Search
Close this search box.

Vrtovec: Naslednji četrtek se formalno začne gradnja 3. razvojne osi

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je danes v okviru obiska Vlade RS na Koroškem izpostavil, da je za razvoj naše regije ključna dobra povezljivost, dobra primarna infrastruktura ter dodal, da se prihodnji teden le začne gradnja 3. razvojne osi. 

VIDEO: Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec o 3. razvojni osi:

VIDEO: Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak o 3. razvojni osi:

Medtem ko se začetek gradnje ob vseh dosedanjih obiskih vlade izpostavljene hitre ceste proti Koroški obeta že prihodnji teden v četrtek pri Gaberkah, je do dokončne izgradnje sodobne prometnice, ki bi Koroško povezala s slovenskim avtocestnim križem, še daleč. Za zdaj je hitra cesta v prostor umeščena do Slovenj Gradca, postopki za umeščanje ceste v prostor naprej proti Dravogradu in nato po Mežiški dolini pa še tečejo.

Prav s prometno odrezanostjo Koroške mnogi, najglasneje v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os, povezujejo odseljevanje mladih, zaradi česar se posledično stara in številčno zmanjšuje prebivalstvo regije.

“Vsi pomisleki, da bo s tem prišlo do bega možganov, so po mojem prepričanju popolnoma brezpredmetni. Prej do tega pride zdaj, ko ni urejena primarna infrastruktura, da se ljudje sploh lahko vračajo nazaj domov,” je dejal infrastrukturni minister. Kot je dodal, glede trase proti Holmcu trenutno poteka izdelava študije variant s strani projektnega podjetja, ta pa naj bi bil v zaključni fazi.

Zaradi specifičnosti gradnje in zahtevnega terena so se odločili za delitev gradnje ceste na več pododsekov, je pa po njegovem nehvaležno obljubljati, kdaj bo kakšen projekt zaključen. Pove lahko le to, kdaj bodo začeli neko delo, to pa bo takoj, ko bodo na posameznem odseku pridobili vsa okoljevarstvena soglasja in ostala dovoljenja.

Zagotovil je, da oba z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom hitita, da bi lahko prišlo do končnega odprtja ceste. Želi pa si, da bi večkrat napovedani datumi o zaključku gradnje leta 2025 ali 2026 resnično vzdržali.

Vrtovec je glede odseka Šentrupert-Velenje dejal le, da za zdaj vse ostaja tako, kot je bilo. Glede pomislekov nekaterih zaradi terena na območju premogovnika, o čemer naj bi bila še iz časov njegove predhodnice Alenke Bratušek študija posedkov, ki pa javnosti doslej ni bila dostopna, je dejal, da popolnoma zaupa gradbeni stroki. Kot politika ga zanima, ali bo cesta varna ali ne, vendar so za to tu gradbeni strokovnjaki.

Celodnevni obisk je vlada začela z delovnim posvetom dopoldne v Hotelu Korošica v Šentjanžu pri Dravogradu, sklenila pa ga bo z večernim zaključnim srečanjem v Mežici.

S slovenjgraškim in še nekaj drugimi župani bo minister danes govoril tudi o gradnjah mestnih obvoznic, poleg tiste v Slovenj Gradcu, tudi o načrtih v Dravogradu in Mežici, saj gre za akutne infrastrukturne težave v regiji. V ta namen je v proračunu namenjenih rekordnih več kot milijarda evrov za infrastrukturne projekte po državi, je še spomnil.

Tudi okoljski minister Vizjak se je ob obisku zavzel za pospešitev nadaljnjih postopkov umeščanja tretje razvojne osi v prostor. Ta je v prostor umeščena do Slovenj Gradca, postopki za nadaljnje umeščanje naprej proti Dravogradu in nato v Mežiški dolini pa po njegovih besedah še tečejo.

Preberite še: Vlada Republike Slovenije bo jutri obiskala Koroško, Z delovnim posvetom se začenja vladni obisk na Koroškem, Marijana Cigala: “Ministra smo prosili, da se resneje pristopi k sofinanciranju projekta vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini”

VIR: STA, Vlada RS