Search
Close this search box.

Veseli december tudi v Koroški osrednji knjižnici

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika bodo tudi v veselem decembru poskrbeli za vrsto zanimivih prireditev. Kaj so pripravili tokrat?

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika so pripravili prav posebno božično drevesce.
FOTO: Neža Molnar

Že danes ob 18. uri bo domačinka Marinka Dretnik predstavila afriško življenje. S prijateljicami se je potepala po Afriki, po deželi, ki vsekakor preseneti z drugačnostjo. Tri tedne so potovale z avtomobilom, spale pod zvezdami ter se čudile čudoviti pokrajini ter divjim živalim, ki so jih videle. Dogodivščine, ki so se jim pripetile na poti, bo predstavila na današnjem potopisnem predavanju v Kuharjevi dvorani.

Jutri, 3. decembra ob 18. uri bo v knjižnici na Prevaljah literarni večer z Ivanom Penecem – Vančem, ki je to poletje izdal avtobiografski družinski roman Suhovrške brazde. Kot pravi sam, ga je namenil “v spomin piščevim zanamcem in v opomin vsem tistim, ki ne znajo ločiti življenja od suhoparnih in premnogih neživljenjskih pisanih pravil”. Dogodek bo popestrila njegova etnoglasbena skupina Rute.

Na Prevaljah bo literarni večer z Ivanom Penecem – Vančem. Svoj roman je že predstavil v Koroški osrednji knjižnici.
FOTO: Katja Čop

V petek, 13. decembra bo ob 18. uri v razstavišču knjižnice domoznanska razstava Duh v času: 7 desetletij knjižnice v podobah in rečeh, ki jo pripravljata Simona Šuler Pandev in Simona Vončina. Foto-dokumentarna razstava bo zaobjela sedem desetletij obstoja knjižnice skozi objektiv Fototeke, analogne in digitalne, dokumentiranih dogajanj, obiskovanj, srečanj, osebnosti, ki so postale kult in kultura. Razstava bo hommage podobam in rečem, nekoč pomembnih, ki jih je pregazil čas sprememb navideznega napredka. Na ogled bo do 31. januarja 2020.

V knjižnici pa se trudijo starejšim bralcem predstaviti nove knjige za otroke in odrasle. Promovirajo vse vrste branja oz. predstavljajo različno bralno gradivo, leposlovno in poučno. V ta namen pripravljajo Knjižna paberkovanja, ki bodo v torek, 17. decembra ob 10. uri v knjižnici na Prevaljah ter v četrtek, 19. decembra ob 10. uri v Kuharjevi dvorani Koroške osrednje knjižnice na gradu.

V knjižnici pa se trudijo starejšim bralcem predstaviti nove knjige za otroke in odrasle, zato v ta namen pripravijo Knjižna paberkovanja.
FOTO: KOK

V decembru pa bodo v času, ko je odprta bukvarna Ajta tam potekale ustvarjalne delavnice na temo Okrasimo praznično drevo. Tam boste lahko ustvarili praznične okraske in okrasili božično drevo. Vse, ki boste bukvarno obiskali 19. decembra pa bodo tudi obdarili. Družite se lahko vsak torek in četrtek od 16. do 19. ure in vsako sredo od 9. do 12. ure.

V bukvarni Ajta pripravljajo praznične delavnice.
FOTO: KOK

Za najmlajše pa v Pionirski knjižnici Leopolda Suhodolčana pripravljajo Pravljične ure in ustvarjalne delavnice. V sredo, 4. decembra bo Gledališče Smejček predstavilo predstavo Moj prijatelj, dobri mož. V sredo, 11. decembra bo Praznična gongova pravljica za otroke in starše z Majo Ocepek. V sredo, 18. decembra pa bo ura pravljic z jogo: V gozd Palčka Pohajalčka s Katjo Simonič. Pravljične ure pripravljajo tudi v knjižnici v Žerjavu, Lešah in Kotljah.

V knjižnici Leopolda Suhodolčana bo v četrtek, 5. decembra praznična razstava Mrazek, prava reč, mi gremo za peč…, ki bo na ogled do petka, 31. januarja 2020. Stalnica pa so dopoldanske igralne urice za predšolske otroke in starše, stare starše in druge spremljevalce, ki so vsako sredo ob 10. uri v Pionirski knjižnici.

Zanimivo bo tudi v soboto, 7. decembra ob 8. in 10. 30 uri, ko bodo pripravili 2-urno Lego delavnico za mlade med 6. in 13 letom. Delavnice pripravljajo v sodelovanju z Zavodom Izomodel.

V četrtek, 12. decembra ob 17. uri pa bo potekala zadnja rap delavnica z raperko Nushy, že čez teden dni, prav tako v četrtek, 19. decembra pa bo zaključna prireditev, kjer bodo udeleženci delavnic predstavili kaj vse so ustvarili na skupnih druženjih.

Mlade pa vabijo k Knjižnim mišicam, kjer bo tokratno vodilo projekta knjiga Baubauci, Miroslava Slane. Skupaj boste iskali neodkrite svetove in globoko odprli oči. V sodelovanju z dijaki Gimnazije Ravne na Koroškem bodo vodili raziskovanje med knjižnimi policami in odkrivali nove svetove. Knjižnim mišicam se pridružite v ponedeljek, 9. decembra v Knjižnici Dravograd, v torek, 10. decembra v Knjižnici Radlje ob Dravi, v sredo, 11. decembra v Koroški osrednji knjižnici ter v četrtek, 12. decembra v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec.

VIR: KOK