Search
Close this search box.

Na javnih površinah v Mislinji ogromno pasjih iztrebkov. Občina Mislinja opozarja …

Lastniki psov so na javnih površinah dolžni pospraviti za svojim psom, saj jim to nalagajo občinski odloki. Ampak vedno ni tako. Tudi na javnih površinah v Mislinji opažajo ogromno pasjih iztrebkov, ki jih lastniki štirinožnih kosmatincev niso odstranili.

Sprehajanje psov po javnih površinah je za večino ljudi nekaj popolnoma samoumevnega. Ko pa se njihovi štirinožni prijatelji na določenem kraju ponečedijo, lastniki pogosto ne počistijo za njimi, kar se dogaja marsikje, glede na objavo Občine Mislinja pa se s to problematiko vse pogosteje srečujejo tudi na njihovem območju.

Na spletni strani Občine Mislinja so namreč pred dnevi zapisali, da pri rednih tedenskih terenskih ogledih opažajo, da se po javnih površinah na območju Občine Mislinja pojavlja ogromno pasjih iztrebkov. Kar pomeni, da lastniki in skrbniki psov za njimi ne poberejo iztrebkov in jih ne odvržejo v posode za odpadke. S tem se povzroča neestetski videz v okolju ter ogroža zdravje ostalih uporabnikov javnih površin.

»Dolžnost vseh lastnikov in vodnikov psov je, da z javnih površin odstranijo iztrebke svojih psov. Pri pobiranju iztrebkov ne gre le za estetski, ampak tudi za zdravstveni vidik tako nas kot naših ljubljenčkov oziroma vseh, ki z nami sobivajo. Nihče od nas si ne želi pasjega iztrebka na čevljih, obleki ali v svojem domu, zagotovo pa si upamo trditi, da še manj bolezni, ki se na ta način prenašajo (npr. gliste in trakulje). Čeprav je pasjih košev dovolj na terenu, bi morali lastniki psov poskrbeti, da imajo pasje vrečke vedno pri sebi in pobirajo iztrebke za svojimi ljubljenčki ter jih odlagajo v ustrezne zabojnike, v kolikor pasjega koša ni v bližini,« opozarjajo na Komunali Slovenj Gradec.

Lastniki psov so na javnih površinah dolžni pospraviti za svojim psom, saj jim to nalagajo občinski odloki.

Na Občini Mislinja tudi opozarjajo, da problematiko vodenja psov in čiščenja njihovih iztrebkov urejuje Odlok o urejanju javnih površin na območju Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 50/2006), ki v 16. točki 7. člena določa, da je na javnih površinah izrecno prepovedano puščanje iztrebkov psov, mačk in drugih domačih živali, (lastniki psov in drugih živali morajo na sprehodih imeti pri sebi pribor za odstranjevanje iztrebkov za domače živali in iztrebke tudi odstraniti z javnih površin).

Občina Mislinja ima nameščene posebne koše za pasje iztrebke na naslednjih lokacijah:

  • LOPANOV MOST V MISLINJI,
  • PEŠPOT SEJMIŠČE – VRTEC,
  • KOLESARSKA POT MISLINJA (ZADRUGA),
  • KOLESARSKA POT MISLINJA – SLOVENJ GRADEC (STRAŽE),
  • KOLESARSKA POT MISLINJA – DOLIČ (TUNEL MARHART),
  • ŠOLSKA CESTA MISLINJA.

Pomembna navodila za uporabo zabojnikov za pasje iztrebke:

  • Pasje iztrebke odložite v PVC-vrečko, ki mora biti zavezana.
  • Zavezano vrečko odložite v odprtino zabojnika, ki je namenjen pasjim iztrebkom.
  • Vrečke v zabojnikih za pasje iztrebke so namenjene izključno za pasje iztrebke (pogosto se dogaja, da uporabniki vzamejo cel paket vrečk).
  • Nujno je treba pobrati pasje iztrebke tudi na zelenicah in travnikih.

Vir: Občina Mislinja, Komunala Slovenj Gradec, Jeko

Dogodki

Lastniki psov so na javnih površinah dolžni pospraviti za svojim psom, saj jim to nalagajo občinski odloki. Ampak vedno ni tako. Tudi na javnih površinah v Mislinji opažajo ogromno pasjih iztrebkov, ki jih lastniki štirinožnih kosmatincev niso odstranili.