Search
Close this search box.

Koroški župani ostro in enotno proti novemu proračunu: To ‘norijo’ je potrebno ustaviti! (VIDEO in FOTO)

V petek, 22. 11. 2019, ob 10. uri, je v sejni sobi Regionalne razvojne agencije (RRA) za Koroško potekala 3. redna seja Sveta Koroške regije, na kateri so župani med drugim sklenili, da bodo v želji za višje povprečnine državnemu svetu (DS), državnemu zboru (DZ) in koroškima poslancema, Janiju Predniku ter Jožetu Lenartu, poslali protestno noto.

V četrtek, 21. 11. 2019, so v DZ z 49 poslanskimi glasovi za in 41 proti sprejeli državni proračun za 2020 in 2021. Proračun za leto 2020 je najvišji do zdaj. Odhodki so določeni v znesku 10,358 milijarde evrov, v državno blagajno pa naj bi se steklo 10,773 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 415,2 milijona evrov. Še višje so številke v proračunu za leto 2021. Proračunski uporabniki bodo leta 2021 namreč imeli na voljo 10,450 milijarde evrov, z več kot 11 milijardami evrov pa bodo rekordni tudi prihodki.

VIDEO: Izjava predsednika Sveta koroške regije Franja Goloba − Problem podhranjenega financiranja občin

[aiovg_video id=110391]

Zataknilo se je predvsem pri potrditvi vladnega predloga DZ-ja za finance, ki je občinam občutno zvišal povprečnine, kar proračun obremenjuje za dodatnih 140 milijonov evrov letno. Če bi bil tak predlog končno tudi sprejet, bo nastalo neskladje med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna. Za leto 2020 je vlada tako določila povprečnino v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra.

Na petkovi seji Sveta koroške regije so koroški župani v en glas izrazili globoko nestrinjanje s predvideno višino povprečnine. “V koroških občinah že tako dihamo na ‘škrge’, saj je podhranjenost financiranja dosegla takšno mejo, da občine več ne moremo preživeti. Višji znesek bi nam omogočil, da bi pokrili vsaj stroške za izvajanje zakonsko določenih nalog. Te so tako zelo obsežne, da nam ob včerajšnji potrditvi državnega proračuna onemogočajo kakršnokoli infrastrukturno gradnjo,” je zaskrbljeno razložil predsednik Sveta koroške regije in župan Občine Vuzenica Franjo Golob.

VIDEO: Izjava predsednika Sveta koroške regije Franja Goloba − Koroški gradbeni projekti stojijo

[aiovg_video id=110393]

“Prav tako se znižujejo tudi nekatere druge postavke. V letu 2020 in 2021 se znižuje postavka za izgradnjo infrastrukture, predvsem cestne. Tako se letos vse naloge, ki so bile dogovorjene na Koroškem in tudi drugje, niso izvajale. Dela na koroških cestah so se v avgustu bolj ali manj ustavila in nihče ne jamči, da se bodo drugo leto sploh nadaljevala. Sredstev za investicije je v občinskih proračunih enostavno premalo. Pomanjkanje denarja pa posledično pomeni tudi slabše črpanje evropskih sredstev,” je še opozoril Golob.

“Na tem mestu je potrebno izpostaviti še problem sociale in sramotne stanovanjske politike, ki predvsem na Koroškem koraka nazaj, saj ne bomo uspeli graditi niti doma starostnikov, ki je že tako prenatrpan, niti nobenega vrtca. Prav tako ne moremo pomagati ljudem, ki nas prosijo za pomoč na domu, razen z občinskimi sredstvi, a cene za to so previsoke. Zaradi vsega tega še enkrat pozivam, da naredimo vse, da končno prevlada razum in se tudi država do občin drži zakonskih osnov, tako kot se občine držimo do svojih občanov in do države ter uresničujemo tisto, kar nam država vsako leto dodatno neumno predpisuje.” je zaključil predsedujoči.

VIDEO: Izjava predsednika Sveta koroške regije Franja Goloba − Zakon o financiranju občin

[aiovg_video id=110395]

Kaj sledi? Glede na to, da bo državni svet na sprejeti proračun najverjetneje izglasoval odložilni veto, so se koroški župani strinjali, da bodo državnemu svetu, obema koroškima poslancema v DZ, Janiju Predniku in Jožetu Lenartu, ki sta predlog proračuna tudi podprla, ter državnemu zboru poslali protestno noto, v kateri bodo zahtevali, da se povprečnina v letu 2020 iz predlaganih 589,11 evra dvigne na 658,80 evrov na prebivalca. To je tudi v skladu s predlogom parlamentarnega odbora za finance, ki je za leto 2020 predvidel prav 658,80 evra povprečnine, za leto 2021 pa 668,10 evra​ na prebivalca.

Dogodki

V petek, 22. 11. 2019, ob 10. uri, je v sejni sobi Regionalne razvojne agencije (RRA) za Koroško potekala 3. redna seja Sveta Koroške regije, na kateri so župani med drugim sklenili, da bodo v želji za višje povprečnine državnemu svetu (DS), državnemu zboru (DZ) in koroškima poslancema, Janiju Predniku ter Jožetu Lenartu, poslali protestno noto.