Search
Close this search box.

Od danes novost glede nošenja mask na prostem. Od ponedeljka v veljavi številni novi odloki

Danes začenjajo veljati spremembe odloka o ukrepih za zmanjšanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, po katerem maske na prostem ob vzdrževanju primerne medosebne razdalje ne bodo več obvezne. Še vedno pa ostajajo obvezne v zaprtih prostorih.

Nošenje mask bo tudi na prostem obvezno takrat, ko ne bo mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Prav tako maske ne bo treba nositi osebam, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre, piše v odloku, ki ga je vlada v uradnem listu objavila v petek, kakšno uro pred polnočjo, veljati pa začne danes.

Vlada je sicer na petkovi dopisni seji v skladu z napovedmi sprejela še druge odloke, ki določajo, kateri ukrepi za omejevanje epidemije covida-19 bodo veljali prihodnji teden, ko se konča velikonočno zaprtje države. Nočne omejitve gibanja tako od ponedeljka ne bo več, medtem ko omejitev prehajanja med statističnimi regijami z nekaterimi izjemami ostaja. Epidemija se sicer podaljšuje, in sicer od 17. aprila še za 30 dni. Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Minister pa lahko dovoli sklenitev zakonskih zvez.

Predstojnikom organov državne uprave je vlada včeraj tudi naložila, da v obdobju od vključno 12. aprila 2020 do vključno 18. aprila 2021 zagotovijo, da bo na delovnih mestih prisotnih največ 20 odstotkov javnih uslužbencev.

Preberite tudi: Nove izjeme pri prehajanju med regijami. Ukinja se policijska ura. Prepovedane so vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke

Vlada je izdala tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov. Ta ponovno dopušča obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog, če bodo uporabniki predložili negativni rezultat test na novi koronavirus. V javnem potniškem prometu se bodo morali vozniki še naprej tedensko testirati, o čemer si lahko več preberete TUKAJ,

Število oseb pri verskih obredih bo omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov oz. več udeležencev, če gre za osebe iz istega gospodinjstva. Znova se bodo odprle knjižnice, muzeji in galerije. Še vedno bo veljala začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev neposredno končnim uporabnikom. Še vedno ostaja v veljavi tudi obveznost nameščenih razpršilnikov za razkužila v večstanovanjskih stavbah.

Vlada je tudi odločila, da so za vstop v državo poleg testov PCR in potrdil o preboleli bolezni, opravljenih oz. izdanih v državah članicah EU oz. schengenskega območja, veljavni tudi testi oz. potrdila iz ZDA in Velike Britanije. Spremembe pa so tudi na rdečem seznamu držav, o čemer smo poročali TUKAJ.

Medtem odlok o ukrepih na področju športa, ki začne veljati v ponedeljek, določa, da bo dovoljena samostojna ali strokovno vodena individualna športnorekreativna dejavnost ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Pri izvajanju športne vadbe v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna vadba bo dovoljena na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih.

Ob pogoju testiranja zaposlenih bodo od ponedeljka lahko znova odprte vse trgovine ter številne storitve. Seznam najdete TUKAJ.

Od ponedeljka bodo odprte tudi osnovne šole in vrtci v celoti. Predvideni so tudi izpiti in seminarji na fakultetah do deset ljudi. Dovoljen bo tudi individualni pouk v glasbenih šolah ter izvedbo baleta in sodobnega plesa.

Pri tem naj še omenimo, da je vlada nekoliko spremenila t. i. semafor ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 glede na epidemiološke številke. Tako se po novem v rdeči fazi, ki bo veljala za prihodnji teden, sprošča več dejavnosti, kot je bilo predvideno prej.

Kriteriji na ravni države

*število okužb predstavlja število novoodkritih okužb
v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh

1. črna faza
št. okužb: več od 1350
št. hospitaliziranih: več od 1200

– omejitev gibanja v nočnem času
– javni potniški promet v omejenem obsegu
– odprte nujne trgovine, pošte, banke
– vrtci in šole prva triada, posebne potrebe, izobraževanje na daljavo za vse ostale
– nujne laboratorijske vaje za študente
– treningi in tekmovanja za vrhunske, perspektivne in poklicne športnike ter za člane državnih reprezentanc
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem
– individualna vadba in vadba družin

2. rdeča faza
št. okužb: manj od 1350
št. hospitaliziranih: manj od 1200

– osnovne šole in vrtci se odprejo v celoti, srednje šole po modelu C, na fakultetah dovoljeni seminarji in izpiti do 10 ljudi,
– odprtje dijaških domov,
– muzeji, knjižnice, galerije,
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem v skupini do 10 na priporočeni razdalji
– individualni pouk v glasbenih šolah in izvedba baleta ter sodobnega plesa,
– treningi in tekmovanja za kadete in mladince,
– nekatere servisne storitve, trgovina – seznam najdete TUKAJ.

3. oranžna faza
št. okužb: manj od 1000
št. hospitaliziranih: manj od 1000

– pouk tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu,
– zbiranje do 10 oseb
– trgovina v celoti, delna sprostitev gostinskih storitev (terase in vrtovi)
– odprtje študentskih domov
– sprostitev gibanja med regijami

4. rumena faza
št. okužb: manj od 600
št. hospitaliziranih: manj od 500

– sproščanje turističnih nastanitev
– srednje šole in fakultete brez omejitev

5. zelena faza
št. okužb: manj od 300

– odprava omejitev v celi državi,
– veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved barov ter diskotek …

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Danes začenjajo veljati spremembe odloka o ukrepih za zmanjšanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, po katerem maske na prostem ob vzdrževanju primerne medosebne razdalje ne bodo več obvezne. Še vedno pa ostajajo obvezne v zaprtih prostorih.