100 let koroškega plebiscita

Libeliče 100 let po priključitvi: Nekdanji mejni prehod Libeliče po obnovi z novimi vsebinami

Občina Dravograd je v okviru letošnje 100. obletnice priključitve Libelič k matični domovini v sodelovanju z več drugimi ustanovami pristopila k obnovi prazne stavbe nekdanjega maloobmejnega prehoda Libeliče. Objekt bo po prenovi, ki naj bi se zaključila v kratkem, dobil nove kulturne in turistične vsebine. Naložba je vredna dobrih 170.000 evrov.

Preberi »

Libeliče 100 let po priključitvi: Včasih občina, danes krajevna skupnost

Libeliče so bile v letih od 1849 do 1933 občina, ki je pred priključitvijo k matični domovini zajemala širše območje, tudi del v današnji Avstriji. Danes so Libeliče z okolico ena od krajevnih skupnosti v Občini Dravograd. Imajo šolo, vrtec in trgovino, v kateri opravljajo tudi poštne storitve, nimajo pa denimo gostilne.

Preberi »

Libeliče 100 let po priključitvi: Tudi gasilci del plebiscitne zgodovine

Del libeliške plebiscitne zgodovine so tudi gasilci, natančneje gasilska ročna brizgalna, ki so jo leta 1922 iz Libelič odpeljali gasilci sosednje avstrijske vasi Potoče, pred tem člani skupnega gasilskega društva. Leto kasneje so jo libeliški gasilci v ilegalni nočni akciji prepeljali nazaj in je še danes na ogled v središču kraja.

Preberi »