostijo kakšnega umetnika. Letos je od 20. junija na ogled pregledna razstava slovenskega ilustratorja, striparja in filmskega animatorja Marjana Mančka, ki si jo lahko pogledate do 31. avgusta 2019. Na ogled so postavili kolaž 22-ih paspartujev z ilustracijami, karikaturami in stripi. Knjižničarke pa so dodale tudi njegov izbor knjig, ki jih bralci še vedno radi primejo v roke.

Marjan Manček je ustvaril več kot 30 avtorskih slikanic in stripov ter ilustriral okoli 200 knjig in mladinsko periodiko. Lutkovno je zasnoval pet lutkovnih predstav, skozi leta realiziral deset kratkih filmov in serijo Hribci (1993), s katerimi se je zapisal v slovensko zgodovino stripa. Več o avtorju in njegovi razstavi v knjižnici si lahko preberete TUKAJ.

Razstava Marjana Mančka v Koroški osrednji knjižnici.
FOTO: KOK

Do petka, 30. avgusta 2019 si lahko v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana ogledate razstavo izdelkov, ki so nastali med letošnjim projektom Predšolska bralna značka Petra Nosa. S prisrčnimi umetninami eno, dvo in troletnikov so se predstavili najmlajši otroci ter njihove vzgojiteljice iz vrtca Krojaček Hlaček Prevalje.

Izdelki, ki so nastali med projektom Predšolska bralna značka Petra Nosa.
FOTO: KOK

Ogledate si lahko tudi razstavo Prve stopinje na luni, ki bo na ogled do 30. julija 2019. Razstavo ob 50. obletnici prvega pristanka plovila s človeško posadko na Luni so v knjižnici pripravili v sodelovanju s Astronomskim društvom Polaris. Predstavljene so fotografije, znamke in časopisni članki, povezane s tem zgodovinskim dogodkom. Razstava vas bo popeljala skozi celoten potek tega edinstvenega podviga človeštva. Predstavljene pa bodo tudi ostale odprave s človeško posadko na Luno.

Razstava Prve stopinje na luni.
FOTO: KOK

Od torka, 6. avgusta 2019 bo v stripoteki knjižnice Koroško filatelistično društvo (KFD) v počastitev 70. obletnice delovanja pripravilo pregledno filatelistično razstavo, ki jo bosta pripravila člana KFD, Peter Močnik in Jože Keber. Razstava bo prikazala priložnostne poštne žige in filatelistične sklope, ki jih je izdalo Koroško filatelistično društvo v sedemdesetletnem obdobju delovanja, nekatere sami, nekatere v sodelovanju z drugimi slovenskimi filatelističnimi društvi ali drugimi organizatorji raznih dogodkov bodisi s Pošto Slovenije. Razstava bo na ogled do konca avgusta.

Koroška osrednja knjižnica in njene enote so od 1. juija do 31. avgusta odprte po poletnem delovnem času, katerega si lahko ogledate TUKAJ. Vse omenjene razstave si lahko ogledate v delovnem času knjižnice.

Naj še omenimo, da so tudi letošnje leto v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika odprli poletno čitalnico pod magnolijo. Če se boste v poletnih mesecih sprehajali po grajskem parku in pod krošnjo magnolije opazili simpatično urejen kotiček, ki kar vabi, da se spočijete in ohladite, si vzemite čas in pobrskajte po velikem lesenem vozičku, ki ponuja različne knjige. Poglejte, če je v pisanem izboru knjig tudi kaj za vašo dušo. Če vam bo kakšna knjiga zelo všeč si jo lahko seveda sposodite in odnesete domov. Drugače pa lahko uživate ob branju v knjižnici, pod krošnjo magnolije, ali pa si v parku najdete najljubšo krošnjo in tam odpotujete v svet knjig.

V knjižnici pa so vam pripravili poletnice v žaklju, kjer so izbrane 4 super knjige po njihovem izboru. Hkrati pa je v avli knjižnice vsak dan svež izbor poletnega branja. Mladi bralci pa lahko sodelujete pri počitniškemu projektu Poletnice, o katerem si lahko več preberete TUKAJ.

Poletno branje.
FOTO: KOK

VIR: KOK