Search
Close this search box.

Znova odpiranje smučišč, za voznike v javnem potniškem prometu še naprej obvezno testiranje

Vlada je na dopisni seji izdala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov. Ta ponovno dopušča obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog, če bodo uporabniki predložili negativni rezultat test na novi koronavirus. V javnem potniškem prometu se bodo morali vozniki še naprej tedensko testirati.

Novi odlok ponovno dopušča obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje na novi koronavirus na vstopni točki na smučišče ali če stranke upravljavcu naprav predložijo negativni rezultat največ sedem dni starega hitrega ali PCR-testa. Otroci do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev testa ne potrebujejo.

Testiranje tudi ni potrebno za osebe, ki so prebolele covid-19 ali so bile cepljene. Predložitev negativnega rezultata testa tudi ni potrebna za kategorizirane in profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov, so po današnji seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Za voznike avtotaksi prevozov, izvajanje javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov se podaljša veljavnost sedaj veljavnih določb. To pomeni, da je za voznike in potnike obvezna uporaba obrazne zaščitne maske.

Vozniki se bodo morali enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom, enako velja za spremljevalno osebje v javnem prevozu oseb v železniškem prometu. Testiranje tudi zanje ni potrebno, če so bili cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli.

Na seji je vlada izdala tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil, ki bo veljal od 12. do vključno 18. aprila. Tako bodo spet lahko delovale avtošole, in sicer pod pogojem tedenskega testiranja tako udeležencev kot inštruktorjev.

Veljavnost vozniških dovoljenj, ki so zaradi protikoronskih ukrepov potekla v obdobju od 1. do vključno 11. aprila letos, se podaljša do 9. maja. Enako se podaljša veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, in certifikatov ADR o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga, ki so potekla v obdobju največ 30 dni pred 1. aprilom do vključno 11. aprila.

Vlada je izdala tudi odlok o omejitvi in načinu izvajanja preizkusov znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav. Opravljanje teh preizkusov je dovoljeno ob upoštevanju sprejetih priporočil NIJZ za preprečevanje okužbe in pod pogojem, da imajo člani komisije, ki izvajajo preizkuse znanja o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, največ sedem dni star negativni rezultat hitrega ali PCR testa, so bili cepljeni ali so covid-19 preboleli. Preizkus znanja sme istočasno opravljati največ 10 kandidatov.

Dogodki

Vlada je na dopisni seji izdala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov. Ta ponovno dopušča obratovanje žičniških naprav in smučarskih prog, če bodo uporabniki predložili negativni rezultat test na novi koronavirus. V javnem potniškem prometu se bodo morali vozniki še naprej tedensko testirati.