Search
Close this search box.

Višji bo tudi varstveni dodatek ter pomoč ob rojstvu otroka

Z aprilom se je zvišal varstveni dodatek ter pomoč ob rojstvo otroka.
Fotografija je simbolična

Z aprilom se je najvišji možni varstveni dodatek zvišal na 218,71 evra. Višina varstvenega dodatka je odvisna od cenzusa za varstveni dodatek in lastnega dohodka (pa tudi od premoženja, morebitnega obstoja krivdnega razloga in osnovne oskrbe). Od 1. aprila znaša cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo 684,05 evra (pred tem je znašala 620,18 evra).

Z varstvenim dodatkom zagotavljajo ranljivim osebam sredstva za kritje življenjskih stroškov, ki nastanejo v daljšem obdobju (nadomeščanje trajnih potrošnih dobrin), kot so stroški z vzdrževanjem stanovanja.

Dvignila se je tudi višina pomoči ob rojstvu otroka, ki po novem znaša 404,96 evra (lani je znašala 367,15 evra). Od marca so starši upravičeni do omenjenega zneska.

Z aprilom se je zvišala denarna socialna pomoč, ki po novem za prvo odraslo ali samsko osebo znaša 465,34 evra (pred tem je znašala 421,89 evra).

Denarna socialna pomoč obsega pravico do denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči, pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnina) in pravico do enkratne izredne denarne socialne pomoči po smrti družinskega člana (posmrtnina).

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Dogodki

Z aprilom se je zvišal varstveni dodatek ter pomoč ob rojstvo otroka.