Search
Close this search box.

Začenja se EU projekt, moj projekt 2019. Glasujmo in podprimo najboljše koroške projekte

Včeraj, 1. aprila 2019, se je začelo glasovanje za najboljši projekt, ki je bil sofinanciran s sredstvi Evropske unije in Republike Slovenije. Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano so zapisali, da je namen te akcije podati priznanje vsem posameznikom in organizacijam, ki s pomočjo javnih sredstev ustvarjajo boljši jutri, ter da s tem ponudijo možnost vsem zainteresiranim, da si izvedene projekte tudi ogledajo na kraju samem v obdobju od 11. do 18. maja.

Med 1. in 15. aprilom lahko glasujete za svoj najljubši projekt.

»Že peto leto zapored vam predstavljamo dobre zgodbe, ki jih v Sloveniji pišemo s pomočjo evropskih sredstev. Te so se v preteklih letih na zabaven in zanimiv način predstavile že na več kot 100 dogodkih po vsej Sloveniji. Letos se kampanji prvič priključujejo tudi zgodbe s področja kmetijskega sklada. Na povabilo k sodelovanju se je odzvalo več kot 60 projektov, ki bodo v več kot 50 krajih po vsej Sloveniji samo letos organizirali preko 100 zanimivih dogodkov,« še navajajo na kmetijskem ministrstvu.

V tednu med 11. in 18. majem 2019 se boste lahko udeležili številnih zanimivih in poučnih delavnic, ogledov ter rekreativnih pohodov, obiskali dneve odprtih vrat slovenskih kmetij in gledališke predstave ter tudi sami preverili svoje igralske talente, poskušali domače dobrote, pridobili koristne informacije za svojo poslovno pot in se poučili o dobri skrbi za svoje zdravje.

Svoj najljubši projekt pa lahko nagradite že danes. Med 1. in 15. aprilom lahko glasujete za svoj najljubši projekt (glasujete lahko za en projekt na dan v vsakem kraju) in s tem pomagate izbrati naj projekt, ki se bo z vašo pomočjo predstavil še s pestrejšim programom in postal naj dogodek kampanje. Med kandidati so tudi Korošci.

Odločitev, komu boste namenili glas in koga podprli, je vaša. Glasujete pa lahko TUKAJ.

Na Prevaljah lahko glasujete za projekt Med-o-Vita, v Slovenj Gradcu se na seznamu najdejo kar trije kandidati, in sicer Zavod Slovka z dvema projektoma (projektom iFarmer in s projektom Z opolnomočenjem do novih poslovnih priložnosti). Prav tako na območju Slovenj Gradca lahko glasujete za projekt Socialna aktivacija ranljivih skupin STAR UP SOC in za projekt SPOT. Iz Šentjanža pri Dravogradu si želi vaših glasov Ekološka kmetija Smuk. Dve dobri zgodbi, ki jih uresničujejo s pomočjo EU sredstev pa najdemo tudi v Radljah ob Dravi, kjer se za vaše glasove potegujeta projekt Večgeneracijski center Dogaja se! Centra aktivnosti Koroške in Socialna aktivacija ranljivih skupin STAR UP SOC.

Projekt Med-o-Vita

Gre za projekt, ki je rezultat dolgoletnega čebelarskega sodelovanja slovenskega in hrvaškega območja. V projektu se postavljajo novi in obnavljajo stari čebelnjaki, vzpostavlja se muzej čebelarstva, učne poti, zasaditve medovitih rastlin, kulinarične delavnice, skupna brošura z jedmi za gostince, delavnice za različne ciljne skupine, kjer je posebno  mesto namenjeno vključevanju ranljivih skupin. Izdelali se bodo čebelarski spominki, čebelarji pa sodelujejo tudi pri skupnem trženju na lokalnih prireditvah. Izvedeno je bilo skupno ocenjevanje medu, kjer so se slovenski čebelarji izvrstno izkazali, preko izmenjave praks in izkušenj pa se vzpostavlja novo sodelovanje med čebelarji na obeh straneh meje, ki se bo nadaljevalo tudi po zaključku projektnih aktivnosti. Projekt  se izvaja v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.  Okvirna vrednost projekta je ocenjena na 328.000 evrov, okvirni EU prispevek pa znaša 254.000 evrov.

V okviru projekta Med-O-Vita je predvideno srečanje vseh v projekt vključenih LAS-ov, slovenskih in hrvaškega, ter čebelarjev iz sodelujočih območij. Poleg izmenjave dobrih praks in čebelarskih izkušenj ter medsebojnega druženja pa želijo partnerji predstaviti aktivnosti in dosežke projekta tudi širši javnosti, in sicer v petek, 17. maja, ob 17.00 pri Čebelarsko sadjarskem učnem centru na Fari na Prevaljah.

Zavod SLOVKA se predstavlja z dvema projektoma

Projekt iFarmer

V Zavodu SLOKVA so razvili mobilno in spletno platformo iFarmer, ki je namenjena lastnikom kmetij pri vodenju dokumentacije na kmetiji. Sistem je zasnovan zelo preprosto in zajema samo funkcionalnost, ki je zahtevana za pravilno poslovanje kmetijskega gospodarstva. Lastniki kmetij imajo na voljo tako brezplačno uporabo platforme kot brezplačno izobraževanje za uporabo. Okvirna vrednost projekta je 20.000 evrov, okviren EU prispevek pa 20.000 evrov.

Projekt Z opolnomočenjem do novih poslovnih priložnosti

Namen projekta je preko mentorskega programa uresničevati strategijo diferenciacije, kar pomeni »biti drugačen, biti boljši«. S to strategijo bo zavod SLOKVA poiskal poti in načine za dvig delovnega potenciala zaposlenih. Z novimi znanji bodo zaposleni lahko usmerjeno povečali svojo produktivnost ter trgu ponudili dodatne dejavnosti. Okvirna vrednost projekta je 26.000 evrov. Okviren EU prispevek znaša 25.000 evrov.

Projekt Socialna aktivacija ranljivih skupin STAR UP SOC

Kako dolgotrajno brezposelnim osebam povrniti samozaupanje, da so zmožni za delo in da imajo številne talente? Kako jih prepričati, da je delo vrednota in da so sami vredni (samo)spoštovanja in ljubezni? To so ključni izzivi projekta STAR UP SOC – socialna aktivacija ranljivih skupin, ki jo podjetje Griffin izvaja v Kranju in Slovenj Gradcu. V obdobju 2017-18 so potekali še trije projekti, dva v Ljubljani in eden na Ravnah na Koroškem.

Brezposelne osebe v vsakodnevnem programu motivacijskih, komunikacijskih in ustvarjalnih delavnic pridobivajo različne nove veščine in znanja. Druženje in izmenjava življenjskih izkušenj udeležence dodatno bodrijo za ponovno vključitev v trg dela. Ključna za njihovo reaktivacijo pa je delovna praksa, ki jo izvajajo s številnimi lokalnimi podjetji in ustanovami. Tako kot lani tudi v letu 2019 načrtujejo vsaj 30 % zaposlitev. 

Projekt SPOT

Nacionalni sistem SPOT, Slovenska poslovna točka ponuja celovit sistem podpornih storitev države za poslovne subjekte. Cilj sistema je, da bo poslovnim subjektom, podjetnikom in potencialnim podjetnikom poleg že obstoječih nudil nove in izboljšane:

  • elektronske storitve in informacije za poslovanje (portal SPOT: spot.gov.si);
  • storitve registracije podjetij in drugih postopkov preko portala s pomočjo svetovalca (SPOT Registracija);
  • storitve podjetniškega svetovanja in povezovanja (SPOT Svetovanje);
  • storitve s področja internacionalizacije (SPOT Global).

Projekt izvajajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za javno upravo in SPIRIT Slovenija. Okvirna vrednost projekta znaša 31,5 milijona evrov, okviren EU prispevek pa 22,9 milijona evrov. Vabijo pa vas tudi na brezplačno usposabljanje SPOT Svetovanje Koroška, ki bo potekalo 14. in 16. 5. 2019, v prostorih MPIK Slovenj Gradec, Ozare 19, Slovenj Gradec.  Prvi dan bodo izvedli delavnico na temo Erasmus za mlade podjetnike, drugi dan pa Predstavitev produktov Slovenskega podjetniškega sklada.

Projekt Dan odprtih vrat Ekološke kmetije Smuk s predstavitvijo izvedene naložbe

Ko je zadnja lastnica kmetije ostarela se je zdelo, da bo kmetija ugasnila, vendar pa se je na pobudo mladega Blaža kmetija prepisala najprej na njegovega očeta, nato pa na Blaža, ki pušča pečat novega življenja na kmetiji. Ekološka kmetija Smuk se razprostira ob vznožju koroških hribov, obdana je z zelenjem in gozdovi ter ponuja le najbolj kvalitetne izdelke. Nasadi jablan ponujajo preko 20 vrst jabolk iz katerih pridelujejo jabolčni sok, pridelujejo tudi aronijo in konopljo, uporaba katere postaja vedno bolj razširjena. Polja pire in ajde pa omogočajo pridelavo domače moke, totra in lana ter izvrstnega olja.

Mladi prevzemnik kmetije Blaž Lečnik je uspešno kandidiral za sredstva iz Programa razvoja podeželja 2014–2020.  Zgradil je ekološki hlev za svinje po sistemu »PIGPORT 4« – enega prvih takih hlevov v Sloveniji. Hlev je zgrajen po najvišjih standardih, ki med drugim vključuje tudi talno gretje za svinje za boljše počutje in zdravje v hladnih mesecih. Največja prednost tega hleva bo, da bo zagotovljena popolna sledljivost tako od same hrane za svinje, ki bo večinoma pridelana na kmetiji do svinj in mesa ter na koncu do izdelkov. Gojili bodo tudi slovensko avtohtono pasmo krškopoljske svinje, s katerimi želijo prodreti v segment izdelkov z najvišjo dodano vrednostjo. Okvirna vrednost projekta je 240.000,00 evrov. Okvirni EU prispevek pa 97.500,00 evrov.

V okviru dneva odprtih vrat, ki ga načrtujejo na Ekološki kmetiji Smuk za 14. maj, bo predstavljena investicija v nove objekte hleva in prikaz ponudbe kmetije.

Projekt Večgeneracijski center Dogaja se! Centra aktivnosti Koroške

V večgeneracijskem centru Dogaja se! Centru aktivnosti Koroške izvajajo delavnice za kakovostno preživljanje prostega časa in krepitev samopodobe, delavnice za osebno nego in zdrav življenjski slog, ustvarjalne delavnice, počitniške aktivnosti za otroke, dejavnosti za otroke s posebnimi potrebami, učno pomoč, terapevtske urice z živalmi ipd. Organizirali so več skupin za samopomoč, delavnice učenja slovenščine in tujih jezikov, v sodelovanju s CSD Radlje ob Dravi pa tudi program krepitve družin. S svojimi aktivnostmi prispevajo h kakovostnemu življenju njihovih uporabnikov, širitvi njihove socialne mreže in podpori pri njihovem vključevanju v delo in življenje v skupnosti.

Projekt Socialna aktivacija ranljivih skupin STAR UP SOC

Kako dolgotrajno brezposelnim osebam povrniti samozaupanje, da so zmožni za delo in da imajo številne talente? Kako jih prepričati, da je delo vrednota in da so sami vredni (samo)spoštovanja in ljubezni? To so ključni izzivi projekta STAR UP SOC – socialna aktivacija ranljivih skupin, ki jo podjetje Griffin izvaja v Kranju in Slovenj Gradcu. V obdobju 2017-18 so potekali še trije projekti, dva v Ljubljani in eden na Ravnah na Koroškem.

Brezposelne osebe v vsakodnevnem programu motivacijskih, komunikacijskih in ustvarjalnih delavnic pridobivajo različne nove veščine in znanja. Druženje in izmenjava življenjskih izkušenj udeležence dodatno bodrijo za ponovno vključitev v trg dela. Ključna za njihovo reaktivacijo pa je delovna praksa, ki jo izvajajo s številnimi lokalnimi podjetji in ustanovami. Tako kot lani tudi v letu 2019 načrtujejo vsaj 30 % zaposlitev. 

Vir: http://eu-skladi.si/ in Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano

Dogodki