Search
Close this search box.

V ponedeljek smo na grajskem vrtu KOK “Pod krošnjo magnolije” prisluhnili etnoglasbi skupine Rute

V ponedeljek, 24. junija 2019 so na grajskem vrtu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika pripravili glasbeno-literarni dogodek “Pod krošnjo magnolije: Koroški večer z Rutami”.

Na prvem koroškem kulturnem večeru s poetičnim naslovom “Pod krošnjo magnolije” smo prisluhnili etnoglasbeni skupini Rute, s svetovi besed pa so kulturni dogodek soustvarili Literati Mežiške doline.


Etnoglasbena skupina Rute deluje pod okriljem Kulturnega društva Slovenj Gradec, njihovo poslanstvo pa je, da izvajajo ljudsko glasbo s pomočjo instrumentov. Njihov umetniški vodja je Ivan Penec, poznan tudi kot Vanč, ki je vesel in pozitiven Korošec, v pesmih pa med drugim nagovarja ljudi k ljubezni. Njegovi verzi sporočajo: “Ljubezen naj bo pot, naj spremlja vas povsod, živite svoje sanje, karkoli delate, verjemite vanje, kjerkoli ste.”

Ivan Penec pa je tudi član Kulturnega društva literatov Mežiške doline, zato ni naključje, da so k sodelovanju povabili tudi njih. V knjižnici so povedali: “To so ohranjevalci koroškega narečja in stari mački lepe besede, saj kot društvo delujejo že enaindvajseto leto.”


S prijaznimi besedami pa sta glasbeno literarni dogodek zaokrožila in nas s tem pospremila v praznovanje prazničnega dne županja Občine Črna na Koroškem, mag. Romana Lesjak in koroški poslanec v državnem zboru Jani Prednik.

Kako smo se imeli “Pod krošnjo magnolije” si lahko pogledate v galeriji fotografij:

VIR: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Dogodki