Search
Close this search box.

plače

Slovenija po deležu najnižjih plač na evropskem vrhu

Slovenija ima letos osmo najvišjo minimalno plačo v EU, prav tako je na osmem mestu po minimalni plači, merjeni s standardom kupne moči. A hkrati ima – podatki so sicer za 2018 – daleč največji delež zaposlenih v EU, ki prejmejo manj kot 105 odstotkov minimalne plače, je razvidno iz podatkov evropskega statističnega urada Eurostat.

Preberi »

Ministrica Švarc Pipan sodnike in tožilce pozvala k pogovoru

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je pred sejo vlade sodnike in tožilce znova pozvala k pogovoru o uresničitvi ustavne odločbe. Z napovedjo stavke tožilcev za 31. januar sicer še ni seznanjena, je dejala. Ob protestu sodnikov in napovedi stavke tožilcev pa je poudarila, da si morajo na obeh straneh prizadevati za umiritev razmer.

Preberi »

Septembrska povprečna plača nižja od avgustovske

Povprečna plača za september je v bruto znesku znašala 2174,70 evra in je bila od plače za mesec prej nominalno nižja za 2,1 odstotka, realno pa za 2,4 odstotka. Povprečna neto plača je znašala 1413,16 evra in je bila od plače za avgust nominalno nižja za dva odstotka, realno pa za 2,3 odstotka, so sporočili s statističnega urada.

Preberi »

Junija ob izplačilu nadur najvišja izplačila zaposlenim v SV

V javnem sektorju so po višini mesečnih izplačil največkrat na vrhu zdravniki. Podatki za junij so nekoliko drugačni, saj prva mesta zasedajo zaposleni v Slovenski vojski. Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da je razlog za višje plače, ki jih je prejelo več uslužbencev obrambnega ministrstva, izplačilo presežnih ur, nekaterim tudi za pet let.

Preberi »

Zaradi posledic poplav se transferji posameznikom in družinam ne bodo zvišali, prihaja pa dobra novica za upokojence

Vlada je potrdila paket proračunskih dokumentov za leti 2024 in 2025. Prioriteto za naslednji dve leti predstavlja financiranje ukrepov za odpravo posledic letošnjih poplav. V predlogu sprememb proračuna za leto 2024 je načrtovanih 14 milijard evrov prihodkov in 16,2 milijarde evrov odhodkov, za leto 2025 pa je načrtovanih 14,56 milijarde evrov prihodkov in 15,82 milijarde evrov odhodkov.

Preberi »

Marca 2,8-odstotna rast povprečne plače

Povprečna plača za marec je znašala 2191,85 evra bruto, kar je 2,8 odstotka več kot februarja in 9,2 odstotka več kot pred letom dni. Upoštevajoč inflacijo se je povprečna bruto plača v letu dni znižala za 1,2 odstotka, so izračunali na statističnem uradu.

Preberi »

V veljavi višja urna postavka za delo upokojencev

Z današnjim dnem v veljavo stopata zvišani najnižja bruto urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev in omejitev za to delo v koledarskem letu 2023. Postavka bo znašala 6,92 evra bruto, obseg dela pa bo omejen na 10.346,52 evra bruto. Novi zneski so posledica uskladitve z minimalno plačo.

Preberi »

Golob: Utemeljenost zvišanja cen vrtcev bo pregledana

Kjer napovedujejo zvišanje cene vrtcev ali so to že storili, bodo morali posredovati svoj izračun, je danes na seji DZ povedal predsednik vlade Robert Golob. Zvišanje cene za več kot 14 odstotkov zaradi višjih plač za pomočnice vzgojiteljic je po njegovi oceni pretirano.

Preberi »

Dogodki