koroška dečka

ESČP delno ugodilo starim staršem v primeru koroških dečkov

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes odločilo, da je Slovenija kršila pravice Marije Otorepec in Ivana Škratka, starih staršev iz zgodbe o koroških dečkih. Sodišče je staršema sicer ugodilo le v delu, ki se nanaša na dolžino postopka izdaje dovoljenja za rejništvo, ni pa ugotovilo kršitev v povezavi s stiki z otroki.

Preberi »

Oprostilna sodba za vključene v obravnavo babičine vloge za rejništvo

Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu je danes izreklo oprostilno sodbo za nekdanjega direktorja CSD Slovenj Gradec Jurija Šumečnika in dve tam zaposleni, ki jim je babica dečkov očitala nevestno delo v službi pri obravnavi njene vloge za rejništvo v začetku leta 2016. Babica mora po sodbi, ki še ni pravnomočna, poravnati stroške postopka.

Preberi »

Na slovenjgraškem sodišču o obravnavi vloge babice za rejništvo

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes zaključilo dokazovanje v postopku, v katerem babica dečkov, ki sta bila proti njeni volji predana v rejništvo, kazensko preganja nekdanjega direktorja in dve zaposleni na takratnem CSD Slovenj Gradec. Očita jim nevestno delo pri obravnavi vloge za rejništvo. Izrek sodbe je napovedan za ponedeljek.

Preberi »