Search
Close this search box.

V Alpskem klubu Fužinar praznovali visok jubilej 90 let. Podelili so zahvale najbolj zaslužnim članom (FOTO)

V torek, 20. 12. 2022 je v večnamenski dvorani v Kotljah potekala slavnostna prireditev ob 90. obletnici ASK Fužinar. Ob tem častitljivem jubileju je vodstvo ASK Fužinar podelilo posebne zahvale najbolj zaslužnim članom, ki so svojim delom in pripadnostjo klubu dali neizbrisen pečat.

Alpski smučarski klub Fužinar letos praznuje častitljivih 90 let svojega obstoja in delovanja. Takšen jubilej je nedvomno odraz jeklene volje, trdega (prostovoljnega) dela, povezanosti, predanosti in profesionalnosti vseh deležnikov. Smučanje, ki je bilo in je še danes eden izmed prioritetnih športov na Ravnah, se je bliskovito razvijalo, saj so bili pogoji zanj več kot odlični.

Nedvomno ima nekdanja »mati fabrika« veliko zaslug za razvoj tega športa na Ravnah, saj je spodbujala in podpirala na desetine tekmovalk, tekmovalcev in trenerjev, ki so imeli željo in voljo za treniranje tega lepega, pa vendar garaškega športa. Nemalokrat  so dosegali izjemne, vrhunske rezultate ter se udeleževali tekmovanj na svetovni ravni, tudi olimpijskih iger.

Železarna je bila ustanoviteljica edinega »mestnega« smučišča Poseka v bivši Jugoslaviji, kjer so se in se še vedno tekmovalci urijo v tem t. i. nacionalnem športu. Veliko je deležnikov, ki so s prostovoljnim delom in predanostjo v vseh teh letih uspeli ustvariti to uspešno zgodbo, ki so jo ob jubileju predstavili tudi v posebnem almanahu. Veliko je v njem zgodovinskih podatkov, rezultatov ter spominov bivših tekmovalcev in trenerjev, predvsem o načinih treniranja, ko še ni bilo vlečnic in smučišč kot danes, še toliko bolj o smučarski opremi, kar je včasih nepredstavljivo za današnje razmere oz. naše otroke, ki trenirajo pod popolnoma drugačnimi (boljšimi) pogoji kot v preteklosti.

Razvoj kluba v prvih 50 letih, od 1932 do 1982

V mesecu decembru 1931 je bil na pobudo Miloša Jelenka in Planinskega  društva Prevalje v gostilni Planinka pri Ringu v Guštanju ustanovni občni zbor Smučarskega kluba Guštanj-Rimski vrelec. V začetku leta 1932 je bilo že organizirano prvo meddruštveno tekmovanje z Uršlje gore.

V času 2. svetovne vojne klub ni deloval, a zagon in želja po nadaljevanju sta bili neustavljiva, in prej kot v letu po vojni je bilo organizirano 1. državno prvenstvo v alpskih disciplinah pod Uršljo goro, kjer je nastopilo 388 tekmovalcev iz vse države. V smučarskem klubu pa se v tem času niso zadovoljili samo z organizacijo tekem, pač pa je vodstvo leta 1955 organiziralo skupščino Smučarske zveze Jugoslavije in leta 1956 mednarodni smučarski mladinski troboj v alpskih disciplinah (Koroška, Julijska krajina, Slovenija). Istega leta so pripravili progo nad Savincem in postavili vlečnico pri Ošvenu.

Tudi prva mini vlečnica na Poseki datira v leto 1956 (nato se s povečavo izseka širine in dolžine dograjuje tudi strojni del, umetno zasneževanje pa dobi leta 2016). Leta 1965 so nato v klubu organizirali mladinsko republiško prvenstvo v smuku in slalomu ter leta 1972 zaposlili profesionalnega trenerja. Sledila so uspešna leta, ko so Fužinarjevi tekmovalci osvojili devet državnih in republiških naslovov ter zmagali na balkanskem mladinskem prvenstvu v slalomu. V letih 1981/82 so na republiških, državnih in balkanskih prvenstvih koroški alpski smučarji skupno osvojili pet medalj. 1982 je bilo pod okriljem kluba organizirano FIS-tekmovanje v slalomu na Ošvenu. Itd.

V množici zaslužnih za razvoj kluba v prvih petih desetletjih je nedvomno treba izpostaviti družino Fanedl z očetom Karlom in hčerko Kristo na čelu, predsednike(Miloš Jelenko, Drago (Karel) Fanedl, Boris Florjančič, Silvo Turk, Anton Potočnik, Ivan Žunko, Božo Radivojević, Anton Navodnik), trenerje (Jaka Valtl, Oto Pustoslemšek …) in mnoge uspešne tekmovalce.

Razvoj kluba v zadnjih 40 letih, od 1982 do 2022

Klub so v tem času vodili Ivan Ažnoh, Vilko Černovšek, Milan Košeljnik, Bojan Kordež, Miran Klančnik, Zvonko Širnik, Vinko Mori in Aleš Pangerc. V tem obdobju je prišlo do nekaterih organizacijskih sprememb: ­­­­­­­­­­ko je leta 1991 v Mežiški dolini iz ene nastalo več občin, je vsaka ustanovila svoj smučarski klub; na Ravnah je ostal Fužinar oz. Športno društvo Fužinar, ki se je 7. maja 1996 preimenovalo v Alpski smučarski klub Fužinar (ASK Fužinar). Po številu tekmovalk in tekmovalcev ter njihovih uspehov so bila najbogatejša 80. in 90. leta prejšnjega stoletja. Tako so bili v letu 1984/85 v klubu 104 smučarji, profesionalni trener in 14 trenerjev oz. vaditeljev.

Kategorizirali so vrhunske športnike, izbirali alpsko smučarsko selekcijo, ki jo je vodil profesionalni trener, na domačem terenu so organizirali mnoga tekmovanja (npr. v februarju 2003 je v slalomu FIS na Poseki nastopilo kar 140 smučarjev in prvič tudi 70 smučark iz skupno 21 držav). Mnogo Fužinarjevih tekmovalcev je v zadnjih 40 letih v svojih kategorijah posegalo po najvišjih mestih. Največje krizno obdobje, poleg let 2019 in 2020, ko so bila zaradi covida-19 odpovedana vsa tekmovanja, je bila za klub sezona 2001/2002, saj so najboljši odšli v druge klube, a po zaslugi Borisa Kotnika in nekaj ožjih sodelavcev je Fužinar kmalu spet oživel; 2004/2005 je bilo tako registriranih že 39 tekmovalcev, 2008/2009 so formirali skupino FIS. Mnogo dobrih športnikov je dala Alpska smučarska šola Fužinar Marjana Borštnerja – Majčija.

Trenutno vodi Alpski smučarski klub Fužinar predsednik Janko Tone, vodja trenerjev je Boris Kotnik, ki dela za ravensko smučanje že skoraj 60 let. Oba poudarjata, da mora klub s tako lepo tradicijo obstajati in delovati naprej ter ohranjati svoje poslanstvo. Samo z načrtnim, trdim in odgovornim delom bo morda kateri od njegovih članov ponovno stal na najvišjih stopničkah svetovnih tekmovanj. Pod vodstvom trenerjev Saša Kotnika, Hinka Pepevnika, Matjaža Rošerja in Nataše Fajmut je trenutno v ASK Fužinar 64 otrok; v U4 in U5 11, v U6 in U7 13, v U8, U14, U16 po 9, v U10 in U12 po 8 in v ekipi FIS 6 otrok.

Na Alpski smučarski klub Fužinar je ponosen tudi župan Občine Ravne dr. Tomaž Rožen, ki je ob tej priložnosti spomnil, da sose mnoge generacije mladih in starejših smučarjev  kalile v klubu, kar je neizbrisen prispevek k razvoju lokalne skupnosti in njenega športa. Športni uspehi Alpskega smučarskega kluba Fužinar so hkrati tudi športni uspehi občine in njen ponos.

Vodstvo ASK Fužinar je na slavnostni prireditvi, ki je potekal v torek, 20. 12. 2022, podelilo posebne zahvale najbolj zaslužnim članom, ki so svojim delom in pripadnostjo klubu dali neizbrisen pečat.

Zahvale so prejeli:

  • Marjan Borštner Majči – za inovativno, uspešno in srčno delo z otroki  v Alpski smučarski šoli pri ASK Fužinar Ravne na Koroškem
  • Boris Kotnik – za  tekmovalni, trenerski in vodstveni prispevek v Alpskem smučarskem klubu Fužinar Ravne na Koroškem
  • Bojan Potočnik – v zahvalo za najdaljši, 23-letni trenerski staž v Alpskem smučarskem klubu Fužinar Ravne na Koroškem
  • Jaka Valtl – posthumno za neprecenljiv prispevek k razvoju koroškega smučanja; za predano, strokovno in uspešno delo v Alpskem smučarskem klubu Fužinar Ravne na Koroškem
  • Alfonz Polajner – posthumno za večletno zanesljivo tehnično podporo pri izvedbi tekmovanj v ASK Fužinar Ravne na Koroškem
  • Občina Ravne na Koroškem in SIJ Metal Ravne – za vsestranski prispevek k razvoju smučanja na Ravnah na Koroškem.                                                                                                         

ASK Fužinar je ob tej priložnosti izdal tudi vsebinsko in fotografsko bogat almanah o zgodovini in delovanju kluba, katerega dodana vrednost so spomini, izjave ter fotografije nekdanjih in sedanjih tekmovalk in tekmovalcev kluba. 

Besedilo: Tina Vetter

Dogodki

V torek, 20. 12. 2022 je v večnamenski dvorani v Kotljah potekala slavnostna prireditev ob 90. obletnici ASK Fužinar. Ob tem častitljivem jubileju je vodstvo ASK Fužinar podelilo posebne zahvale najbolj zaslužnim članom, ki so svojim delom in pripadnostjo klubu dali neizbrisen pečat.