Slovenija

Ob prazniku dela v Sloveniji tudi danes dela prost dan

Slovenija je ena redkih držav, kjer je ob prazniku dela poleg 1. maja dela prost dan tudi 2. maj. Številni ga izkoristijo za počitek, nadaljevanje druženj ali izlete. V poslanicah ob prazniku je bilo slišati opozorila, da pravice delavcev niso samoumevne in da se je treba zanje nenehno boriti.

Preberi »

Pirc Musar: Delo mora ostati vrednota, ne breme

Praznik dela nas po besedah predsednice republike Nataše Pirc Musar vsako leto znova spomni, kako pomembna sta človeško dostojanstvo in pošteno delo. Kot je izpostavila v poslanici, delavec ni strošek, temveč srce vsakega uspešnega podjetja, vsake zdrave družbe. “Delo mora ostati vrednota, ne breme,” je poudarila.

Preberi »

Ob 1. maju v ospredju delavke in delavci

Praznik dela 1. maj, ki postavlja v ospredje delavke in delavce ter njihove pravice, praznujejo v večini držav sveta, v Sloveniji je dela prost dan tudi 2. maj. Na predvečer praznika so potekala številna kresovanja, danes pa po tradiciji sledijo budnice, pohodi in rajanja okoli mlaja.

Preberi »

Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine iz prvega svežnja

Na Finančni upravi RS (Furs) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2024, ki so jih konec marca poslali nekaj manj kot enemu milijonu zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo – če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Preberi »

Moškemu po strokovni napaki v bolnišnici 43.843 evrov odškodnine

V novomeški bolnišnici so moškemu med rutinsko laparoskopsko operacijo maja 2019 po nesreči prerezali žolčevod. Od bolnišnice in zavarovalnice je s tožbo terjal odgovornost. Po zaslišanju izvedenca medicinske stroke, ki je potrdil, da je šlo za strokovno napako, sta strani sklenili sodno poravnavo v višini 43.843 evrov, poročajo mediji.

Preberi »

Ministrstvo spodbuja k uporabi domače hrane na prvomajskih druženjih

Kmetijsko ministrstvo porabnike spodbuja, da na prihajajočih prvomajskih piknikih in druženjih posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev. “Prvi maj praznujmo s slovensko hrano,” pozivajo. Obenem izpostavljajo še pomen pametnega načrtovanja potrebnih količin hrane in skrbi za zmanjševanje količin odpadne hrane.

Preberi »