cerkev

Kristjani obeležujejo praznik svetih treh kraljev

Večji del kristjanov danes obeležuje praznik Gospodovega razglašenja, imenovan tudi praznik svetih treh kraljev. Z njim se spominjajo prihoda kraljevih odposlancev, ki so prišli v Betlehem preverit, ali se je na božič res rodil odrešenik. Po ljudskem izročilu so za praznik značilni koledniki. Ti so v četrtek obiskali tudi državni zbor.

Preberi »

Kristjani bodo pri polnočnicah pričakali božič

Na predvečer božiča, ki ga bodo kristjani obeležili v nedeljo, bodo po številnih cerkvah potekale polnočnice. Z njimi bodo verniki pričakali rojstvo svojega ustanovitelja, Jezusa Kristusa. Papež Frančišek bo polnočno mašo vodil v baziliki svetega Petra v Vatikanu.

Preberi »

Ansa: Po obtožbah o zlorabi redovnic ukrepi Vatikana za patra Rupnika

Proti znanemu slovenskemu patru in umetniku Marku Rupniku so bile lani vložene obtožbe o domnevnih psihičnih in spolnih zlorabah redovnic, poroča danes italijanska tiskovna agencija Ansa, sklicujoč se na sporočilo jezuitskega reda. Primer je sicer zastaral, zato ne bo kazenskega pregona, mu je pa Vatikan prepovedal nekatere dejavnosti.

Preberi »

S prvo adventno nedeljo se kristjani začenjajo pripravljati na božič

Z današnjo prvo adventno nedeljo kristjani po vsem svetu začenjajo adventni čas, s katerim se pripravljajo na božič. V tem času naj bi z molitvijo, branjem Svetega pisma in dobrimi deli poglobili svojo vero in se tako pripravili na enega največjih krščanskih praznikov. Najbolj značilno znamenje za ta čas je adventni venec.

Preberi »

Še en nekdanji francoski nadškof priznal spolno zlorabo

Še en nekdanji francoski nadškof je včeraj priznal “neprimerna dejanja” z mlado odraslo žensko pred več desetletji. Gre še za eno razkritje v nizu spolnih škandalov, ki pretresajo francosko rimskokatoliško cerkev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberi »

Marija Prikeržnik prejemnica Slomškovega priznanja za leto 2022

1. septembra 1992 je na prošnjo tedanjega župnika Alojza Beka začela s svojim pastoralnim delom v Župniji Ravne na Koroškem pastoralna asistentka uni. dipl. teologinja Marija Prikeržnik, ki je bila na predlog skupine profesorjev in slovenskega katehetskega sveta v letu 2022 izbrana za Slomškovo priznanje.

Preberi »

Kristjani obeležujejo binkošti

Kristjani 50. dan po veliki noči obeležujejo binkošti, verski praznik, s katerimi zaključujejo velikonočni čas. S praznikom se spominjajo prihoda Svetega Duha, ki je po navajanju Svetega pisma prišel nad zbrane učence in Marijo, ter ustanovitev Cerkve. V več evropskih državah obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan.

Preberi »