Search
Close this search box.

Telekom z novim letom draži fiksne pakete in uvaja spremembe pri mobilni telefoniji

Pred dnevi so na spletni strani Telekoma objavili nov cenik fiksne telefonije Telekoma Slovenije. Cene paketov bodo s februarjem višje za približno dobra 2 evra (z DDV). Že prvi dan v letu 2019 pa napovedujejo spremembe pri mobilni ponudbi nekaterih paketov, in sicer spremembo količine prenosa podatkov v državah območja EU-tarife in spremembo količine klicev iz Slovenije v EU-območje.

»S 1. 2. 2019 stopajo v veljavo spremembe v ponudbi fiksne telefonije Telekoma Slovenije. Tako bo z navedenim dnem v mesečno naročnino storitev PSTN, VoIP, Univerzalna storitev IP-telefonija, enostavni ISDN-BA, standardni ISDN-BA in komfortni ISDN-BA vključenih 20 minut pogovorov med naročniki klasične govorne telefonije PSTN, telefonije VoIP in Univerzalne storitve IP-telefonije Telekoma Slovenije (klici med naročniki Telekoma Slovenije), za obračun dodatnih pogovorov pa velja interval 60/60, kar pomeni, da se polno obračuna vsaka začeta minuta pogovora.«

»S 1. 2. 2019 stopijo v veljavo tudi spremenjene cene naročnin storitev fiksne telefonije in z njimi povezanih nekaterih naročniških paketov

Spremembe v ponudbi mobilnih paketov Dostopni A, Dostopni B in Dostopni C, stopajo v veljajo s 1. 1. 2019. Mesečne naročnine paketov ostajajo nespremenjene, z navedenim datumom pa pričnejo veljati nekatere spremembe glede količine prenosa podatkov v državah območja EU-tarife in sprememba količine klicev iz Slovenije v EU-območje.

»Sprememba količine prenosa podatkov v državah območja EU-tarife se navezuje na Uredbo EU o ukrepih za enotni evropski trg (Uredba št. 2015/2120 z dne 25. 11. 2015) in izvedbeno Uredbo EU (Uredba št. 2016/2286 z dne 15. 12. 2016). Od 1. 1. 2019 dalje za mobilne pakete Dostopni velja politika poštene uporabe (v nadaljevanju PPU) prenosa podatkov, ki je izračunana skladno z veljavno uredbo. Paket Dostopni A bo imel v državah območja EU-tarife na voljo do 9323 MB prenosa podatkov brez dodatnega stroška/pribitka. Paket Dostopni B bo imel v državah območja EU-tarife na voljo do 13054 MB prenosa podatkov brez dodatnega stroška/pribitka. Paket Dostopni C bo imel v državah območja EU-tarife na voljo do 16785 MB prenosa podatkov brez dodatnega stroška/pribitka.

https://www.telekom.si/Documents/Seznam-mobilnih-paketov-z-vkljuceno-kolicino-prenosa-podatkov-brez-dodatnih-stroskov.pdf

»Skladno z Uredbo EU se s 1. 1. 2019 pri določenih mobilnih paketih spremenita cena pribitka in vključena količina prenosa podatkov v državah območja EU-tarife. Za uporabo nad s politiko poštene uporabe (PPU) opredeljeno količino prenosa podatkov se do porabe vseh zakupljenih količin od 1. 1. 2019 dalje obračuna pribitek v višini 5,49 EUR (do 31. 12. 2018 pribitek znaša 7,32 EUR) na 1 GB prenosa podatkov. Zneski vključujejo DDV. Po porabi celotne zakupljene količine se bo prenos podatkov ustavil. Za nadaljnjo uporabo prenosa podatkov bodo uporabnikom na voljo ugodni dodatni zakupi«

»Sprememba količine klicev iz Slovenije v EU-območje velja, od 1. 1. 2019, za obstoječe in nove naročnike paketov Dostopni A (20 minut klicev iz Slovenije v EU-območje), Dostopni B (120 minut klicev iz Slovenije v EU-območje) in Dostopni C (120 minut klicev iz Slovenije v EU-območje), le ti ne bodo imeli več vključene navedene količine klicev iz Slovenije v EU-območje. Klici se bodo zaračunavali po veljavnem ceniku paketa, ki je objavljen na spletni strani Telekoma. Vsem novim in obstoječim naročnikom navedenih paketov bomo omogočili vklop dodatnega zakupa, ki bo vključeval 120 minut klicev iz Slovenije v EU-območje, z mesečno naročnino 5 EUR. Dodatni zakup bodo naročniki lahko naročili kot mesečni zakup, ki bo veljal do preklica. V koledarskem letu je navedeni zakup dva meseca brezplačen. Zakup lahko vključite od 1. 1. 2019 dalje, tako da pošljete SMS s ključno besedo KO EU 120 na 1918,« je zapisano na spletni strani Telekoma.

Naročniki, na katere se navedene spremembe nanašajo in se z njimi ne strinjajo, imajo do uveljavitve spremembe pravico odstopiti od naročniške pogodbe brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni.

»Hkrati imajo naročniki, ki so v okviru naročniškega razmerja prejeli terminalsko opremo po akcijski ceni, ob odstopu od naročniške pogodbe pred potekom obdobja vezave možnost izbire; da prejeto terminalsko opremo obdržijo in Telekomu Slovenije povrnejo znesek, ki ustreza sorazmernemu delu celotne vrednosti prejete terminalske opreme, ali da prejeto terminalsko opremo vrnejo Telekomu Slovenije v stanju, v kakršnem jim je bila izročena, ter plačajo uporabnino za čas uporabe terminalske opreme, Telekom Slovenije pa jim vrne kupnino.

»Pravica do odstopa od naročniške pogodbe ne vpliva in ne posega v zapadle in neplačane ter pogodbeno dogovorjene obveznosti naročnika. Na primer: naročniki so kljub odstopu od naročniške pogodbe dolžni plačati račune za opravljene storitve in poravnati obveznosti iz naslova nakupa terminalske opreme po akcijski ceni zaradi prekinitve naročniškega razmerja pred iztekom obdobja vezave naročniškega razmerja,« še pojasnjujejo na Telekomu.

 

Dogodki