Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Na Kopah potekala visokokakovostna Regijska reševalna vaja

Reševanje ponesrečenega gozdarja

V soboto, 17. oktobra 2015, je na Kopah potekala Regijska reševalna vaja 'Skupaj močnejši - Kope 2015'. Na visokokakovostni obliki vaje so z različnimi scenariji oskrbe poškodovanih in nenadno obolelih preverili pripravljenost in usposobljenost enot za zaščito in reševanje. Prikazano je bilo tudi delovanje enote Helikopterske nujne medicinske pomoči.

Zdravstveno reševalni center Koroške je prvič skupaj z gasilci, gorsko reševalno službo, policijo, civilno zaščito in helikoptersko nujno medicinsko pomočjo organiziral reševalno vajo, katero smo poimenovali Skupaj močnejši. Namen vaje je bilo ugotoviti kako službe, ki so bistvene pri reševanju, komunicirajo in skupaj delujejo na terenu. Komunikacija in timsko delo med ekipami je namreč bistven element hitrega, varnega in uspešnega reševanja.

VIDEO: Prispevek o sobotni vaji

[yendifplayer video=6]

Vaja je potekala na področju okolice Grmškovega in Lukovega doma na Kopah. Priprava scenarijev je potekala po mednarodnih smernicah za urgentno medicino s pomočjo izkušenih inštruktorjev Reševalne postaje Ljubljana in Maribor, poklicne gasilske enote Ljubljana in specialne enote policije, ki so ponudili pomoč pri organizaciji. Reševanje ponesrečenega gozdarjaSkupaj so določili štiri točke, na katerih so se odvijali scenariji poškodb in drugih nenadnih stanj. Izbrali smo realistične scenarije poškodb, ki se dogajajo v vsakdanjem življenju, eden teh je bila gozdarska nesreča, napad z nožem in srčni zastoj. Preverili so tudi odziv ekip ob porodu. Poleg njih so svoje scenarije imeli gasilci in sicer iskanje ponesrečencev v požaru, ki je bil v Centru Kope, Goska reševalna služba je sodelovala pri reševanju na sedežnici, policija pa v primeru nasilja. Reševalci ZRCK so bili razdeljeni v 4 ekipe, ki so po urnih intervalih reševali posamezni scenarij. Za potrebe priprave resničnostnih scenarijev so poskrbeli izvrstni statisti iz vrst gledališke skupine Kimperk teatra na Ojstrici  in dva Stand up komika.

Ob pričetku je zbrane nagovorila direktorica ZRCK, Marjana Kašnik, ki je pred tremi meseci prevzela vodenje in povzela svoje videnje razvoja ZRCK tako za zaposlene, kot za celotno Koroško regijo. Poudarila je pomen sodelovanja in prenašanja znanja ter dobrih izkušenj med službami, ki so pomembne, ko se zgodi najhujše. Prav tako je zbrane nagovoril tudi župan Mislinje, g. Bojan Borovnik.

Da je vaja za Koroško res pomembna je s svojo prisotnostjo potrdila tudi helikopterska nujna pomoč (HNMP). Sodelovala je dodatna ekipa HNMP (zdravnik Uroš Lampič Helikopterska nujna pomočin reševalec Vojko Anderle) s posadko in helikopterjem Slovenske vojske. Vodja HNMP Uroš Lampič, dr.med., je med predstavitvijo HNMP poudaril, da njihovo ekipo na Koroškem vse premalokrat uporabijo za pomoč pri reševanju. Člani ekip NMP, sodelujoči gasilci, policija in člani GRS so dobili jasna navodila o postopkih aktivacije HNMP, kako pripraviti poškodovanca in teren za pristanek helikopterja ter se seznanili s potencialnimi nevarnostmi, ki se jih s pravilnimi postopki lahko izognemo. Ekipa HNMP je po scenariju aktivirala tudi ekipo v bolnišnici Slovenj Gradec, pristala na novem helioportu in predala pacienta v oskrbo bolnišnični ekipi. Tako se je izvedlo tudi testiranje približevanja in koordinacija pristajanja na novem helioportu.

Z nami je bil tudi reševalec na motorju g. Danijel Andoljšek iz reševalne postaje Ljubljana. Predstavil nam je prednosti in slabosti uporabe reševalnih motornih koles ter njihovo opremo.  ustvarjali in upodabljali slike iz reševalne vaje

Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše obiskovalce. V likovnem kotičku so na toplem ustvarjali in upodabljali slike iz reševalne vaje.

Vaja je potekala brez težav in je izpolnila vsa pričakovanja. Vse ekipe so pokazale visok nivo usposobljenosti, sposobnost delovanja in komuniciranja z drugimi službami kot so gasilci, gorska reševalna služba, policija, civilna zaščita in HNMP.

Da je ZRCK na pravi poti so potrdili tudi inštruktorji, ki so spremljali in ocenjevali reševanje. Med ocenjevalci je bil tudi Predsednik sekcije reševalcev v zdravstvu, ki je poudaril pomembnost tovrstnih vaj za razvoj urgentne medicine na Koroškem, predvsem pa, da so službe usposobljene izvajanja hitre, varne in strokovne zdravstvene oskrbe ponesrečencem. Pohvalil je organizacijo in vse sodelujoče.

Z regijsko reševalno vajo Skupaj močnejši – Kope 2015, so s pomočjo končne analize dela pridobili celosten vpogled v delo ekip NMP in ostalih službe za zaščito in reševanje, s tem pa tudi podlago za lažje usmerjanje v nadaljnjo izpopolnjevanje ekip NMP v koroški regiji.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2015/resevalnavaja” title=”Galerija slik”]

Na vaji so sodelovali:

Zdravstveni reševalni center Koroške, Prostovoljno Gasilsko Društvo Radlje ob Dravi,  Prostovoljno Gasilsko Društvo Dovže, Gorska reševalna služba Maribor – Reševalna skupina Slovenj Gradec, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje Slovenj Gradec – Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec (ReCOSlovenj Gradec), Policijska postaja Slovenj Gradec, inštruktorji iz Reševalne postaje Ljubljana in Maribor, poklicne gasilske enote Ljubljana in  specialne enote policije, člani gledališča Kimperk teatra na Ojstrici, Stand up komika Dalibor Božič in Dalibor Ristič, bolnišnica Slovenj Gradec, prostovoljci.

Maskerki: Anita Ribič, Tatjana Gliebe

Dogodki

Reševanje ponesrečenega gozdarja

V soboto, 17. oktobra 2015, je na Kopah potekala Regijska reševalna vaja 'Skupaj močnejši - Kope 2015'. Na visokokakovostni obliki vaje so z različnimi scenariji oskrbe poškodovanih in nenadno obolelih preverili pripravljenost in usposobljenost enot za zaščito in reševanje. Prikazano je bilo tudi delovanje enote Helikopterske nujne medicinske pomoči.