Search
Close this search box.

Še vedno preveč ljudi diskriminiranih zaradi težav v duševnem zdravju

http://www.nijz.si/

Skrb za duševno zdravje je v sodobni družbi ključnega pomena za kvalitetno življenje posameznika. Z namenom opozarjanja na pomembnost tega vidika zdravja so ob 10. oktobru – svetovnem dnevu duševnega zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje na Ravnah na Koroškem pripravili vrsto aktivnosti. 

Ob letošnjem Svetovnem dnevu duševnega zdravja opozarjajo na ohranjanje dostojanstva bolnikov v psihiatrični obravnavi. Še vedno so namreč osebe s težavami v duševnem zdravju izpostavljene različnim oblikam diskriminacije v domačem in delovnem okolju, pogosto so tudi odrinjeni na rob družbe. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) se pridružuje Svetovni zdravstveni organizaciji pri razširjanju stališča, da moramo tudi posameznikom z duševno motnjo zagotoviti spoštovanje, omogočiti enake pravice kot vsem drugim in zaščititi njihovo dostojanstvo. Letos so se osredotočili tudi na duševno zdravje mladostnikov, tej temi pa namenjajo tudi strokovni posvet, ki bo prihodnji teden v Celju, na njem pa bodo sodelovale strokovnjakinje s področja duševnega zdravja Nuša Konec Juričič, prim. Alenka Hafner, mag. Mercedes Lovrečič in dr. Barbara Lovrečič, vse štiri predavateljice iz NIJZ, izr. prof. dr. Metka Kuhar s Fakultete za družbene vede in dr. Lucija Čevnik iz Mladinskega kulturnega centra Slovenj Gradec, beseda pa bo tekla o motnjah hranjenja pri mladostnikih. 

Tudi NIJZ OE Ravne letos ob tej priložnosti na Koroškem izvaja različne aktivnosti. V okviru praznika mesta Ravne so s stojnico opozarjali na skrb za duševno zdravje in z udeleženci delili pozitivne misli, v naslednjih tednih pa pripravljajo še več dogodkov.  23. oktobra bodo v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec izvedli delavnico Ko strese stres, kjer bodo prepoznavali različne dejavnike, ki vplivajo na zdravje, še posebej pa se bodo osredotočili na aktivnosti za krepitev duševnega zdravja in obvladovanja duševnih stisk in motenj. V novembru bodo v okviru projekta, ki ga sofinancira Občina Ravne na Koroškem, v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in strokovnjaki Vrtca Ravne, izvedli strokovno izobraževanje za vzgojitelje. Tema bo osredotočena na razvoj in krepitev ključnih socialnih in čustvenih kompetenc v zgodnjem otroštvu.

Poleg NIJZ OE Ravne je na Koroškem še več organizacij, kamor se ljudje v stiski lahko obrnejo po pomoč. Poleg nevladnih organizacij kot so OZARA, ALTRA, društvo DAM, v Zdravstvenem domu na Ravnah od leta 2013 deluje tudi tim Skupnostne psihiatrične obravnave, v lanskem letu pa je v prostorih Mladinskega kulturnega centra v Slovenj Gradcu vrata odprla psihološka svetovalnica Posvet – Tu smo zate. Ljudje v duševni stiski se lahko obrnejo tudi na osebnega ali dežurnega zdravnika, reševalno službo ter različne brezplačne telefonske številke.

Dogodki

http://www.nijz.si/

Skrb za duševno zdravje je v sodobni družbi ključnega pomena za kvalitetno življenje posameznika. Z namenom opozarjanja na pomembnost tega vidika zdravja so ob 10. oktobru – svetovnem dnevu duševnega zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje na Ravnah na Koroškem pripravili vrsto aktivnosti.