Libeliče 100 let po priključitvi: Nekdanji mejni prehod Libeliče po obnovi z novimi vsebinami

Občina Dravograd je v okviru letošnje 100. obletnice priključitve Libelič k matični domovini v sodelovanju z več drugimi ustanovami pristopila k obnovi prazne stavbe nekdanjega maloobmejnega prehoda Libeliče. Objekt bo po prenovi, ki naj bi se zaključila v kratkem, dobil nove kulturne in turistične vsebine. Naložba je vredna dobrih 170.000 evrov.

Stavba nekdanjega maloobmejnega prehoda Libeliče, ki stoji streljaj od vasi in je bila prazna, je bila v lasti države, Občina Dravograd pa si je dolgo prizadevala, da bi jo pridobila v svojo last, je minuli teden ob robu odprtja nove razstave Koroškega pokrajinskega muzeja v Libeličah povedal podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec.

Za obnovo objekta in ustvarjanje novih vsebin se je nato občina povezala z več partnerji in prek LAS Mislinjske in Dravske doline pridobila sofinanciranje Evropskega sklada za regionalni razvoj in države. Pri projektu, ki so ga poimenovali Koroška 100 let pozneje, poleg dravograjske občine kot partnerji sodelujejo še Koroški pokrajinski muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti in Kulturno prosvetno društvo Libeliče.

Prenovljen objekt bo služil muzejskim in turističnim namenom, cilj aktivnosti pa je med drugim skozi premišljene dogodke, ki jih bosta pripravljala tudi omenjena muzej in galerija, izpostaviti različne poglede na temo meja.

V nadaljevanju je predvideno, da bi v objektu uredili tudi nastanitvene zmogljivosti za turiste, prvo razstavo v objektu pa bodo po napovedih odprli kmalu, in sicer v času praznovanja 100. obletnice priključitve Libelič k matični domovini, ki v Libeličah poteka do 2. oktobra.