Search
Close this search box.

FOTO in VIDEO: Parada učenja v Slovenj Gradcu medgeneracijsko povezuje obiskovalce

Danes, 22. maja 2024, v atriju Roternturna poteka Parada učenja v okviru Tednov vseživljenjskega učenja.

Pester program s predstavitvenimi stojnicami in bogatim zabavno-izobraževalnim programom je privabil številne obiskovalce.

“Letošnja parada je namenjena gibanju in plesu ter razgibavanju možganov. Rdeča nit letošnje parade je umetna inteligenca. S parado želijo dokazati, da so možgani vendarle nad umetno inteligenco, je o sami paradi povedala Janja Bartelj iz Mocisa.

V pestrem glasbenem programu so nastopili Glasbena šola Slovenj Gradec, Vrtec Slovenj Gradec z plesno točko Robotki in Robotki smo vsi, Folklorna plesna točka učencev, domski band 6M, plesna točka osnovnošolcev Prve osnovne šole, plesna točka gimnazijske skupine za sodobni ples, plesno točko presenečenja je pripravilo Kulturno društvo SwinGradec.

V pozdravnem govoru so sodelovali župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, direktorica MOCIS-a Sonja Lakovšek ter predstavnica Andragoškega centra Slovenije.

Parade učenja sta se udeležila tudi podžupanja Martina Šisernik ter podžupan dr. Peter Pungartnik.

Sonja Lakovšek Parado učenja opiše takole: “Letos se v Slovenj Gradcu odvija že 11. parada učenja, praznik učenja. Vse izobraževalne inštitucije in tudi druge ustanove vzpodbujamo znanje in učenje. Parada se odvija še v 18 mestih po Sloveniji.”

Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler današnje dogajanje opiše z naslednjimi besedami: “Vesel sem, ko vidim koliko različnih generacij se izbere tukaj. To pomeni, da znamo medgeneracijsko sodelovati. Predaja znanja od starejših do mlajših in je zelo lepo pogledati tako mlajše, kot starejše, ki so se danes zbrali tukaj.”

Utrinek današnjega dogajanja smo ujeli tudi v kamero.

Zaživela je tudi glasbena pot, kjer so se otroci VVZ Slovenj Gradec skupaj z vzgojiteljicami podali na pot spoznavanja glasbe. Projekt je nastal na pobudo MOCIS-ove koordinacijske mreže TVU ter v sodelovanju med Glasbeno šolo Slovenj Gradec in Vrtcem Slovenj Gradec. Od vrtca do glasbene šole so se zvrstile glasbene postaje, na katerih so učitelji glasbene šole, skupaj s svojimi učenci, najmlajše (in tudi starejše) seznanjali z glasbo in glasbili. Otrokom je pot predstavljala še neodkrite postaje do glasbenega zaklada. Pot so označevale note in namigi, ki so otroke pripeljali do koncertne dvorane v Glasbeni šoli Slovenj Gradec. Tam so doživeli in izkusili glasbeni zaklad.  

Utrip Parade učenja so na slikarsko platno lovili slikarki Gordana Grah in Dušanka Račnik ter Jože Kremžar, slikar treh dolin.  

V atriju VGC Andeški hram ste si lahko ogledali Zamaškonjame, ki so jih izdelali otroci Vrtca Slovenj Gradec. Prav tako je potekala izmenjava sadik.

Pestro in barvito dogajanje skozi cel dan, bo dopolnilo še strokovni del parade, ki bo potekal ob 18. uri v Centru za družine, Glavni trg 29, Slovenj Gradec. Predavanje prof. dr. Petra Praperja:  »Izgradnja osebnosti v digitalni dobi«. S hitrim in neprestanim napredkom tehnologije ter vse večjim dostopom otrok in staršev do digitalnih naprav se postavlja vprašanje, kako to vpliva na medosebne odnose in posledično na razvoj otrokove osebnosti. Na predavanju bomo razpravljali o nevarnostih, ki jih prinašajo prekomerna uporaba pametnih telefonov, socialnih omrežij in videoiger. Dotaknili se bomo tudi vprašanja, kako se lahko starši in vzgojitelji spopadajo s to problematiko ter kako vzpostaviti zdrav odnos do tehnologije, ki bo spodbujal celostni razvoj otrokove osebnosti.

V okviru dogodka bo dr. Lucija Čevnik predstavila svojo tretjo knjigo “Mama sinu”.

Fotogalerija

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Danes, 22. maja 2024, v atriju Roternturna poteka Parada učenja v okviru Tednov vseživljenjskega učenja.