Search
Close this search box.

Bo Rimski vrelec po 15 letih zopet zaživel?

Evforija glede vplačane sedmice na Ravnah na Koroškem se še kar ni polegla. Kot smo že poročali, je ta teden Občina Ravne na Koroškem, postala bogatejša za 690.565,29 evrov.

Župan Raven, dr. Tomaž Rožen, je kar preko družbenega omrežja, pozval občane, da naj podajo predloge, kam vložiti dobljeni denar. Ideje kam z denarjem smo zbirali tudi na naši Facebook strani, strani Koroških novic. Kar nekaj vas je mnenja, da bi bilo treba investirati v zapuščen biser pod Uršljo goro – Ivarčko jezero, sledijo popravila cest, razdelitev denarja med razna društva … Največ glasov pa ste uporabniki Facebooka namenili Rimskemu vrelcu, ki si ga občina Ravne na Koroškem že več let prizadeva prodati za približno pol milijona evrov.

Kompleks Rimski vrelec obsega 17.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče s hotelskim in pomožnimi objekti, parkiriščem in vrtino z izvirom mineralne vode. Po dostopnih podatkih je bil objekt nazadnje obnovljen v obdobju med letoma 1985 in 1990, ko so med drugim porušili staro stavbo za hotelom in na južni strani dozidali jedilnico z 200 sedeži, hotel pa je takrat razpolagal z 52 sobami. Tako bi že res bil potreben obnove in bi s tem tudi prispeval k razvoju turizma v občini.

Danes se je preko družbenih omrežij zopet oglasil župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, ki je podal obrazložitev glede investicije v Rimski vrelec.

»RIMSKI VRELEC. Vaša ideja št. 1 ob lotu zadetku. Občina v letošnjem letu intenzivno išče investitorja v smislu promocije priložnosti na področju turizma. S potrjenim Investicijskim elaboratom (v e- obliki na www.ravne.si) nagovarjamo vse zainteresirane. V letu 2018 si je Rimskega ogledalo 7 zainteresiranih skupin. Obenem smo preko zunanjega sodelavca g. Lipovška nagovarjali hotelske verige (Austria trend,…), poslovneže (Batagelj,…) in podjetja. Ravno tako gospodarsko zbornico Avstrije ter veleposlanike RS v tujini. Bili smo na Kitajskem, prihodnji teden gredo predstavniki v Luxemburg na investicijsko konferenco. Pisno smo tržili Rimskega obstoječim turističnim ponudnikom. Rimskega tudi tržijo v katalogu za investitorje iz Italije in Bližnjega vzhoda. Skratka nekako se kaže intenziven interes, toda ni še kdo odločen, da bi oživel Rimskega.

Kljub vsem pred-prodajnim aktivnostim pa obstaja možnost, da se nihče ne odloči za obnovo. Potem je res na mestu razmislek, da ga občina sama obnovi (delno z denarjem iz lota) in vzpostavi dejavnost. Ob tem je nekaj zadržkov, ker seveda ne gre za zakonsko določeno nalogo občine in v osnovi mi nismo za gospodarsko turistično dejavnost. Ustvarjati moramo le pogoje za turizem. Torej ideja in želja, da se Rimski obnovi se bi še neko obdobje skušala občina uresničiti s prodajo ali partnerstvom. V naslednji fazi pa so opcije: lastna obnova Rimskega, druga namembnost lokacije (dom starejših ali kaj drugega neturističnega).

Bomo pa sedaj naročili okvirne predračune obnove obstoječega objekta za primer scenarija, da ga bomo morali obnavljati sami, ko ste tudi večinsko izrazili svoje mnenja. Čez palec (zelo odvisno od izbire materialov) pa obnova zgradb stane 600 EUR/m2, torej v primeru stavbe Rimski (1300 m2 * 600 EUR/m2= 780.000 EUR) plus strošek pohištva, kuhinje, zunanje ureditve,…). V kolikor pa bi občina lahko za tovrstne posege dobila EU sredstva pa se zadeva bistveno spremeni.

Če obstaja interes, pa lahko naredimo dan odprtih vrat zaprtega Rimskega vrelca,” še dodaja Rožen.

FOTO: Tomaž Rožen

Dogodki