Search
Close this search box.

Kako lahko pomagamo psu, ki se boji neviht?

Poletni meseci nam ne prinašajo le sonca, temveč tudi nevihte in neurja, kar je za marsikaterega štirinožnega prijatelja zelo stresno.

Znaki strahu pred nevihtami in grmenjem so očitni: prekomerno slinjenje, tresenje, hitro in globoko dihanje … Velikokrat se zgodi, da se grmenja bojijo psi, katerih skrbniki panično reagirajo oziroma se neviht bojijo tudi sami.

Priporočljivo je, da psa, ki se boji neviht in grmenja ne tolažim ter da ga tudi ne grajamo. Strah pred grmenjem je pri psu težko premagati, lažje pa ga je olajšati.

Kako olajšamo strah?

Nekaterim štirinožcem pomaga poseben prostor, kjer se počutijo varne. V tem prostoru mu pomaga družba skrbnika, ki okrepi občutek, da je to varen in prijeten prostor. Običajno si pes takšen prostor izbere sam, tam kjer se počuti najbolj varnega.

Nekaterim pomaga tudi glasno predvajanje televizije ali radia, ki preglasi zvoke nevihte. Psa lahko zamotimo tudi z igračo ali priboljški, če le to želi.

V primerih, ko ne pomaga nič drugega, pridejo v poštev tudi pomirjevala. Pred uporabo se je potrebno obvezno posvetovati z veterinarjem, ki psa pozna in bo natančneje povedal, kaj je zanj najprimerneje.

Med nevihto je priporočljivo, da se v hiši zaprejo vsa vrata in okna, ki bi lahko vodila na prosto, saj lahko v trenutkih grmenja pes panično zbeži in je tudi povsem neodziven na vaše klice.

Če pa vas in vašega štirinožca grmenje ujame kje na prostem, ga obvezno obdržite pripetega na povodec in čim prej odidite na varno.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki