Search
Close this search box.

FOTO: V Slovenj Gradcu ustanovili Mrežo ljubiteljskih gledališč

Na pobudo Koroškega deželnega teatra so danes dopoldne v Slovenj Gradcu ustanovili mrežo ljubiteljskih gledališč. Koroški deželni teater že od leta 2011 povezuje ljubitelje gledališča, tako ustvarjalce kot gledalce, z vse Koroške. Svojo dejavnost širijo tudi izven regije, po 7 letih uspešnega delovanja pa se želijo povezovati tudi z ostalimi ustvarjalci in tako je nastala ideja o mreži slovenskih ljubiteljskih gledališč.
K sodelovanju so pritegnili Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki velja za najstarejše tovrstno gledališče v Evropi, saj bodo čez 3 leta praznovali že stoto obletnico neprekinjenega delovanja, v mrežo pa so povezali še več gledališč iz vse Slovenije. Danes dopoldne so v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec svečano podpisali memorandum o ustanovitvi, ki predstavlja tudi pisno zavezo sodelovanja med gledališči na področju izmenjav, povezovanju, zasnovi koprodukcij in izobraževanj. Podpisniki memoranduma so Koroški deželni teater, Loški oder Škofja Loka, Gledališče Toneta Čufarja, Little rooster productions, Društvo Štefan Kovač Murska Sobota, Zveza kulturnih društev Koper in Osp Svoboda, KUD Janez Jalen, KUD Trnovlje Zarja, Šentjakobsko gledališče Ljubljana in JSKD RS.
Mreža gledališč bo sodelujočim odprla nove možnosti sodelovanja, gledalcem pa ponudila večjo dostopnost predstav. Zamisel je navdušeno podprl Boris Kobal, priznan igralec in direktor Šentjakobskega gledališča. “V sezoni opravimo 50 gostovanj. Pogosto v krajih poklepetamo z gostitelji in izvemo, da nekako ne najdejo poti ali kanala, da pridejo oni k nam,” je obstoječe stanje, ki lokalnim ljubiteljskim gledališčem doslej ni nudilo možnosti za gostovanje v prestolnici, komentiral ob podpisu. Dodal je še, da Šentjakobsko gledališče že uspešno sodeluje na podoben način z gledališčem Jesenice in Loškim odrom, veselijo pa se novih sodelovanj z ostalimi sopodpisniki sporazuma.
Kot posebej pomembno so izpostavili dejstvo, da so k sodelovanju in soustanovitvi mreže uspeli pritegniti tudi Javni sklad RS za ljubiteljske kulturne dejavnosti, ki ga je ob podpisu zastopal ga bo direktor, mag. Marko Repnik, sicer Korošec, saj so prav izpostave JSKD širom Slovenije marsikje zadolžene za izbiro in odločanje o programu in ljubiteljskih kulturnih aktivnostih po mnogih slovenskih občinah. Mreža ljubiteljskih gledališč bo tako postala prepoznana in podprta tudi s strani javnega sklada.
Po podpisu sporazuma so se udeleženci v Slovenj Gradcu zadržali še na delovnem srečanju, na katerem so dopolnili pravilnik o sodelovanju mreže.

Dogodki