Search
Close this search box.

Sprejemanje drugačnosti skozi potujočo likovno razstavo v Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu si lahko od danes do nedelje ogledamo potujočo razstavo Bodi umetnik, ki je del širšega projekta “Igraj se z mano”, namenjenega spodbujanju sprejemanja drugačnosti.

Koroška galerija likovnih umetnosti med 27. marcem in 1. aprilom gosti 11. mednarodno potujočo razstavo likovnega natečaja Bodi umetnik »Igraj se z mano«, ki ga organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije. Bodi umetnik “Igraj se z mano”, je mednarodni likovni dogodek, pri katerem sodelujejo otroci in odrasli s posebnimi potrebami in večinska populacija vseh generacij. Namen projekta je omogočiti otrokom in odraslim s posebnimi potrebami vključevanje v širšo družbo ter obenem pomagati razbijati predsodke. Razstava je nastala po predhodnem likovnem natečaju, v katerem je sodelovalo več kot 367 šol, vrtcev, zavodov, varstveno delovnih centrov in društev s preko 5912 deli iz Slovenije in tujine. Izbor likovnih del natečaja je temeljil na raznolikosti in izvirnosti motivov na temi »Igraj se z mano« in »Spoznavam svet«. V delih, ki so prispela na natečaj, so povedane mnoge zgodbe udeležencev o njihovem pogledu na svet, njihovem dojemanju prijateljstva in družine.

Udeleženci natečaja bodo obenem tudi kustosi razstave, ki je zasnovana na način, da sodelujoči skupaj postavijo razstavo in se družijo.

Likovna dela bodo v KGLU na ogled do 1. aprila. Po odprtju razstave bodo dela potovala po različnih institucijah po celotni Sloveniji.

Izbor del za razstavo je opravila kustosinja pedagoginja KGLU, Nina Popič.

Projekt “Igraj se z mano” organizirata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije. Dogodki so posvečeni predvsem otrokom in mladostnikom s poudarkom na tistih s posebnimi potrebami. Širša družba je namreč, zaradi nepoznavanja teh določenih socialnih skupin, prežeta s stereotipi, ki o ljudeh s posebnimi potrebami ustvarjajo mit o nesposobnosti, namesto da bi prepoznavali njihove kvalitete ter o drugačnosti namesto, da bi jih sprejeli kot podobne. Dogodki so tako namenjeni druženju vseh ljudi, ne glede na posameznikovo starost, izobrazbo in druge socialne in kulturne specifike. Nudijo priložnost za povezovanje in spoznavanje skozi skupne dejavnosti, s tem pa hkrati gradijo temelje za bolj razumevajočo in odprto družbo prihodnosti.