Search
Close this search box.

Korošcem zlato na filmskem festivalu na Finskem

Kratki film Levi Devžej je bil v petek razglašen za zmagovalni film (overall winner) festivala Food Film Menu (IGCAT) in predvajan na otvoritveni ceremoniji European Region of Gastronomy 2020-2021 na Finskem, ki so jo live-streamali tudi širom Evrope.

Kot smo že poročali je mladi koroški kulinarični mojster Jure Dretnik oktobra lani v Kulturnem domu v Slovenj Gradcu pred domačim občinstvom premierno predstavil kratki film Levi devžej / Jure Dretnik EYCA. Kratki film Levi Devžej je postal zmagovalec v svoji kategoriji na festivalu Igcat Food Film Menu 2020, sedaj pa je postal še zmagovalni film festivala.

FOTO: FB 8Production

Film Levi Devžej je nastal v sodelovanju s 8Production, kjer so prepoznali Juretovo dobro zgodbo in skupaj z njim posneli spremljevalni 4-minutni film. Film je nastal pod režijsko taktirko Matica Borkovića, kot direktor fotografije se je podpisal Klemen Smolar, za idejno zasnovo scenarija pa je poskrbela Katja Smolar. Svojo vlogo so več kot odlično odigrali tudi igralci v glavnih vlogah: Jure Dretnik, Aljoša Andrejc (mladi Jure) in Juretova (tudi zares) babica Gelca Firšt. Film je zgodbo o majhnih VELIKIH drobcih Koroške, Korošcih in Korošicah, ustvarjalnosti, kulinariki in lepotah naše regije ponesel “v širni svet”. 

Žirija je o filmu povedala: “It brought me a lot of emotions. The young chef showed how to grow and step forward without forgetting his heritage, culture and history in Slovenia,” je o filmu dejala Marina Simião.

“An imaginative theme, a poetic story-line and interesting ideas on how to present Slovenia’s gastronomy,” je povedal Robert Palmer.

“To je velik uspeh za našo produkcijo (8Production), za mladega in zelo perspektivnega chefa Jureta Dretnika, za Slovenj Gradec, Koroško in nenazadnje za Slovenijo,” je ob zmagi povedal Borković. Dodal je še: “Na tem mestu naj se še enkrat zahvalimo vsem, ki ste nam omogočili realizacijo projekta in verjeli v nas: VSGT Maribor, Spotur Slovenj Gradec, Mestna občina Slovenj Gradec in STO Slovenija,” ter zaključil: “Še naprej bomo veseli podpore, ki nam jo nudite na naši poti in verjamemo, da bomo tudi v prihodnje skupaj pisali uspešne zgodbe, ne samo na Koroškem in v Sloveniji, pač pa tudi širom Evrope in po svetu.”

IGCAT’s 2020 Food Film MenuCategory winner: Levi DevžejCategory: European Young ChefsJury remark: It brought me a…

Objavil/a IGCAT dne Petek, 28. avgust 2020

Več o filmu in festivalu si lahko preberete tukaj.

Preberite še: Mladi koroški kulinarični mojster Jure Dretnik se bo s koroško mal’co predstavil v Grčiji (FOTO)Mladi kulinarični mojster Jure Dretnik je v Grčiji s koroško mal’co osvojil drugo mesto, 8Production in Jure Dretnik s kratkim filmom Levi Devžej do zmage

VIR: 8Production

Dogodki