Search
Close this search box.

V KOK s Festivalom ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! odpirajo poletno čitalnico na prostem

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika bo v četrtek, 13. junija in v petek, 14. junija 2019 Festival prebujanja knjig in odprtje poletne čitalnice na prostem. V Grajskem parku in na vrtu Koroške osrednje knjižnice bodo poskrbeli za zanimive dogodke za najmlajše in mlade vseh starosti.

Festival ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! bo letos potekal že petič. S festivalom želijo v knjižnici na svojevrsten način odpreti sezono poletnega branja v poletni čitalnici pod magnolijo. Kot so povedali v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika: “Tudi to poletje boste lahko ‘čičali in čitali’ pod staro grajsko magnolijo ali pa si pisane koce odnesli pod svoje priljubljeno drevo.”

Festival ČIČI – Zmeraj prinesi si koco!

V četrtek, 13. junija ob 18. uri bo potekalo “Modrovanje pod lipo”, kjer bo gost strokovnjak za užitne divje rastline ter avtor številnih knjig o divji prehrani Dario Cortese. Avtor že od svoje mladosti nabira divje rastline in se ukvarja s prepoznavanjem zdravih dobrot, ki nam jih ponuja narava. Dogodek bo potekal pod osrednjo lipo v Grajskem parku, kjer bo potekalo predavanje, na katerem se boste lahko seznanili s pogostejšimi užitnimi rastlinami, njihovimi prehranskimi in zdravilnimi lastnostmi ter z njihovimi posebnostmi. Govora bo tudi o pripravi jedi z užitnimi divjimi rastlinami, posebno z divjo zelenjavo. Dario Cortese bo obiskovalcem zaupal številne nasvete, povezane z blagodejnimi učinki divje hrane.

Nekaj njegovih knjig: Čaj, čas za zdaj: zeleni čaj, puerh, rooibos, kombuča: zdravilne in druge časovne lastnosti okusnih napojev; Naravni kis: vrste, priprava, uporaba, Sadje: moč naravne prehrane: prehranske in zdravilne lastnosti, shranjevanje in priprava; Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe: sušenje in priprava jedi; Nekaj divjega v drugo itd.

V “drevesni galeriji” Grajskega parka pa bo isti čas na ogled razstava fotografij avtoric Nike Hölcl Praper in Simone Vončina.

“Drevesna galerija” v grajskem parku.

Dogodek bo potekal pod osrednjo lipo v parku, v primeru slabega vremena pa v prostorih knjižnice.

Naslednji dan, v petek, 14. junija 2019 pa se bo dogajanje začelo ob 9. uri in bo potekalo skozi ves dan. Dan se bo začel z odprtjem prizorišča in poletne čitalnice pod magnolijo, kjer se boste lahko najprej prebudili s knjigo ob kavi v Grajski kavarni. Kasneje se bo na grajskem vrtu pričelo dogajanje za otroke s predstavitvijo grajskih plesov, kjer se bo predstavila srednjeveška plesna skupina KUD Galiarda iz Celja. Zaplesali bodo venček srednjeveških plesov iz 15., 16. in 17. stoletja, ki so jih nekoč plesali na italijanskih, francoskih in angleških dvorih. Program se bo nadaljeval z iskanjem knjižnega zaklada za osnovnošolce.

Popoldne so na sporedu 5. Knjižne olimpijske igre, KOI 2019, kjer bodo prijavljene ekipe tekmovale v zabavnih igrah. Najprej bo na vrsti A, E, I, O, U: ogrevanje, nato pa se bo začel ekipni četveroboj v zabavnih knjižno-olimpijskih disciplinah, ki bodo od tekmovalcev zahtevale bralne in tudi motorične sposobnosti. Pripravili so vrsto zanimivih disciplin: LEPOTNA ČITALNICA je tekmovanje v hitri hoji na kratke proge s knjigo na glavi. KNJIŽNI MARATON je tekmovanje v hitrem branju, kjer bodo morali tekmovalci v omejenem času prebrati članek iz dnevnega časopisja, nato pa odgovoriti na vsebinska vprašanja. ZANKA UGANKA je disciplina, kjer bodo morali rešiti uganke, napisane ali narisane. POLIGON MED KNJIGAMI pa bo potekal med knjižnimi policami, kjer bodo morali tekmovalci poiskati gradivo iz seznama knjig, si jih sposoditi in priti na cilj.

5. Knjižne olimpijske igre, KOI 2019: ZBUDITE SIVE CELICE IN PRETEGNITE MOŽGANE!

Lepotna čitalnica: tekmovanje v hitri hoji na kratke proge s knjigo na glavi.

Tekmovanje bo spremljala in ocenjevala OLIMPIJSKA KOMISIJA iz vrst Društva bibliotekarjev Koroške. Po koncu tekmovanja sledi razglasitev zmagovalcev KOI in podelitev olimpijskih medalj in nagrad.

Večerno druženje oziroma zaključek pa bo namenjen odraslim. Pripravili so večer groznih in grozno zabavnih zgodb z obilo glasbe, kjer vas bodo zabavali Ciril Horjak in zasedba Sozvočja Slovenije Trio: Janez Dovč, Gregor Volk in Goran Krmac. Ciril Horjak bo tokrat v vlogi interpretatorja in pripovedovalca, glasbeniki pa bodo poskrbeli za glasbeno spremljavo.

V primeru slabega vremena bodo vsi dogodki v knjižnici.

Večerno dogajanje na festivalu.

Več o Festivalu ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! in o urniku prireditev si lahko preberete TUKAJ.

VIR: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Dogodki