Marsikdo si rad kruh speče doma, pa se pri tem sooča z nemalo katero težavo. Katero moko uporabiti, koliko vode dodati, kako dolgo testo pustiti počivati. Ljudska univerza Ravne vas vabi na brezplačno delavnico, na kateri se boste naučili osnov peke domačega kruha, si privoščili nekaj za pod zob, pa še nekaj za dušo.
Vmes bo dišalo po domačem, ob koncu delavnice pa bo vsak udeleženec odšel domov s toplim kruhom – in še toplejšim občutkom.
Nekaj razlogov, zaradi katerih je koristno, če znamo speči svoj kruh:
- Znanje peke kruha je temeljna veščina preživetja. Če pride do motenj v preskrbi ali si preprosto brez trgovine v bližini, znaš poskrbeti za osnovno živilo.
- Ko spečeš svoj kruh, točno veš kaj je v njem. Lahko se izogneš konzervansom, umetnim dodatkom, prevelikim količinam sladkorja in soli in uporabiš bolj kakovostne, lokalne ali celo ekološke sestavine.
- Peka kruha je lahko meditativna, ustvarjalna dejavnost. Gnetenje testa, vonj po peki in opazovanje vzhajanja kruha dajejo občutek zadovoljstva in umirjenosti.

Na delavnici boste gnetli z rokami, umirili misli in se naučili nekaj novega. Skupaj boste spekli kruh, ki ne nahrani samo telesa, ampak tudi um.
Pekli boste tri vrste kruha: rženi, mešani, ter kruh s semeni.
Delavnico bo vodila Marjeta Ročnik s Prevalj, članica Društva kmetic Mežiške doline ter Kmetica leta 2019. Je dobitnica številnih priznanj, ki poleg izvrstnega kruha peče tudi odlične potice.
Peke kruha se boste lotili v ponedeljek, 12. maja 2025, od 9. do 15. ure na kmetiji Jamnik, na naslovu Belšak 9, Prevalje.
Delavnica bo potekala v okviru 30. Tednov vseživljenjskega učenja, zato je udeležba brezplačna. Učili se boste v majhni skupini, zato je število prostih mest omejeno. Prijave so obvezne in jih zbirajo najkasneje do petka, 9. maja 2025 preko elektronske prijavnice.
Vabljeni na zanimivo in predvsem poučno delavnico, kjer bo dišalo po domačem kruhu.
Vir: LURA