ZPIZ

Pokojnina bo novembra in decembra višja

Vlada se je z namenom, da zmanjša tveganje za socialno izključenost upokojencev in invalidov, odločila, da bodo njihove pokojnine oziroma nadomestila novembra in decembra za 1,8 odstotka višja kot oktobra, so v ponedeljek sporočili z ministrstva za delo. Višji znesek za november bo izplačan 30. novembra, za zadnji mesec letos pa 28. decembra.

Preberi »

Upokojenci bodo danes skupaj s pokojnino za junij prejeli tudi letni dodatek

Upokojenci bodo danes skupaj s pokojnino za junij prejeli letni dodatek, ki pomeni podobno kot regres za aktivne prebivalce. Izplačan bo v petih različnih zneskih od 145 do 455 evrov, pri čemer bodo višji znesek prejeli tisti z nižjimi pokojninami, manjšega pa tisti z večjimi pokojninami. Dodatek v treh različnih višinah bo izplačan tudi invalidom.

Preberi »

Minister: Obvezni zdravstveni prispevek bo za upokojence odvajal Zpiz

Obvezni zdravstveni prispevek, ki bo nadomestil dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bo za upokojence od pokojnin odvajal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Oproščenim plačila obveznega zdravstvenega zavarovanja pa bo tudi ta prispevek kril proračun, je še dodal.

Preberi »

Upokojencem bodo danes nakazane višje pokojnine

Tako kot običajno na zadnji delovni dan v mesecu bodo danes nakazane pokojnine za tekoči mesec, ki pa bodo 5,2 odstotka višje. Svet pokojninskega zavoda jih je namreč pred dvema tednoma redno uskladil v skladu s sistemskim zakonom. Hkrati bo nakazan poračun od 1. januarja. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov.

Preberi »