Search
Close this search box.

EU

V EU bodo od prihodnjega leta prepovedane črne zobne zalivke

V Evropski uniji bosta od začetka prihodnjega leta prepovedana uporaba in izvoz amalgamskih oziroma črnih zobnih zalivk, predvideva včeraj doseženi politični dogovor evropskih poslancev in držav članic o predlogu revizije uredbe o živem srebru. Spremembe zakonodaje prinašajo tudi prepoved žarnic z živim srebrom.

Preberi »

V Črni o izkušnjah in posledicah ujme, opozorilih stroke in pomoči EU

Prek osebnih zgodb pripadnikov intervencijskih enot in v luči Sloveniji odobrenih sto milijonov evrov predplačila iz solidarnostnega sklada EU je v sredo v Črni na Koroškem potekala okrogla miza Poplave in EU pomoč. Govorniki so opozorili na dolgoletno zanemarjanje hudournikov, visoke stroške obnove in poudarili pomoč EU, ki ni le v denarju.

Preberi »

Letošnji oktober najtoplejši v zgodovini meritev

Letošnji oktober je bil najtoplejši v zgodovini meritev, je danes objavila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Ob tem je ocenila, da bo tudi letošnje leto verjetno najtoplejše v zgodovini, saj je najtoplejši oktober sledil najtoplejšemu septembru in poletju z rekordnimi temperaturami v številnih državah.

Preberi »

Meta uradno predstavila naročnino za Facebook in Instagram brez oglasov

Uporabniki družbenih omrežij Facebook in Instagram bodo od novembra naprej lahko plačevali mesečno naročnino za uporabo različic obeh omrežij brez oglasov, je danes uradno napovedal ameriški tehnološki velikan Meta. Na osebnih računalnikih bo naročnina znašala deset evrov, na pametnih napravah pa 13 evrov.

Preberi »

Avstrija znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Avstrija je Evropsko komisijo obvestila o novem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko za še šest mesecev. Odločitev je Dunaj utemeljil z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU, grožnjo trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi, piše na spletni strani Evropske komisije.

Preberi »

Dogodki