FOTO: Dvorec Bukovje predstavlja svoje zadnje PLEMIŠKE STANOVALCE

V dvorcu Bukovje je Koroški pokrajinski muzej odprl stalno razstavo o plemiški rodbini Kometer, ki je pustila velik pečat v zgodovini dvorca. Kometri so bili njegovi lastniki vse do finančnega propada zadnje dedinje, ki je leta 1932 na dražbi prodala dvorec in vse vrednejše premičnine. Razstava je nastala v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije, oblikovalko mag. Aleksandro Gradišnik, JZ Dravit in Občino Dravograd. 

Dvorec Bukovje poznamo Korošci predvsem kot nekdanji vojaški objekt in kot ključno točko v slovenski vojni leta 1991. Po letu 2008, ko je skrb zanj prevzela Občina Dravograd, se je postopno začela razkrivati njegova zgodba, ki sega v začetek 18. stoletja. Zamenjal je več lastnikov, zadnji plemiški stanovalci pa so bili baroni Kometri. V Koroškem pokrajinskem muzeju so želeli njihovo zgodbo predstaviti širši javnosti, zato so pripravili stalno razstavo o rodbini Kometer. Pri postavitvi so sodelovali z Narodnim muzejem Slovenije, ki je prispeval nekaj razstavljenih predmetov. Vsebinsko zasnovo je pripravila kustosinja Aleksandra Čas v sodelovanju z zgodovinarjem dr. Tomažem Lazarjem, ki je podrobno preučeval rodbino Kometer. Razstavo je oblikovala mag. Aleksandra Gradišnik, za tehnično izvedbo pa je poskrbelo domače podjetje Baja Design.

Zadnji plemiški gospodar Hans Karl Kometer je bil strasten zbiralec umetnin in starin, zato je bil dvorec Bukovje v njegovem času pravi muzej. Žal pa njegova dedinja, nečakinja Melita Feldmann, ni delila njegovega navdušenja nad umetnostjo in je zbirko skupaj z dvorcem razprodala na dražbi. Precej predmetov je pristalo v Narodnem muzeju Slovenije, veliko pa se jih je razgubilo po vsej Evropi in so v zasebni lasti. V Dravitu so želeli obnoviti tedanjo podobo notranjosti dvorca, vendar zaradi odsotnosti premetov oziroma njihove hrambe v Narodnem muzeju Slovenije to ni bilo možno. Kljub temu je Koroškemu pokrajinskemu muzeju v sodelovanju z ostalimi organizacijami uspelo obiskovalcem razstave predstaviti pestro in nenavadno življenje rodbine Kometer s pomočjo sodobne tehnologije.

Ob otvoritvi je direktorica Koroškega pokrajinskega muzeja Brigita Rajšter poudarila, da je pričujoča razstava le začetek, saj jo bodo v prihodnjem letu nadgradili s pedagoškimi delavnicami ter s programom za osebe s posebnimi potrebami. Želijo si namreč, da bi razstava dosegla tudi gibalno ovirane ter slepe in slabovidne osebe.

[foldergallery folder=”wp-content/uploads/old/slike/2016/dvorecbukovje” title=”Galerija slik”]