Search
Close this search box.

Z delovnim posvetom se začenja vladni obisk na Koroškem

Vlada je z delovnim posvetom v Šentjanžu pri Dravogradu začela obisk Koroške. Okoli poldneva se bodo premier Janez Janša in ministri s sodelavci odpravili na vrsto obiskov po regiji. Ob obširnem programu obiska je vlada objavila tudi posebno gradivo, ki s podatki predstavlja stanje regije po področjih in izpostavlja izzive, rešitve in projekte.

Po zadnjem dogajanju v zvezi z zaostrenimi razmerami ob širjenju novega koronavirusa v Črni na Koroškem, še posebej v tamkajšnjem Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV), kjer je število potrjeno okuženih že preseglo sto, občina Črna pa je v slovenskem vrhu po deležu aktivno okuženih prebivalcev, je v načrtu vladnega obiska po novem predviden tudi obisk CUDV.

Tja se bosta popoldne odpravila ministra za zdravje Tomaž Gantar ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Kot je v torek povedal premier Janša, namerava vlada za ogroženo območje razglasiti Črno na Koroškem, ni pa še jasno, ali bo razglasitev veljala na ravni občine ali le za CUDV Črna.

Premier Janša se bo sicer po uvodnem posvetu, ki pravkar poteka v Hotelu Korošica, najprej odpravil v Dravsko dolino, kjer bo obiskal podjetje Gašper trženje pri Radljah ob Dravi. Nato se bo v Slovenj Gradcu seznanil z dejavnostjo podjetja Troia in obiskal Fakulteto za tehnologijo polimerov. Na poti v Mežiško dolino bo opravil postanek ob dvorcu Javornik na Ravnah na Koroškem, kjer je predvidena gradnja enega najmodernejših domov za starejše, pred zaključnim srečanjem v Mežici pa bo obiskal še podjetje Tro na Prevaljah, ki ga vodi eden od letošnjih nagrajencev GZS Sebastijan Suhovršnik.

Z vrsto srečanj imajo popoldan zapolnjen tudi vsi ministri, razen ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch, ki se regijskega obiska vlade ne udeležuje. Minister za delo Janez Cigler Kralj bo pred odhodom v Črno med drugim obiskal tri domove za starejše, minister z finance Andrej Šircelj pa dve podjetji, finančni urad v Dravogradu, srečal pa se bo tudi z lokalnimi prebivalci in nekaterimi župani.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se bo med drugim sestal s predstavniki turizma v regiji. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec si bo na terenu ogledala novogradnje pri osnovni šoli v Breznu in Šolskem centru Slovenj Gradec. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec se bo srečal z nekaterimi župani, prav tako minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Minister za kulturo Vasko Simoniti bo obiskal največje kulturne ustanove v regiji, med drugim v Slovenj Gradcu rojstno hišo skladatelja Huga Wolfa, ki mu je ob 160. obletnici rojstva posvečenih več letošnjih prireditev. Kmetijska ministrica v dostopu Aleksandra Pivec bo med drugim obiskala Hmeljarstvo Čas v Radljah ob Dravi in čebelarski center na Prevaljah, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Damjan Stanonik pa si bo ogledal uspešno sanacijo po ujmi prizadetega gozda.

PREBERITE TUDI: Vlada Republike Slovenije bo jutri obiskala Koroško

Okoljski minister Andrej Vizjak se je v Dravogradu že seznanil s pogledom občin na projekt vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini, popoldne pa bo med drugim obiskal gradbišče bazenskega kompleksa na t. i. degradiranem območju Mercator v Slovenj Gradcu, na Prevaljah si bo ogledal izvedene ukrepe za poplavno varnost ob Meži, v Črni pa bo z vodstvom občine razpravljal o učinkih in nadaljnji sanacijskih ukrepih v Zgornji Mežiški dolini.

Notranji minister Aleš Hojs se bo med drugim srečal s predstavniki policijskih postaj v regiji. Minister za obrambo Matej Tonin bo obiskal regijski gasilski poligon v Radljah ob Dravi. Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Tone Kajzer se bo med drugim sestal s predstavniki Regionalne razvojne agencije za Koroško, Fakultete za tehnologijo polimerov in zagonskimi podjetji. S predstavniki nekaterih občin se bo sestal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač.

Dogodki