Search
Close this search box.

Koroška kmetijsko gozdarska zadruga lani z nižjim odkupom. Največji je bil padec pri odkupu lesa, najmanjši pri mleku

Koroška kmetijsko gozdarska zadruga (KKGZ) je lani na vseh segmentih odkupa beležila padec v primerjavi z 2019. Največji, 27-odstotni, je bil padec odkupa lesa, najmanjši, dvoodstoten, pri mleku. Vpliv epidemije na dejavnosti zadruge je bil različen. Zadruga, ki je leto sklenila z dobičkom, opozarja predvsem na padec cen kmetijskih proizvodov.

“Glede na razmere v letu 2020 bi na splošno lahko poslovanje ocenili kot dobro. Ves čas epidemije smo delovali, naša dejavnost je bila opredeljena kot nujna tudi v času popolnega zaprtja države,” je za STA leto povzela direktorica KKGZ Danica Ramšak.

Ob tem je dodala, da je zadruga poslovno leto zaključila s pozitivnim rezultatom, da pa so posledice epidemije covida-19 na posamezne dejavnosti zadruge, predvsem pa na deležnike, vplivale zelo različno.

Vpliv na trgovsko dejavnost je bil pravzaprav pozitiven, saj smo bili odprti, ko so bili drugi zaprti. Vpliv na enoto odkup pa je bil negativen, tako po težavah s prodajo, predvsem lesa in živine, še bolj pa po padcih cen kmetijskih proizvodov, kar pa prinaša dolgoročnejše negativne posledice za delovanje celotne zadruge,” je opozorila Ramšakova.

Zadruga je lani ustvarila dobrih 34,5 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za 1,2 odstotka manj kot v letu 2019, poslovni izid zadruge pa je bil pozitiven. “V tako turbulentnem letu smo z rezultatom zadovoljni,” je ocenila.

Na področju trgovinske dejavnosti je imela zadruga lani kljub zaprtju nekaterih manjših poslovalnic za 4,5 odstotka višje prihodke od prodaje kot leto prej. V začetku leta 2020 je zaprla trgovine v Mežici, Selah in v Turiški vasi, sredi leta pa še cvetličarno v Radljah ob Dravi. Trenutno ima tako na Koroškem 12 tehničnih in šest živilskih poslovalnic. Trgovinska dejavnost zaposluje tudi večino od skupno 127 zaposlenih v KKGZ.

Drugače je bilo pri dejavnosti odkupa, saj je imela zadruga lani za 8,5 odstotka nižje prihodke od prodaje kot leto prej. Odkupila je 28,3 milijona litrov mleka, kar je količinsko dva odstotka manj kot leto prej. Odkupila je 1904 mlada pitana goveda, kar je 9,5-odstotni padec glede na leto prej, za 12 odstotkov je padel odkup krav, teh je odkupila 1061. Telet za pitanje in zakol je odkupila 684, kar je nekaj manj kot pet odstotkov manj kot leto prej.

Najbolj je upadel odkup lesa, odkupila ga je 30.000 kubičnih metrov. Odkup lesa je lani padel že drugo leto zapored, a so v zadrugi že lani pojasnili, da rekordnega odkupa lesa iz leta 2018 verjetno ne bodo hitro presegli. So pa v zadrugi trenutno kar zadovoljni s cenami na trgu lesa, saj je trg po lanskih zastojih spet zaživel.

Na splošno so glede odkupa v zadrugi spomnili, da je lani ob začetku epidemije covida-19 največji preplah nastal zaradi težav z izvozom mleka, a se je prodaja k sreči hitro stabilizirala, panoga pa jo je v tem pogledu še najbolje odnesla. “Cene niso zadovoljive, so pa stabilne,” so dodali ob tem.

Velike težave pa so bile lani s prodajo živine. Eden večjih kupcev goveje živine je namreč zaradi posledic epidemije prenehal odkupovati živino in tržiti sveže meso, kar je za zadrugo predstavljalo dodaten izziv v iskanju novih kupcev v najtežjih razmerah.

Povpraševanje po mesu je zastalo tudi zaradi zaprtja gostiln in javnih zavodov. Zastal je tudi izvoz, zato so cene izredno padle in se še vedno niso pobrale, so še dodali v zadrugi.

Dogodki

Koroška kmetijsko gozdarska zadruga (KKGZ) je lani na vseh segmentih odkupa beležila padec v primerjavi z 2019. Največji, 27-odstotni, je bil padec odkupa lesa, najmanjši, dvoodstoten, pri mleku. Vpliv epidemije na dejavnosti zadruge je bil različen. Zadruga, ki je leto sklenila z dobičkom, opozarja predvsem na padec cen kmetijskih proizvodov.