Search
Close this search box.

okolje

Slovenski dan brez zavržene hrane za ozaveščanje o ravnanju s hrano

Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga letos uradno obeležujemo drugič, posameznike spodbuja k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Pri tem je poudarek na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov. Leta 2022 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane.

Preberi »

Na Koroškem zaključili odvoz mulja, opredeljenega kot nevaren odpadek

Z odvozom še zadnjih 12 ton danes podjetje Saubermacher zaključuje odvoz skupno 2200 ton v ujmi naplavljenega nevarnega mulja s Koroške. Velik del nenevarnega mulja bo uporabljen v infrastrukturnih projektih, na okoljskem ministrstvu pa med drugim napovedujejo tudi izgradnjo centra za ravnanje z onesnaženimi zemljinami.

Preberi »

Poročilo ZN: Svet lani ustvaril 2,3 milijarde ton komunalnih odpadkov

Svet je lani ustvaril 2,3 milijarde ton komunalnih odpadkov, do leta 2050 pa se bodo njihove količine povečale za dve tretjini, so ta teden ob predstavitvi novega poročila posvarili pri Združenih narodih. Zaskrbljeni so tudi zaradi posledic, ki jih neprimerno ravnanje z odpadki pušča na zdravju ljudi, v okolju in gospodarstvu.

Preberi »

V evropskem sadju in zelenjavi velik porast pesticidov PFAS

Količina sadja in zelenjave, v katerih so odkrili pesticide PFAS, se je med letoma 2011 in 2021 potrojila, v najnovejšem poročilu ugotavlja nevladna organizacija PAN Europe. Pri sadju so zaznali 220-odstotno, pri zelenjavi pa 274-odstotno rast. Med državami so najbolj dramatičen skok zabeležili v Avstriji in Grčiji.

Preberi »

Ekologi brez meja s povabilom k digitalni čistilni akciji

Ekologi brez meja vabijo k sodelovanju v akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, ki bo potekala do 16. marca. “Gre za čiščenje nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov, ki nastajajo v digitalnem svetu, porabljajo energijo in prispevajo k emisijam toplogrednih plinov,” so pojasnili.

Preberi »

Kakovost zraka v Črni na Koroškem še vedno slaba

Danes in v naslednjih dneh bodo v večjem delu celinske Slovenije presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10, opozarjajo na agenciji za okolje. Kljub sončnemu vremenu ne pričakujemo znatnega znižanja ravni delcev. Predlagamo spremljanje izmerjenega indeksa kakovosti zraka in prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili NIJZ, svetujejo.

Preberi »

Dogodki