Search
Close this search box.

referendum

Volivci podprli vsa štiri referendumska vprašanja

Po glavnini preštetih glasov kaže, da so se volivci na posvetovalnih referendumih večinsko izrekli za pri vseh štirih referendumskih vprašanjih. Najbolj prepričljivo so podprli uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v DZ, najbolj tesen pa je bil izid pri vprašanju glede konoplje za omejeno osebno rabo, izhaja iz delnih neuradnih podatkov DVK.

Preberi »

Odprla so se volišča za evropske volitve in posvetovalne referendume

Ob 7. uri so se po državi odprla volišča za današnje evropske volitve, na katerih slovenski volivci izbirajo devet poslancev v Evropskem parlamentu, in za tri posvetovalne referendume. Na njih odločajo o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o preferenčnem glasu na volitvah v DZ, o rabi konoplje v medicinske namene in o osebni rabi konoplje.

Preberi »

Prevolnik Rupel zadržana do gojenja in posedovanja konoplje za osebno rabo

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je do gojenja in posedovanja konoplje za osebno rabo zadržana, so za STA pojasnili na ministrstvu. Ker gre za široko in kompleksno družbeno vprašanje, ministrica poudarja, se je treba o tej temi pogovarjati, upoštevati različne vidike in poiskati konsenz. Pri tem je treba prisluhniti stroki.

Preberi »

Referendumi 2024: Volivci o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Volivci se bodo 9. junija izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlog za posvetovalni referendum je marca vložila koalicija tik pred sejo DZ, na kateri so predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja zavrnili. Menili so namreč, da morajo o tako širokem družbenem vprašanju odločati državljani.

Preberi »

SDS in NSi za ustavno presojo in zadržanje odlokov za referendume o konoplji in prostovoljnem končanju življenja

Opozicijski SDS in NSi sta napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede rabe konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati zahtevata tudi njuno zadržanje do odločitve ustavnega sodišča, kar bi lahko premaknilo izvedbo teh dveh referendumov z 9. junija, ko bodo evropske volitve.

Preberi »

Odbor za zdravstvo o predlogu referenduma o uporabi konoplje

Poslanci bodo popoldne na seji odbora DZ za zdravstvo razpravljali o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene. Predlog za razpis referenduma so v DZ vložili poslanci in poslanke poslanske skupine Svoboda.

Preberi »

Civilna iniciativa zahteva odstop vodstva velenjske komunale

Ljudska iniciativa Velenje bo v torek velenjskemu županu Petru Dermolu izročila peticijo, s katero bo zahtevala odstop direktorja, nadzornega sveta in skupščine Komunalnega podjetja Velenje. Menijo namreč, da so imeli vodilni skupaj z županom dovolj časa za preoblikovanje delovanja podjetja v korist javnosti, a tega niso storili.

Preberi »

Volivci potrdili zakone o vladi, RTVS in dolgotrajni oskrbi

Volivci so danes odločali o uveljavitvi treh zakonskih besedil, poleg zakona o vladi še o spremembah zakonov o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija. S podpisi volivcev podprto zahtevo za razpis referendumov je torej vložila stranka SDS.

Preberi »

V SDS v ocenah izidov referendumov ocenili, da so bili volivci zavedeni

Poslanec SDS Branko Grims ob trenutnih izidih, po katerih referendumi o RTVS, vladi in dolgotrajni oskrbi niso uspeli, močno dvomi, da so se ljudje v celoti zavedali vsebine svojih odločitev. Izglasovali so višje davke, višji rtv-prispevek in ideološki monolit na RTVS ter se odpovedali pravicam iz dolgotrajne oskrbe za vsaj leto dni, je ocenil.

Preberi »

Dogodki