Search
Close this search box.

leto

S premikom urinih kazalcev smo prešli na poletni čas

S premikom urinih kazalcev z druge na tretjo uro smo prešli na poletni čas in se poslovili od zimskega obdobja. V Sloveniji urine kazalce premikamo od leta 1983, leta 2006 pa je bila sprejeta odločitev, da jih vsako zadnjo nedeljo v marcu premaknemo za eno uro naprej in vsako zadnjo nedeljo v oktobru za eno uro nazaj.

Preberi »

V noči na nedeljo bomo spali uro manj

Urine kazalce bomo v nedeljo ob 2. uri premaknili za eno uro naprej. Premik na poletni čas nam bo zopet prinesel uro manj spanja. Na zimski čas se bomo vrnili zadnjo nedeljo v oktobru. V EU bomo uro premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje do leta 2026.

Preberi »

Začenja se koledarska pomlad

Z današnjim pomladnim enakonočjem vstopamo v koledarsko pomlad. V njej se bo svetli del dneva še naprej daljšal, in sicer vse do poletnega solsticija, ki bo letos 20. junija. Ob današnjem enakonočju astronomski observatorij na Golovcu od 18.30 vnovič vabi na dan odprtih vrat. Za obisk je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice.

Preberi »

Današnji datum na koledarju le vsaka štiri leta

Letošnji februar ima zaradi prestopnega leta 29 dni. Običajno leto traja 365 dni in skoraj četrt dneva, zaradi česar je vsako četrto leto v gregorijanskem koledarju daljše za en dan, to je 29. februar. Na današnji datum lahko ob tem svoj pravi rojstni dan praznujejo t. i. osmoljenčki ali smolčki.

Preberi »

Ali Žerdin o Delovi osebnost leta Romani Lesjak: “Brezpogojno je zahtevala, naj država zagotovi, da bo telefonski signal na Koroškem deloval”

Ali Žerdin v komentarju V škornjih za svoje ljudi, svoj kraj piše o Delovi osebnosti leta županji Romani Lesjak. Če se funkcionarji ukvarjajo z zadevami skupnosti, Romana Lesjak dokazuje, da politika, upravljanje skupnih problemov, ni nujno tarča posmeha ali zgražanja. Ne, tudi osebnost, ki se ukvarja s politiko, je lahko ugledna in za vzor.

Preberi »

Prihod novega leta bomo praznovali tudi danes

Prihod novega leta bomo praznovali tudi danes, saj je tudi 2. januar praznik in dela prost dan. Kot takega ga poznajo v le redkih državah po Evropi, v večini evropskih držav je danes delovni dan. Letošnje prestopno leto bo sicer postreglo z več dela prostimi dnevi kot minulo. Lani smo imeli zaradi praznikov 11 dela prostih dni, letos jih bo 12.

Preberi »

Prvi otrok v letu 2024 prišel na svet v Ljubljani

Prvi novorojenček v letu 2024 je šest minut čez polnoči prišel na svet v ljubljanski porodnišnici. Ime mu je Lev, težak je 3550 gramov in dolg 54 centimetrov, so za STA povedali v porodnišnici. Prva deklica, ki se je rodila v novem letu, pa je Lejna. Rodila se je v Mariboru ob 0.58, težka 4280 gramov in dolga 53 centimetrov.

Preberi »

Premier Golob v novoletni poslanici s poudarkom na najmlajših v družbi

Premier Robert Golob je v svoji novoletni poslanici poudarek dal najmlajšim. Med drugim je izpostavil skupno odgovornost za varno in spodbudno okolje, v katerem bodo lahko otroci razvijali ustvarjalnost in samostojnost. Pozval je k povezanosti, spoštovanju in optimizmu pri oblikovanju prihodnosti za naslednje generacije.

Preberi »

Janja Garnbret v Top 10 po izboru španske Marce

Srbski tenisač Novak Đoković in ameriška gimnastičarka Simone Biles sta bila v glasovanju španskega športnega medija Marca izbrana za najboljša športnika leta 2023. Neopaženi niso ostali dosežki najboljše športne plezalke na svetu Janje Garnbret, ki je zasedla deseto mesto.

Preberi »

Letos ponovno množična silvestrovanja na prostem

Od starega leta se bomo letos spet lahko poslovili na množičnih silvestrovanjih na prostem v vseh večjih mestih, pa tudi v številnih manjši krajih. Najbolj množični bosta zabavi v Ljubljani in Mariboru, kjer pričakujejo več tisoč ljudi, ob tem bo nebo nad prestolnico opolnoči osvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča.

Preberi »

Dogodki