Search
Close this search box.

V KOK tudi v mesecu septembru pripravljajo vrsto prireditev

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika tudi proti koncu poletja prirejajo vrsto prireditev. Poglejte kaj so za obiskovalce pripravili v mesecu septembru.

PREDSTAVITEV KNJIGE – VINKO SKITEK: Jugovzhodna Koroška v tretjem rajhu

Včeraj je v knjižnici Prevalje potekala predstavitev knjige Vinka Skiteka: Jugovzhodna Koroška v tretjem rajhu. Predstavitev so pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim društvom za Koroško in Zgodovinskim društvom dr. Franca Kovačiča iz Maribora. Če ste predstavitev zamudili imate 18. septembra ob 18. uri še eno priložnost, saj bo predstavitev potekala tudi v knjižnici Mežica.

Avtor v prvem delu knjige piše o politični in upravni strukturi nacistične Nemčije po vzponu nacizma na oblast leta 1932. Drugi del knjige je posvečen predstavitvi razlik in podobnosti med različnimi okupacijskimi sistemi (nemški, italijanski in bolgarski) v času pred in med drugo svetovno vojno v Evropi. V tretjem obširnejšem delu pa spregovori o položaju Mežiške doline in Dravograda v okviru nacistične Nemčije od zasedbe aprila 1941 pa vse do osvoboditve 8. oziroma 9. maja 1945. Tu se lahko bralec podrobneje seznani z vzpostavitvijo nemške civilne uprave, začetkom in načinom delovanja nacističnih organizacij,  položajem gospodarstva, šolstva, pravosodja in verskih skupnosti pod nemško okupacijsko upravo.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA IZ-BOR

V torek, 17. septembra 2019 bo v okviru Festivala slovenskega jazza, ob 19. uri se lahko v razstavišču knjižnice udeležite Fotografske razstave IZ-BOR. Razstava bo na ogled vse do 10. oktobra.

Iztok Zupan je zadnjih desetletjih tista tiha figura na domači glasbeni sceni, ki s svojim zanesenjaštvom, skrbnim in strastnim poslušanjem, dokumentiranjem, interpretiranjem in izdajanjem kroji naš glasbeni prostor. Glasbeno ustvarjanje domačih in tujih ustvarjalk in ustvarjalcev promovira tudi v tujini (Luka Zagoričnik).

Med poletjem ste si lahko v razstavišču knjižnice ogledali pregledno razstavo ilustracije, karikature in stripa.
FOTO: KOK

GAL FURLAN SOLO

V okviru Festivala slovenskega jazza se bo v torek, 17. septembra 2019, ob 19.30 uri v razstavišču predstavil bobnar Gal Furlan.

Bobnar in instrumentalist Gal Furlan se je že kot otrok zanimal za glasbo. Resno je začel z afriškimi bobni, še resneje pa se je glasbi posvetil, ko ga je v svojo šolo sprejel priznan bobnar Zlatko Kaučič. S skupinama Kombo in Kombo B, ustanovljenima v Kaučičevi šoli, je sodeloval kar 15 let. Sodeloval je z žanrsko raznolikimi glasbenimi skupinami. Ob 20. obletnici rednega glasbenega udejstvovanja je izdal album in knjigo z naslovom Tišina je spregovorila. V lastnem klubu Štala, ki ga je uredil na Ajdovskem, promovira predvsem glasbo, ki medijsko ni izpostavljena in podprta.

Na grajskem vrtu smo med poletjem uživali ob dobri glasbi.
FOTO: KOK

PREDAVANJE – ZA FIRBČNE: ČUDEŽNE KOROŠKE MIZICE

V četrtek, 19. septembra 2019, ob 18. uri se lahko v Kuharjevi dvorani pridružite predavanju Klavdije Uršej, ki nam bo predavala o čudežni koroški mizici.

Korošci imamo posebne in tudi skrivnostne znamenitosti,med katere zagotovo sodijo tudi zelo znane in zloglasne koroške mizice. Delovanje ene izmed njih je skozi izkušnje nekaj let raziskovala in o njej pisala Klavdija Uršej. Predstavila nam bo kako deluje, zakaj deluje, kakšen je njen namen, kaj jo dviguje, ali mizica laže ali ne (zakaj je tako) in še mnogo več. Pridružite se njenemu čudovitemu predavanju.

GLASBENO-LITERARNI DOGODEK: KOROŠKI VEČER Z ANDREJEM OFAKOM IN BORUTOM MORIJEM

V četrtek, 26. septembra 2019, ob 18. uri se lahko na Grajskem vrtu, pod krošnjo magnolije pridružite glasbeno-literarnemu dogodku z Andrejem Ofakom in Borutom Morijem.

Drugi koroški večer bo obarvan z avtorsko glasbo, ki jo že več let soustvarjata Andrej Ofak in Borut Mori. Melodije z njune zgoščenke The Echoes of River Drava/ Odmevi reke Drave pripovedujejo zgodbe o naravi, prijateljstvu, ljubezni in o oddaljenih svetovih. Kulturni dogodek bodo soustvarile Radmance, ki bodo spregovorile o tihih bučanjih misli, ki tečejo kot reka.

Andrej Ofak in Borut Mori.

JUBILEJNI VEČER – 60 LET LURA

V ponedeljek, 30. septembra 2019, ob 18. uri se lahko v Kuharjevi dvorani pridružite jubilejnemu večeru, ki ga pripravljajo ob 60. letnici ustanovitve zavoda LURA.

30. septembra 2019 bo natanko 60 let od ustanovitve zavoda, ki skrbi za izobraževanje odraslih. Obletnico bojo počastili z jubilejnim zbornikom in s kulturnim programom. Ogledali si boste lahko priložnostno razstavo Čudežne roke…, ki bo nastala v programu, ki ga sofinancira Občina Ravne na Koroškem.

“LEPA STARA GOSPA” IN NJENIH 70 LET

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika pa do konca oktobra zbirajo vaše spomine, anekdote, zgodbe, misli…, ki vas vežejo na njihovo ustanovo. Zbrane in izbrane zapise bodo ob zaključku jubilejnega leta izdali v knjižni obliki, skupaj z reprodukcijami kolažev in zapisi Zlatke Strgar. Naj vaše misli poletijo…

‘Lepa stara gospa’ – hommage knjižnici ob 70-letnici, razstava Zlatke Strgar.
FOTO: Dobran Laznik

ZAKLJUČNA PRIREDITEV – POLETNICE

V sredo, 11. septembra 2019, ob 17. uri bo v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana zaključna prireditev Poletnice ob 70. obletnici Koroške osrednje knjižnice.

Mlade bralce, ki so sodelovali v Poletnicah, o katerih si lahko več preberete TUKAJ, vabijo na zaključno prireditev z delavnico ekslibrisa in knjižne ilustracije. Na prireditvi bodo izžrebali tudi lepe nagrade, se podružili in pokramljali o najboljših mladinskih knjigah tega poletja.

Mladi so se lahko pridružili projektu poletnega branja Poletnice in si z njim popestrili dolgo poletje, odkrivali nove svetove in trenirali svojo bralno kondicijo. 
FOTO: KOK

RAZSTAVA – POLETNICE

Od četrtka 12. septembra do srede, 2. oktobra 2019 si lahko v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana ogledate razstavo Poletnice.

Ogledate si lahko obširno in pestro gradivo, ki so ga izdali in prebrali mladi bralci v letošnji bralni akciji. Razstavljene bodo tudi ilustracije in ekslibrisi, ustvarjeni na zaključni prireditvi Poletnic.

KRIŽ-KRAŽ, KRALJ MATJAŽ

Vsako sredo bo 10. uri pa v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana pripravljajo dopoldansko igralno urico za predšolske otroke, starše, stare starše in druge spremljevalce. Predstavijo vam različne zanimive in kakovostne didaktične igrače in igralne knjige.

PREBERITE ŠE kaj se je dogajalo med poletjem v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika: V KOK čez poletje na ogled kar štiri razstave ter poletna čitalnica pod magnolijo, Koroško filatelistično društvo 70-letnico delovanja počastilo s filatelistično razstavo v KOK, V ponedeljek smo na grajskem vrtu KOK “Pod krošnjo magnolije” prisluhnili etnoglasbi skupine Rute, V KOK s Festivalom ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! odpirajo poletno čitalnico na prostem, V KOK na ogled MANČKARADA, pregledna razstava ilustracije, karikature in stripa.

VIR: KOK, Punkl