Search
Close this search box.

Bo proizvodnja v Velenju ostala? Gorenje ob odpuščanju tudi v druge metode zmanjšanja števila zaposlenih

Vodstvo Hisense Gorenja je predstavnikom sindikata Skei danes predstavilo ukrepe, ki jih morajo zaradi posledic pandemije koronavirusa sprejeti za zagotovitev preživetja. Pojasnilo je, da bodo pri zmanjševanju števila zaposlenih poleg odpuščanj skušali uporabiti čim več drugih metod, zagotavljajo tudi nadaljnji obstoj proizvodnje v Velenju.

V celotnem evropskem delu bo od 9309 zaposlenih presežnih 1250 delavcev, v slovenskem delu pa bo od 5580 zaposlenih presežnih 828 delavcev, in sicer v podjetju Gorenje 544, v podjetju Hisense Gorenje Europe 155, v podjetju IPC 84 in v podjetju Gorenje Gostinstvo 45.

“Pri programih presežnih delavcev upamo na konstruktivno sodelovanje sindikata pri določanju kriterijev za ugotavljanje presežnih delavcev ter pri posvetovanju o blažitvi posledic odpuščanj,” so navedli v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh podjetja.

V Hisense Gorenju so sicer spomnili, da izvajajo vrsto kriznih ukrepov za ublažitev posledic izpada prihodkov, znižale so se tudi plače poslovodstva v celotni skupini Hisense. Podjetje je uvedlo tudi čakanje na delo na domu za 450 zaposlenih iz proizvodnje ter izrabo dnevov letnega dopusta in presežnih ur.

Z državnim intervencijskim zakonom je podjetje za obdobje med 13. marcem in koncem maja letos upravičeno do skupne državne pomoči v višini 5,2 milijona evrov, so navedli in ob tem pojasnili, da pa bo izguba, ki jo morajo nadomestiti v tem obdobju, znašala več kot 41 milijonov evrov. “Samo državna pomoč ne zadostuje za preživetje podjetja,” so v podjetju pojasnili razloge za zmanjšanje števila zaposlenih.

Kot je ob tem zapisal predsednik družbe Hisense International in prvi mož Gorenja Lan Lin, je v času, ko je na vidiku svetovna gospodarska kriza, treba zagotoviti vse, da bo družba preživela. “Da bi nadomestili izgubo prihodka, je treba storiti dvoje: prodati več z večjo maržo ter znižati stroške,” je poudaril.

Kot je dodal, je treba letos za ohranjanje zdravega poslovanja po vsej skupini zmanjšati število zaposlenih. “To nehvaležno nalogo moramo opraviti in prihraniti vsak cent, ki ga lahko,” je zapisal Lin, ki se zaveda, kot je dodal, negativnega odziva delavcev in širše javnosti. “Tega ne želimo, vendar smo tovrstne ukrepe zaradi situacije prisiljeni sprejeti ne samo v našem, temveč se z njimi soočajo tudi v številnih drugih podjetjih po vsej Evropi in svetu” je zapisal.

Zagotovil je, da bodo kljub spremembam nadaljevali s proizvodnjo v Velenju. “Velenje je še vedno ključna in osrednja proizvodna lokacija za vso Evropo in tudi center za raziskave in razvoj, še posebej pomemben za celotno skupino Hisense na področju kuhalnih aparatov,” je izpostavil.

Dodal je, da bo Hisense v Velenju kljub vsemu letos izvedel za več kot 50 milijonov evrov investicij, večinoma v razvoj novih izdelkov in tehnične izboljšave.

Hisense Gorenje si ob tem po Linovih besedah sicer še vedno močno prizadeva za vzpostavitev nove tovarne televizorjev v Velenju. “To je še vedno naša zaveza, ob ustrezni ravni učinkovitosti. To tovarno želimo postaviti še letos. Po zadnjih dveh zelo težkih mesecih sem prepričan, da si bomo ob takojšnji uvedbi vseh nujnih ukrepov lahko opomogli in nato tudi rasli,” je še dodal.

Podjetje Hisense Gorenje je sicer leto 2019 sklenilo z več kot 40 milijoni evrov izgube in je bilo še vedno v procesu prestrukturiranja, spremembe poslovnih modelov in reorganizacije. Ukrepi, ki so jih lani izvajali za izboljšanje učinkovitosti in dobičkonosnosti, so, kot poudarjajo, že dali pozitivne rezultate v prvih dveh mesecih letos, ki sta bila boljša kot lanska.

Marca so se nato zaradi koronavirusa razmere spremenile. Družba naj bi v marcu po načrtih ustvarila 1,1 milijona evrov dobička, namesto tega pa je ustvarila 11 milijonov evrov izgube, v prvem četrtletju skupno pa je izguba znašala 20 milijonov evrov. “V prvem polletju zaradi padca povpraševanja na trgu in posledičnega padca naročil pričakujemo več kot 40 milijonov evrov izgube,” so navedli.

Potem ko se je vodstvo Gorenja že zjutraj sestalo s predstavniki sindikata, danes popoldne v Velenje prihajata ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in za delo Janez Cigler Kralj. Sestala se bosta s tamkajšnjim podžupanom Petrom Dermolom ter predstavniki sindikata in sveta delavcev v Gorenju.

Dogodki

Več iz istega kraja