Search
Close this search box.

Med dobitniki prestižnih priznanj Turistične zveze Slovenije so tudi Radlje ob Dravi, Šentanel in Slovenj Gradec

Turistična zveza Slovenije je na slovesni prireditvi na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu v ponedeljek, 8. 10. 2018, letos že 27. zapovrstjo podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru odmevnega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Tekmovanje, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države RS Boruta Pahorja, je v dobrih dveh desetletjih preraslo v vseslovensko gibanje, na katerem sodeluje več kot dve tretjini slovenskih občin.

Na državno tekmovanje se je uvrstilo 105 mest in krajev, dvajset kampov in glampingov, šest mladinskih prenočišč, 21 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Ocenjevalna komisija je vse svoje vtise podrobno zapisala v poročilih, kjer so zbrana tudi njihova opažanja dobrih in motečih posebnosti krajev. Med dobitniki priznanj so tudi Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi in Šentanel.

Kot je povedal predsednik turistične zveze Slovenije, Peter Misja, je Slovenija iz leta v leto bolj urejena, k čemur zelo pripomorejo prav turistična društva z več kot 32.000 člani in drugi sodelavci s prostovoljnim delom.

Ob večkratnih nagradah in priznanjih, ki jih za urejenost, videz in trajnostne usmeritve pri urejanju mesta namenjajo turistične in druge slovenske organizacije, Slovenj Gradec tudi letos ni ostal praznih rok. Tokrat so prejeli bronasto priznanje v konkurenci za najlepše mestno jedro. Slovenj Gradec je v hudi konkurenci preko 20 ocenjevanih mestnih jeder ter med tremi nominiranci, od katerih sta bila tudi Gallusovo nabrežje Ljubljana (zlata medalja) ter Titov trg v Kopru (srebrna medalja), prejel bronasto medaljo.

Za Slovenj Gradec je prestižno priznanje prevzel župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas, ki je ob prejemu odličja izrazil veliko zadovoljstvo, saj priznanje predstavlja ponovno potrditev, da je mestno jedro Slovenj Gradca eno lepših slovenskih mestnih jeder. Prav tako meni, da je Slovenj Gradec na pravi poti glede bodoče ureditve jedra, saj so tudi ocenjevalci v oceni zapisali zelo podobna priporočila, kot jih bodo v Slovenj Gradcu, ob javni razpravi, tudi skušali implementirati v prihajajočem obdobju. Župan se je ob tem tudi zahvalil vsem, ki po svojih močeh prispevajo k urejenosti, vsebinam in videzu, ki slovenjgraško mestno jedro uvršča med najlepša središča v Sloveniji.

Komisija pa je pri ocenjevanju Slovenj Gradca poleg pohval opozorila tudi na nekaj pomanjkljivosti. Kot so zapisali:« Slovenj Gradec je že večkrat nagrajeno slovensko mesto zlasti zaradi v kulturo in živost naravnano urejanje njegovega zgodovinskega jedra. Novejša pridobitev je dopolnjevanje skulptur v prostoru trgu – povezanih z znamenitim občanom slikarjem Tisnikarjem in končno obnovo hotela.« Kot dobro so poudarili vzdrževanost zgodovinskega jedra v to kar je vedno bilo, cerkveno, stavbno in upravno središče, ter z dodatno kulturno ponudbo, ki temelji tako na svetovni težini kot na propagiranju domačih umetnikov. Pomanjkljiva pa je turistično informativna, usmerjevalna in pojasnjevalna oprema, po mnenju komisije gostinska ponudba ni nič posebnega/lokalnega.

V konkurenci manjših mest so Radlje ob Dravi osvojile drugo mesto. Župan Radelj, Alan Bukovnik, je s ponosom povedal: » to je še še ena prestižna nagrada za občino Radlje ob Dravi, iskreno se zahvaljujem vsem, ki se skozi vse leto trudite, da živimo v čistem in zelo urejenem kraju.« Zlato priznanje je šlo v Slovenske Konjice, bron pa v Ljutomer.

Glede Radelj ob Dravi pa so ocenjevalci zapisali, da gre za manjše mesto s posebno infrastrukturo, ki svojim prebivalcem nudi vse potrebno za udobno in polno življenje. Obiskovalcem nudi gastronomske užitke, športni in rekreacijski turizem in sprostitev. Navdušeni so bili nad prenovljenim centrom mesta, dodali so še, da je samo mesto izjemno lepo ocvetličeno in ozelenjeno, kar spodbujajo s projekti in subvencijam prebivalcem za cvetlice, da je ponudba športnih aktivnosti na visoki ravni (športni objekti, trim steze, sprehajalne poti, Vodni park), da imajo Radlje raznolike nastanitvene možnosti (sobe, glamping, kamping …) s poudarek na izvirni lokalni gastronomski ponudbi (zeliščarstvo). Opazili so tudi zamenjane ograje ob pločnikih, ki so zelo lepo urejene, narejene iz lesa in ocvetličene. Všeč jim je močna podpora občine, zeleno okno s panoramskim razgledom na mesto in vsako leto bolje obiskan Vodni park ter vključevanje inovativnega podjetništva v razvoj mesta, brezplačna izposoja koles za goste hostla in nova kolesarska stojala po mestu ter strmenje Radelj ob Dravi k urejenosti širšega območja mesta, za vzgled so navedli naselje Hmelina. Komisija pa je bila kritična glede zbledelih talnih oznak, kot so prehodi za pešce in druge. Menijo, da je glavna ulica oz. cesta potrebna prenove, ki pa je že v načrtu. Izpostavili so še nekaj praznih lokalov v mestu in da se v Radljah predvsem usmerjajo na lokalne prebivalce, manj na zunanje goste/turiste.

Med dobitniki priznanj, za najlepši izletniški kraj, pa je med 17 nominiranimi kraji, tudi Šentanel.  V Portorožu je bronasto priznanje prevzel podpredsednik Turističnega društva Šentanel, Franc Piko, ki je za Koroške novice povedal, da priznanj več niti ne štejejo. Dodal je, da se na to tekmovanje prijavljajo že od leta 1998, da so prejeli že tako zlato, srebrno kot tudi bronasto priznanje, na katera so zelo ponosni, šteti pa so nehali pri tretjem. Tako kot to priznanje, jim vsaka dobra beseda in pohvala, pomeni dodatno spodbudo za vnaprej, s tem vedo, da so na dobri poti, hkrati pa se zavedajo, da so lahko vsako leto še boljši.

Kot je omenil Piko, je zadnje čase v njihovem kraju vedno več porok, ki se odvijajo v naravi, na športnem igrišču ob kapelici, na željo mladoporočencev lahko pod šotorom in so posebej privlačne tudi za tuje goste. Pogosto se pri njih poročijo pari iz Rusije, bili so celo primeri, ko so se na poroko pripeljali kar s helikopterjem, turisti pa so navdušeni tudi nad razgledno točko, za katero je daljnogled prispevala Občina Prevalje, dodaja Piko.

Piko pravi, da kritike komisije jemljejo resno in se redno trudijo odpraviti pomanjkljivosti v kraju. Izpostavil je, da to ni vedno lahko, kot primer navaja Brunetovo hišo, ki jo uvrščajo med najstarejše hiše, spada pod spomeniško varstvo in je stara več kot 300 let, vendar že več let propada. Turistično društvo si prizadeva, da bi se obnovila, ampak je zaradi neurejenega lastništva to žal nemogoče.

Piko dodaja, da urejenost kraja ni odvisna le od TD Šentanel, ampak tako od posameznikov kot tudi ostalih društev, ki živijo, delujejo v kraju in za kraj, z dušo in srcem. Zato bi se jim rad ob tej priložnosti še posebej zahvalil. Zahvala gre tudi Občini Prevalje, ki jim finančno pomaga pri urejanju okolja in s tem pripomore k boljši podobi kraja. Seveda je želja turističnega društva Šentanel, da bi v prihodnje bilo na razpolago s strani Občine Prevalj še več sredstev in tudi posluha. Kot je povedal Franc Piko, pa je potrebno omeniti tudi upravnika TD Šentanel, Petra Sedovška, ki s svojo skrbnostjo zelo dobro skrbi za urejenost piknik prostora, razgledno točko in sam kraj.

In kaj o Šentanelu meni komisija?

Šentanel je idilična vasica, na prisojni strani hriba z izjemnim razgledom na okoliške hribe in doline. V dobro so jim šteli ohranjeno kulturno in stavbno dediščino, dobro gastronomsko ponudbo ter ponudbo spominkov. Ocenjujejo, da je kraj v celoti čist, urejen in ima veliko cvetja, prostore za poroke (poročni turizem), izletniške ter izhodiščne točke za kolesarjenje, pohodništvo, rekreacijo … Zelo angažirana turistična društva, ter tudi pevska, kulturna in podobna. Ljudem pa pripisujejo izjemno gostoljubnost. Zmotili pa so jih neprimerni koši za ločevanje odpadkov, zapuščena stavbna dediščina (hiša ob pošti), premalo parkirnih mest in fasade posameznih hiš, ki so preveč vsiljivih barv (zelena, roza).

Dogodki