Search
Close this search box.

Vrhunec dogajanja na Ravenskih dnevih je tu: Danes druženje Pod dežnikom, Avguštinov sejem, konec tedna pester zabavni program z odličnimi glasbeniki, kolesarska dirka, srečanje upokojencev …

Občina Ravne na Koroškem skupaj z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem prireja letos že 18. tradicionalne Ravenske dneve. Polovica jih je že za nami, druga polovica pa se bo odvila v naslednjih dneh. Pred nami je namreč vroče in pestro dogajanje tako na kulturnem, športnem, kulinaričnem, predvsem pa glasbenem in zabavnem področju, primerno za vse generacije.

Že danes bo Partizanska ulica zaživela s pomočjo prireditve Pod dežnikom. Dogajanje na tej znani in priljubljeni ravenski ulici bo tudi letos popestril Avguštinov sejem. Predstavila se bodo tudi društva, javni zavodi, podjetja … Za zajtrk si boste lahko privoščili kar 120-metrski štrudl ali pa 120 metrov knjig v akciji “Zamenjajva si knjigo”, si spočili noge v Kulturnem centru Ravne, šli k Lečniku na vola in morda celo kuhali zos …

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika se bo danes na Ravenskih dnevih predstavila z akcijo “Zamenjajva si knjigo”, pri čemer želijo občane nagovoriti k temu, da lahko na ta prav poseben ravenski dan prinesejo svoj izvod knjige, za katerega menijo, da ga ne potrebujejo več, a zna polepšati dan nekomu drugemu. V knjižnici so povedali, da bo ponudbe dosti, saj bodo pripravili kar 120 m knjig, ki se bodo vile in povezovale pot od trga, kjer bo prizorišče glavnega dogajanja ter do “kulturne plaže”, ki bo pred Kulturnim centrom Ravne. Na ta semanji dan pa ponudba res ne bo dolgočasna, saj bodo poleg ostale ponudbe knjižničarke pripravile še delavnico, na kateri si bodo lahko obiskovalci izdelali svojo kazalko. Več o projektu “Zamenjajva si knjigo” najdete TUKAJ.

FOTO: Facebook KMC Ravne. Priprave na 120 metrov “štrudla”. Tako so se včeraj v Domu starostnikov Slovenj Gradec pripravljali na peko. Pomagali so tako delavci kot stanovalci, na pomoč pa jim je priskočila tudi ekipa iz KMC Ravne na Koroškem.

Preberite tudi: Obvestilo o popolni zapori ceste na Ravnah

Dan Pod dežnikom bo namenjen vsem, ki bi se radi naučili kaj novega, saj bodo na voljo poučne delavnice – o čebelah in medu, zeliščih, živalih, zdravju, samopomoči, preizkusili boste lahko, kako vam gre od rok klekljanje, pisanje verzov, izdelava nakita … Podali se bomo na potovanje, se naličili, družili s taborniki in skavti, poslušali dobro glasbo domačih pevskih zborov in glasbenikov, prav tako pa se dobro najedli in napili.

Dogajanje Pod dežnikom leta 2018

POD DEŽNIKOM SE BODO Z VAMI DRUŽILI: Koroški medgeneracijski center; Ljudska univerza Ravne na Koroškem; Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnost; TIC Ravne; Branka Kraup, svetovalka BioVis – Biostile prehranska dopolnila; Društvo Altra; Društvo diabetikov Mežiške doline; Ozara Ravne; SIJ ZIP center program socialne vključenosti; Klekljarice sekcije Lipa Ravne; Foto studio Ocepek Aleksander; Maja Ocepek – gong zvočne vibracije; Društvo proti mučenju živali; Društvo glasbenikov Europea; Koroško društvo za boj proti raku; NIJZ Območna enota Ravne; Društvo Sožitje Mežiške doline; AMD Ravne – Družinska ura Avto moto društvo Ravne; OŠ Juričev Drejček; Društvo prijateljev mladine; KID Radovednež; Društvo tabornikov Rod Koroških jeklarjev; Skavti iz Stegov (lokalnih enot) Koroška 1 in Koroška 2; Glasbena šola Rošer; Viya butik; Cvetličarna Tinkara; Čebelarsko društvo Ravne; Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika; Bukvarna Ajta; Galerija Ravne; Gledališče DELA; Kmkc Kompleks; Kulturni center Ravne; ZKŠTM Ravne.

Tudi lani se je na prireditvi Pod dežnikom pelo in igralo

KULTURNI PROGRAM BODO SOOBLIKOVALI: Društvo glasbenikov Europea; Maja Ocepek – gong, zvočni nastopi; Društvo Sožitje Mežiške doline; Glasbena šola Rošer; Mešani pevski zbor Ludvika Viternika Strojnska Reka; Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc; Skeč gledališke skupine KMC Koroški medgeneracijskega centra.

Na Ravenskih dnevih vsako leto sodelujejo tudi člani Harmonikarskega orkestra KD Prežihov Voranc.

Da prazen žakelj ne stoji pokonci, se zavedajo tudi na Ravnah, kjer vas bodo danes številni gostinci razvajali s koroško košto. Kulinarična ponudba Kuhíne za vse okuse bo sestavljena iz glavne jedi, sladice in pijače po enotnih cenah. Prodaja bonov bo na dan dogodka potekala na dveh blagajnah na prizorišču. Koroška kuhína bo odprta od 10. ure dalje do 16.00 oz. se zaključi prej, v kolikor se proda vas hrana.

FOTO: Katja Golob, Kuhína za vse okuse je letos na Ravne privabila že številne gurmane.

Ponudniki, ki se bodo predstavili na tržnici:

KULUTRNA PLAŽA

  • od 9.00: Pravljice iz gramofona
  • 10.00-14.00: 120 m knjig: akcija Zamenjajva si knjigo (KOK, članice Literarne čajanke)
  • 11.00–12.30: Nejc & Maša: akustični koncert
  • 14.00-17.00: vodstvo po razstavi Tine Dobrajc Pussy Riot (Galerija Ravne)
  • 15.00: UMAMI lutkovno plesna postavitev (Tea Kovše, Katja Vravnik in Stojan Brezočnik) Nujna predhodna rezervacija zaradi omejenega števila mest na kulturna@zraven.si 
  • 16.30: plesna grozljivka NAVZGOR, Gledališče ŠOLA in delavnice sodobnega plesa
  • 17.00: dj BORKA – instrumentalni hiphop
  • 19.00: odprtje razstave Tina Dobrajc: Pussy Riot (Galerija Ravne)

DEL CELOTNEGA PROGRAMA – RAVENSKI DNEVI 2019 dogajanje med 21. avgustom in 25. avgustom):

SREDA, 21. 8. 2019

  • 9.00 AVGUŠTINOV SEJEM RAVNE – V okviru Ravenskih dnevov bo v sredo, 21. avgusta 2019, od 9:00 v centru mesta organiziran tradicionalen Avguštinov sejem z bogato domačo in eko ponudbo, domačo umetnostno obrt, suho robo, kulinarično ponudbo … V neposredni bližini bo celotno dogajanje popestrila tudi KOROŠKA KUHÍNA, kjer se bodo gostinci predstavili s svojimi specialitetami, obiskovalci bodo lahko uživali v omamnih vonjih in okusih (Trg Ravne)
  • 9.00 KULTURNA PLAŽA – Pravljice iz gramofona, plesna grozljivka NAVZGOR, lutkovno plesna postavitev UMAMI – Tea Kovše, Katja Vravnik in Stojan Brezočnik, DJ BORKA, odprtje razstave PUSSY RIOT, Tina Dobrajc (Kulturni center Ravne)
  • 9.00 120-METRSKI ŠTRUDL – Tudi letos bo Koroški medgeneracijski center že tako pisano dogajanje na Trgu še dodatno popestril. Ekipa KMC-ja bo skupaj s prostovoljci in ekipo Koroškega doma starostnikov – Slovenj Gradec poskrbela, da se boste lahko posladkali s slastnim, kar 120-metrskim, »štrudlom«.
  • Razrez štrudla 9:00 do 10:00 (Center mesta – Trg)
FOTO: Facebook KMC Ravne.
  • 10.00 120 M KNJIG –  Koroška osrednja knjižnica bo na Ravenskih dnevih sodelovala z akcijo Zamenjajva knjigo. Vsi obiskovalci prav lepo vabljeni, da s seboj prinesete knjigo, ki je doma morda ne potrebujete več in si želite, da najde nov dom. Nato si boste lahko na 120 m dolgi knjižni poti od Trga svobode do »kulturne plaže« pri Kulturnem centru izbrali novo. Če s seboj morda ne boste imeli knjige za zamenjavo, boste lahko kakšno kupili po simbolični ceni. Če bo izbire še vedno premalo, bo v tem času odprta tudi bukvarna. Vsi, ki si boste želeli, si boste lahko izdelali tudi kazalko (Trg-Kulturni center Ravne)
  • 10.00 KUHÍNA, ZA VSE OKUSE
  • 10.00 POD DEŽNIKOM
  • 14.00 TRADICIONALNA PEKA VOLA NA LEČNIKOVEM VRTU Z ANSAMBLOM FALANT (Gostilna Lečnik)
  • 16.00 KUHANJE  ‘RPIČEVEGA ZOSA’ NA PARTIZANSKI ULICI – Kuhal se bo rpičev zos, ki bo ljubitelje dobre koroške košte navdušil že peto leto zapored:
  • 15:30 zbiranje ekip – delitev materiala in živil
  • 16:00 začetek kuhanja
  • 17:30 degustacija in izbor naj zosa
    Skupine (3-5 ljudi) se lahko prijavijo na mail zvocni.vrt@gmail.com ali na št. 041 673 916
    Organizator Zavod Zvočni vrt (Partizanska ulica)

ČETRTEK, 22. 8. 2019

PETEK, 23. 8. 2019

  • 16.00 PIKADO TURNIR 501MO POSAMEZNO – 1., 2., 3. MESTO POKALI (Bar SOVA)
  • 19.30 FAUŠ DUR BAND (Grajski park)
Letos bo že desetič z vami v grajskem parku na Ravnah skupina FaušDur. “Preživite z nami pod zvezdami večer za spomine. Veselimo se večera z vami.,” so med drugim zapisali v vabilu.
  • 21.00 BIG FOOT MAMA, NINA PUŠLAR, S.O.S BAND (Šotor pred letnim bazenom)

SOBOTA, 24. 8. 2019

  • 9.00 POHOD PO MALGAJEVI POTI – Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj v okviru Ravenskih dnevov organizira pohod po Malgajevi poti, ki bo v soboto, 24. avgusta 2019, z zbornim mestom ob 9:00 pri Kulturnem centru Ravne na Koroškem. Pot se od Kulturnega centra na Ravnah vije po Malgajevi ulici, prečka cesto Ravne – Dravograd. Pot se priključi planinski poti proti Šteharskemu vrhu. Od tam pot nadaljuje mimo kmetije Lampret do turistične kmetije Spodnji Lečnik. Od tam nas pot vodi do Rutnikove kapele in skozi vas čez magistralno cesto, ki jo prečkamo pri čistilni napravi in nadaljujemo proti vasi Dobrije do Malgajevega spomenika. Od tam se vrnemo čez reko Mežo in nadaljujemo desno po gozdni cesti do naselja Javornik. Pot zaključimo tam, kjer se je začela: pri Kulturnem centru na Ravnah. Pot je lahka, dolžina poti je 8,2 km, višinska razlika 400 m, čas hoje 2 uri 30 minut
  • 10.00 SKOK NA STROJNO – KOLESARSKA DIRKA – Predhodne prijave potekajo preko spletne strani www.msr.si. Prijavnina znaša 5 EUR. Udeleženci na cilju prejmejo malico (Ravne na Koroškem: Štart pri Mladinskem domu v Strojnski Reki, cilj v vaškem centru na Strojni). Preberite tudi: Obeta se dirka za vse kolesarske navdušence “Skok na Strojno”
  • 14.30 TAROK TURNIR: 1., 2., 3. MESTO POKALI (Bar SOVA)

NEDELJA, 25. 8. 2019

  • 12.00 TRADICIONALNO SREČANJE ŽUPANA Z UPOKOJENCI – govor župana dr. Tomaža Rožena, predsednika DU Ravne Jožeta Prednika, predsednice društva KMC , mag. Marjane Kamnik. Nastopili bodo tudi Harmonikarski orkester KD Prežihov Voranc, Vokalni kvintet Ajda, Plesna skupina: Country folk, Ansambel: Oberkrajnerji z Marijano Mlinar (Prireditveni šotor)
Tradicionalno srečanje župana z upokojenci 2018
  • 14.00 do 22.00 SKUPAJ PUSTIMO DOBRE SLEDI; DRUGO DOBRODELNO DRUŽENJE DPMŽ KOROŠKE – Tudi letos DPMŽ Koroške v Grajskem parku organizira druženje na prostem. Za vas pripravljajo obilo dobre glasbe, 3- urni dobrodelni tek pod vodstvom ekipe Herkul; stojnice, na katerih bodo gostili povabljena slovenska društva za zaščito in pomoč živalim; velik srečelov in pester nabor strežnih stojnic z raznovrstno in okusno vegansko hrano. Za pijačo bo poskrbel Gužva bar Prevalje. Tudi letos boste v parku lahko pili kavico z ovsenim ali riževim mlekom. Ekipa PrimaPes bo s svojimi izšolanimi kosmatinci pokazala, kaj vse znajo. Letos se pridružuje še ekipa Dogs4motion. Strokovnjaki na področju veterinarske rehabilitacije in hidroterapije bodo predstavili svoje delo. Najmlajšim bodo druženje popestrili z živalskim facepaintingom – prostovoljke bodo ustvarjale na otroške obraze. Dogajanje bo res pestro. Tekaško ali glasbeno razpoloženi, v iskanju sence dreves, žejni ali lačni, željni živalske družbe, v iskanju nasveta, dobrodelno razpoloženi, ali pa samo radovedni … izbira bo vaša. Vabljeni seveda tudi vaši živalski prijatelji. Poskrbeli bodo za njihovo ohladitev.
  • 21.00 BAJAGA, OBUTI MAČKI, SKORBAND (Šotor pred letnim bazenom)

Vir: TIC Ravne, KOK, ZKŠTM

Dogodki