Search
Close this search box.

Kulturna plaža: spočijmo si noge v Kulturnem centru Ravne

Na Ravnah bo v sredo, 21. avgusta 2019 v okviru Ravenskih dni potekala Kulturna plaža. Od 9. ure dalje pripravljajo vrsto zanimivih dogodkov, tokrat z bazenom, gramofonom in še bolj bogatim programom.

KAJ JE KULTURNA PLAŽA?

Kulturna plaža je prostor za sončenje možganov, bistrenje misli in kopanje v vsem, kar nam lepega ponujajo knjige, glasba, gledališče in likovna umetnost. Do kulturne plaže vas bodo popeljali kar natikači sami. Ko boste od daleč zagledali prijetno družbo, ki uživa ob kulturnih radostih, veste, da ste prispeli. Na kulturni plaži (kot na vsaki drugi plaži) je vedno prostora vsaj še za eno brisačo.

Kulturna plaža 2018.
FOTO: Nika Hölcl Praper

Center kulture poleti ne spi na plaži, ampak ustvarja poletno vzdušje za vse pridne noge, ki potrebujejo počitek.

Tea Kovše, umetniška vodja Gledališča DELA je o Kulturni plaži povedala: “Namen in cilj Kulturne plaže je revitalizacija Kulturnega centra ter povezava in sožitje naravnih (reka poleg Kulturnega centra) dobrin in kreativnih ljudi ter organizacij v Kulturnem centru. S tem želimo pokazati, kako bogata je kultura v Kulturnem centru Ravne, saj tam soustvarjamo program umetniki na področju gledališča, glasbe, plesa, knjižne dejavnosti in lutkovne ter likovne umetnosti. Izbira je bogata, v poletnih mesecih ne počivamo in zato vabimo vse, da si spočijejo noge v Kulturnem centru.”

PROGRAM KULTURNE PLAŽE:

➡ od 9.00: Pravljice iz gramofona
➡ 10.00-14.00: 120 m knjig: akcija Zamenjajva si knjigo (KOK, članice Literarne čajanke)
➡ 11.00–12.30: Nejc & Maša: akustični koncert
➡ 14.00-17.00: vodstvo po razstavi Tine Dobrajc Pussy Riot (Galerija Ravne)
➡ 15.00: UMAMI lutkovno plesna postavitev (Tea Kovše, Katja Vravnik in Stojan Brezočnik)
Nujna predhodna rezervacija zaradi omejenega števila mest na kulturna@zraven.si
➡ 16.30: plesna grozljivka NAVZGOR, Gledališče ŠOLA in delavnice sodobnega plesa
➡ 17.00: dj BORKA – instrumentalni hiphop
➡ 19.00: odprtje razstave Tina Dobrajc: Pussy Riot (Galerija Ravne)

Do kulturne plaže vas bodo popeljali natikači.

PRAVLJICE IZ GRAMOFONA:

Od 9. ure dalje se bodo lahko pred Kulturnim centrom Ravne naši najmlajši zabavali v peskovniku in bazenu ter prisluhnili pravljicam iz gramofona in se zabavali s klovneso Saro.

120 m KNJIG: AKCIJA ZAMENJAJVA SI KNJIGO:

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika se bo na Ravenskih dnevih predstavila z akcijo “Zamenjajva si knjigo”, pri čemer želijo občane nagovoriti k temu, da lahko prinesejo svoj izvod knjige, za katerega menijo, da ga ne potrebujejo več, a zna polepšati dan nekomu drugemu. V zameno za darovano knjigo, bo lahko darovalec izbral kakšno drugo knjigo. Če s seboj ne bo imel svoje knjige za menjavo, pa si bo lahko prav tako kakšno kupil po simbolični ceni. Na koncu plaže bodo knjižničarke pripravile kažipot, ki bo med drugim obiskovalce usmerjal na ogled razstave Mančkarada, ki je na ogled v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika. Poleg ostale ponudbe knjižničarke pripravile še delavnico, na kateri si bodo lahko obiskovalci izdelali svojo kazalko. Več o tem kaj bodo pripravile knjižničarke si preberite TUKAJ. Akciji se boste lahko pridružili od 10. do 14. ure.

Akcija Zamenjajva si knjigo.
FOTO: KOK

NEJC IN MAŠA:

Nejc in Maša sta mlada koroška glasbenika, ki skupaj ustvarjata že iz gimnazijskih let. Nejc je študent kitare na angleški Academy of Contemporary Music, kjer bo naslednje leto tudi diplomiral. Maša pa je bodoča študentka prava, ki se v prostem času najraje ukvarja z glasbo. Na Kulturni plaži bosta poskrbela za glasbo tako tujih kot tudi domačih izvajalcev.

Nejc in Maša bosta izvedla akustični koncert.
FOTO: KMKC Kompleks

VODSTVO IN ODPRTJE RAZSTAVE TINE DOBRAJC: PUSSY RIOT:

Med 14. in 17. uro bodo v Galeriji Ravne organizirana vodstva po razstavi Tine Dobrajc: Pussy Riot, ob 19. uri pa se lahko pridružite še uradnem odprtju razstave, katere kustos je Jernej Kožar.

Tina Dobrajc, Enemy of the State Državni sovražnik, 2018, akril in mešana tehnika na platno.
FOTO: KGLU

Tina Dobrajc vnaša v slovensko slikarstvo nove poglede in pristope. Na njenih slikah prepoznamo simbole popularne kulture, pomešane s tradicionalnimi etnološkimi atributi. Kot je njen način slikanja kombinacija centralne perspektive s ploskovitostjo abstrakcije, tako tudi na vsebinski ravni sestavlja ikone popularne kulture s tistimi pregovorno slovenskimi.
Njeno delo se vpenja v dolgo tradicijo gorenjskega in širše slovenskega slikarstva prek bratov Šubic, Ivana Groharja in Marka Jakšeta. Slike so metafore notranjih monologov homo sapiensa slovenicusa, so miselne pokrajine notranjega sveta posplošenega in generičnega tipa slovenskega bitja, ki ga preganja tesnoba in predolgo potlačene želje.

Tina Dobrajc se je rodila leta 1984 v Kranju.  Leta 2007 je diplomirala iz slikarstva na ALUO v Ljubljani in leta 2011 tam tudi opravila magistrski študij na oddelku za slikarstvo pod mentorstvom Hermana Gvardjančiča. Ustvarja na področju slikarstva, novih medijev, knjižne ilustracije ter gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki.

Tina Dobrajc, Pussy Riot, 2018, 253x153cm
FOTO: KGLU

Koroška galerija likovnih umetnosti se bo na Kulturni plaži predstavila tudi v mestu na stojnici, kjer bodo pripravili ustvarjalno delavnico.

UMAMI LUTKOVNO PLESNA POSTAVITEV:

Tea Kovše z lutko, Katja Vravnik s korakom in Stojan Brezočnik s čopičem ustvarjajo UMAMI: “Pogled na nas in pogled na vas.”

KAJ JE UMAMI? “Je 5. osnovni okus, ki so ga znanstveniki dodali v 21. stoletju, poleg sladko, grenko, slano in kislo. Je japonska beseda in pomeni prijeten, dober, poln okus, nekateri ga opisujejo tudi kot mesnatega, lahko pa bi besedo prevedli tudi kot `okusnost´. V njihovi interpretaciji so to `okusnost´ in `mesnatost´ prenesli na željo po pogledu na umor. To je pogled na meso drugega. Je knjiga Thomas De Quinceya, On the Murder Considered As One Of The Fine Arts, po motivih katere ustvarjajo lutkovno plesno postavitev UMAMI.”

PLESNA GROZLJIVKA NAVZGOR:

Gledališče ŠOLA (izobraževalni program Gledališča DELA) je ekskluzivno predstavila vpogled v ustvarjanje plesne grozljivke NAVZGOR, katere premiera je bila 14. maja 2019, v Kulturnem centru Ravne na Koroškem. Tokrat se bodo s plesno grozljivko predstavili na Kulturni plaži.

Plesna grozljivka NAVZGOR nas popelje v leto 2054, v zakulisje nekdanjega gledališkega odra. Vse kar je ostalo, so prazni prostori med sedeži in duhovi, ki plešejo na mestu, ki je namenjen občinstvu. Čas gledališča je minil, dvorane so prazne. Duhovi izvajajo svoj »danse macabre« – ples mrtvecev. Občinstva ni, ne odgovarja, ne hvali, niti ne obsoja. Oder je prepuščen samemu sebi, nič ne prikazuje, ampak se spogleduje s praznino.
Duhovi spregovorijo z govorico telesa ter giba v prostoru. Nastala je plesna grozljivka, ki vas popelje v svet smrti gledališke kritičnosti in nas ponovno združi ter popelje v višave. 
Gremo navzgor, novi smrti naproti!

dj BORKA:

Popoldne bo za plesne ritme poskrbel dj BORKA z instrumentalnim hiphopom.

Na Kulturni plaži bo poskrbljeno tudi za dobro glasbo.
Kulturna plaža 2019.

Na Kulturno plažo vabijo: Bukvarna Ajta (Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika), Galerija Ravne, Gledališče DELA, Kmkc Kompleks, KC Ravne in ZKŠTM Ravne.

Dogodki