Search
Close this search box.

Na Pohorju na novo označenih 240 kilometrov kolesarskih povezav

Na Pohorju, ki postaja vse bolj priljubljena kolesarska destinacija, je na novo enotno označenih za 240 kilometrov kolesarskih povezav. Partnerstvo za Pohorje, ki združuje občine in druge partnerje, pa ima načrtov za izgradnjo kolesarske infrastrukture in ponudbe še več. Cilj je na Pohorju povezano krepiti celoletni turizem.

Ob pohodništvu je kolesarjenje, še posebej gorsko kolesarjenje, ena najhitreje rastočih prostočasnih aktivnosti v nezimskem času v Sloveniji. Zato si je Partnerstvo za Pohorje v okviru strategije razvoja Pohorja zadalo strateški cilj urediti kolesarske poti.

In po dobrih dveh letih delovanja partnerstva so v zadnjih mesecih na Pohorju na novo označili sedem krožnih kolesarskih povezav, ki so dolge od 26 do 62 kilometrov. Poleg tega so na novo označili tudi skoraj 72 kilometrov dolgo Pohorsko kolesarsko transverzalo, ki povezuje celotno Pohorje in je bila sicer označena že v preteklosti. Skupna dolžina vseh omenjenih poti je dobrih 350 kilometrov, pri čemer se del poti med seboj prekriva.

“Pohorje smo s tem projektom kolesarsko povezali in eden od ciljev Partnerstva za Pohorje je bil, da Pohorje postane ena destinacija,” je na današnji novinarski konferenci na Kopah dejal direktor Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor Uroš Rozman. Prepričan je, da je Pohorje idealna destinacija za gorsko kolesarjenje, predvsem zaradi ravnine na vrhu.

Za ureditev kolesarskih poti so večinoma uporabili gozdne oz. makadamske ceste, v manjšem delu pa tudi občinske in državne ceste, kjer ni bilo alternativ. Pri umeščanju kolesarskih povezav so sodelovali s poznavalci kolesarjenja na Pohorju, upoštevali so tudi omejitve gozdarske stroke in naravovarstvenikov, je zagotovil Rozman.

Vse omenjene poti so opremili s skupno 504 usmerjevalnimi tablami v skladu s prometno signalizacijo. Poleg tega so izdali tudi zemljevid in zloženko, prav tako so poti in vsi trije kolesarski parki na Pohorju opisani na spletnem naslovu www.pohorje-slovenija.si. Sredstva za izvedbo označitve vseh poti so prispevali vsi partnerji Partnerstva za Pohorje. Skupni znesek označitve je bil 80.000 evrov.

Načrtov za ureditev kolesarske infrastrukture in ponudbe na Pohorju pa je še več. Tako Partnerstvo za Pohorje v prihodnjem letu načrtuje, da bodo označili tudi kolesarske povezave z ovršja Pohorja v doline, s čimer bi kolesarske poti na Pohorju povezali z Dravsko kolesarsko potjo, potjo Štrekna in s potjo EuroVelo 9. Prav tako si želijo po celotni dolžini označiti sosednji Kozjak. Poleg tega bodo z enoslednico, ki so jo že določili, povezali kolesarske oz. bike parke Kope, Rogla in Mariborsko Pohorje. Prav tako želijo vzpostaviti povezano infrastrukturo za izposojo električnih koles, v načrtu pa je tudi vzpostavitev sistema javnega prevoza za kolesarje na Pohorju.

Eden od partnerjev Partnerstva za Pohorje je tudi družba Vabo, ki upravlja s smučiščem Kope, kjer ponuja tudi nastanitvene zmogljivosti ter športno in gostinsko ponudbo. “Končno se lahko na sejmih pohvalimo, da imamo zgrajenih veliko kolesarskih poti, ki povezujejo destinacije na Pohorju. To je velik dosežek, je danes dejal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Vnovič je poudaril pomen povezovanja v turizmu na Pohorju s ciljem krepiti celoletno turistično ponudbo. Ob tem je predstavil aktualne in načrtovane večmilijonske naložbe. Trenutno na Kopah poteka obnova Grmovškovega doma, nadalje načrtujejo izgradnjo dveh novih štirisedežnic in ene vlečnice, pa tudi novega doživljajskega parka.

V teku je tudi podrobno prostorsko načrtovanje 15 hektarjev velikega zazidljivega zemljišča na Kopah, s čimer bi v prihodnjih letih omogočili izgradnjo med drugim športne dvorane, dveh garažnih hiš, petzvezdičnega hotela ter apartmajskega in glamping naselja.

Vzporedno z gradnjo infrastrukture si na Kopah prizadevajo kolesarje privabiti tudi z organizacijo različnih dogodkov. Tako ta konec tedna med drugim organizirajo državno in mednarodno tekmovanje mladih kolesarje v gorskokolesarskem spustu.

Dogodki

Na Pohorju, ki postaja vse bolj priljubljena kolesarska destinacija, je na novo enotno označenih za 240 kilometrov kolesarskih povezav. Partnerstvo za Pohorje, ki združuje občine in druge partnerje, pa ima načrtov za izgradnjo kolesarske infrastrukture in ponudbe še več. Cilj je na Pohorju povezano krepiti celoletni turizem.