Peca

Nov center za obiskovalce na Peci in strategija za trajnostno upravljanje z vodnimi viri v čezmejnem prostoru Karavanke UNESCO Globalnega Geoparka

Karavanke UNESCO Globalni Geopark je čezmejni geopark, ki se ponaša z bogato geološko, naravno in kulturno dediščino. Obsega 5 slovenskih (Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem, Dravograd) in 9 avstrijskih občin (Zell/Sele, Gallizien, Eisenkappel-Vellach/Železna Kapla-Bela, Sittersdorf, Globasnitz/Globasnica, Feistritz ob Bleiburg/Bistrica nad Pliberkom, Bleiburg/Pliberk, Neuhaus, Lavamünd).

Preberi »

Po očiščenih ovršjih Uršlje gore in Pece priprave na pašo drobnice. V okviru projekta na območju Črne predvidena še zasaditev učnega sadovnjaka

Potem ko so v okviru naravovarstvenega projekta Banap lani čistili grmovno zarast na Uršlji gori in Peci, zdaj naravovarstveniki in upravljavci pripravljajo načrte upravljanja območij. Na Uršlji gori bodo postavili leseno ograjo, ki bo omogočila prosto pašo drobnice in onemogočala konflikte, povezane s povečanim obiskom v poletnih mesecih.

Preberi »

Ne zamudite 33. Zimskega pohoda na Peco

Planinsko društvo Mežica sporoča, da letos pa zimski pohod na Peco bo. Lani so ga morali zaradi epidemije in ukrepov odpovedati, zdaj pa vabijo, da se jim 19. marca pridružite tudi vi.

Preberi »

Pot na Peco bo v naslednjih tednih ovirana

Na površju Pece je septembra letos predvideno odstranjevanje zarasti (ruševja) z namenom ohranitve in obnovitve habitata visokogorskih travišč z redkimi in zavarovanimi rastlinskimi vrstami ter habitata koconogih kur (divjega petelina, ruševca in belke).

Preberi »