Search
Close this search box.

V KOK na ogled MANČKARADA, pregledna razstava ilustracije, karikature in stripa (FOTO)

V četrtek 20. 6. 2019, ob 18. uri so v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika gostili umetnika Marjana Mančka in odprli pregledno razstavo njegovih ilustracij, karikatur in stripov.

V razstavišču knjižnice čez poletje vsako leto gostijo kakšnega umetnika. Letos so odprli pregledno razstavo slovenskega ilustratorja, striparja in filmskega animatorja Marjana Mančka.

Z njegovimi risbami, ilustracijami in stripi so odraščale in še vedno odraščajo mnoge generacije. Marjan Manček je že kot otrok rad risal in prebiral pustolovske zgodbe in tako je že v zgodnjem otroštvu njegovo pot začrtala ljubezen do risanja. Ko je obiskoval gimnazijo v Novem mestu, je že objavljal karikature in stripe za revijo Pavliha. Bil je profesor angleščine in zgodovine, a le za kratek čas, saj ga je pot hitro zanesla v bolj svoboden poklic.

Ustvaril je več kot 30 avtorskih slikanic in stripov ter ilustriral okoli 200 knjig in mladinsko periodiko. Lutkovno je zasnoval pet lutkovnih predstav, skozi leta realiziral deset kratkih filmov in serijo Hribci (1993), s katerimi se je zapisal v slovensko zgodovino stripa.

Vsi poznamo njegove Hribce, Petra Klepca, Pedenjpeda in Mojco Pokrajculjo.

Pedenjped

Za svoje delo je bil Marjan Manček večkrat nagrajen doma in tudi po svetu. Poleg mnogih nagrad je leta 2007 prejel Levstikovo nagrado za življenjsko delo za svoj ilustratorski opus. Na 12. Slovenskem bienalu ilustracije pa je prejel nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Danes Marjan Manček živi umirjeno življenje na Notranjskem. Navdihujeta ga narava in življenje samo. Je dedek, upokojen a še vedno rad ustvarja, razstavlja ter se veseli novih izzivov.

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika so povedali, da so zelo počaščeni, da ga lahko po dvanajstih letih spet gostijo v knjižnici.

In kaj je pripravil tokrat?

Na ogled je postavil kolaž 22-ih paspartujev z ilustracijami, karikaturami in stripi. Knjižničarke pa so dodale tudi njegov izbor knjig, ki jih bralci še vedno radi primejo v roke.

Razstava bo na ogled do 31. avgusta 2019 v razstavnih prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.

VIR: KOK

Dogodki