Search
Close this search box.

Dotrajana Forma Viva na Čečovju v pričakovanju obnove

Jeklene skulpture, ki so jih skozi pol stoletja ustvarili številni priznani kiparji na simpozijih Forma Viva, so že skoraj zaščitni znak Raven na Koroškem. Od prvega simpozija leta 1964 jih je nastalo že več kot 30, nekatere med njimi pa je tudi že pošteno načel zob časa.

Kiparski simpoziji Forma Viva so vseslovenski projekt, ki je na Ravne prišel leta 1964 s finančno podporo Železarne Ravne. Simpoziji so se odvijali tudi v Kostanjevici na Krki, v Seči pri Portorožu in kasneje še v Mariboru. Na vsaki izmed lokacij so se zbrali priznani kiparji z vsega sveta in tam preživeli en mesec ob ustvarjanju iz določenega materiala. Kot sta bila v Kostanjevici les in v Seči kamen avtohtona materiala, je bil v železarskem mestu Ravne domač material jeklo in iz njega so umetniki ustvarili skulpture “žive oblike”. Že pred njihovim nastankom je bilo znano, kje bodo stale, saj so lokacije zanje skrbno izbrali urbanisti, kiparji pa so nato ustvarili skulpture v skladu z njihovim prihodnjim domovanjem. Ena izmed prvih skulptur stoji na Čečovju pred nekdanjim Domom železarjev, njen avtor, japonski umetnik Jo Oda, pa jo je poimenoval Box Of Ravne in simbolizira solidarnost ljudi različnih narodnosti in ras. Žal pa je prav ta skulptura v zadnjih letih povzročila precej nezadovoljstva med občani.

Njeno trenutno stanje je namreč slabo. Na določenih mestih jo je močno prizadela rja in stanovalce je zaskrbelo za varnost mimoidočih, še posebej otrok. Priljubljene “formavive”so namreč krajani vzeli za svoje, pa tudi njihov namen je, da živijo s krajem, da se jim obiskovalci lahko približajo, se jih dotikajo ali nanje celo plezajo. Po tem, ko so lansko poletje občani opozorili na morebitno nevarnost, je občina propadajočo skulpturo sicer zaščitila z opozorilnim trakom in s tem onemogočila dostop do nje. Trenutno pa “Japonec”, kot rečejo skulpturi tisti, ki poznajo njen izvor, čaka obnovo.

Za vzdrževanje skulptur Forma Viva skrbi Koroški pokrajinski muzej. Kot nam je pojasnil direktor mag. Tadej Pungartnik, so pred nekaj leti opravili temeljit pregled vseh skulptur in sestavili prednostno lestvico, po kateri bodo kipe obnovili. Najprej so se lotili najbolj dotrajanih – obnovo je med drugim že dočakalo rumeno “letalo” Johna Hoskina ob severni vpadnici v mesto – ostale pa bodo na vrsto prišle kmalu.

Včasih se stanje skulptur tudi močno spremeni medtem, ko že čakajo na obnovo. Žal ne govorim le o vremenskih vplivih, pač pa tudi o kakšni objestnosti,” je direktor Pungartnik nakazal na žalostno usodo mnogih javnih umetniških del, ki postanejo žrtve vandalizma.

Omenjena Forma Viva na Čečovju pa je bila povod za slabo voljo stroke že pred desetletji. Ob njeni postavitvi jo je namreč takratni urbanistični načrt umeščal na točno določeno mesto, kjer bi bila umetnina dobro vidna in bi uživala pozornost, kakršno si zasluži, obenem pa bi občutno polepšala naselje. Toda le nekaj let po njeni postavitvi je za skulpturo zrasla trgovina, kar je povsem spremenilo prvotno idejno zasnovo prostorske ureditve. Kljub temu se je, tako kot ostale skulpture, zasidrala v srca Ravenčanov, ki se že veselijo njene obnovljene podobe.

 

 

Dogodki